Szabadidő

Miért flörtölünk, ha süt a nap?
Kétségtelen a kapcsolat: tavasz közeledtével mindenki nyitottabb a másik nem közeledésére. Jobb a kedvünk, és nagyobb a libidónk. Miért?

Könnyű a megoldás: ez a természet körforgása, így alakult ki évmilliók alatt. De miért épp így, miért a tavasz lett az ébredő természet és az ágaskodó nemiség évszaka, miért épp a napfényes órák számának növekedéséből következik az utódnemzés hullámhegye egy populációban?

A kézenfekvő magyarázat szerint a jó idővel lekerülnek a ruhadarabok, amelyek megindítják a fantáziát – ez bizonyára igaz a férfiakra. A másik nyilvánvaló magyarázat a szabadabb mozgással függ össze: a jó időben több programot csinálunk, ekkor vesszük ki a munkahelyi szabadságunkat, élünk társasági életet – ez pedig mind kedvez a szerelmi életnek.

A választ nemcsak mi, laikusok keressük, de kutatások is épülnek a témára. Az elmúlt hónapban egy kissé felületes, de azért érdekes vizsgálat próbálta bizonyítani, hogy a napsütéses napok érzekésével libidónk is emelkedik.

Követéses vizsgálat az utcán

Nicolas Guéguen, a Dél-bretagne-i Egyetem munkatársa korábban már olyan komoly kérdésre keresett tudományos magyarázatot, mint hogy miképpen emelkedik meg egy pincérnő borravalója vörös rúzs hatására, nemrég hasonlóan cizellált kérdésre keresett publikálható választ.

Milyen hatással van az időjárás az emberek ismerkedési hajlandóságára? – tette fel a kérdést a kutató. Azt már korábbi vizsgálatok is feltérképezték, hogy az illat, a zene és bizonyos színek hatással vannak az emberek flörtölési kedvére, ám most először készült tanulmány azzal kapcsolatban, hogy mindezt az időjárás is befolyásolhatja. Guéguen vizsgálata során egy húszéves vonzó fiatalember 18-25 év közötti, egyedül sétálgató nőket szólított le az utcán, és kérte el a telefonszámukat. A kísérletből kiderült, hogy napsütéskor a nők 22,4, míg borús napokon csupán 13,9 százaléka adta meg a számát, amelyen később fel is hívták őket, és beszámoltak nekik a kísérletről, melyben akaratlanul is részt vettek.

Guéguen professzor mindazonáltal nem akart túl gyors következtetéseket levonni a fentiekből, ezért megjegyezte, az sem kizárt, hogy napsütés idején a fiatalember bizalomgerjesztőbb módon közeledett a hölgyekhez, így azok ezért adták be könnyebben a derekukat.

A válasz a vitaminban van

A Clinical Endrocrinology című folyóiratban publikálták azt a 2299 férfi bevonásával készített tanulmányt, amely felfedte, hogy azoknak a férfiaknak, akiknek a szervezetében elegendő a D-vitamin, magasabb a férfihormonszintjük is. A vér hormonszintje télen csökkent, nyáron emelkedett.

Ami a nőket illeti, ugyancsak a D-vitamin-szinthez köthető hormonális változásokat bizonyítottak grazi kutatók. Vizsgálatukban kimutatták, hogy a D-vitamin bevitele növeli az ösztrogén és a progeszteron szintjét a szervezetben, és még a menstruációs ciklust is rendbe hozza, ami növeli a teherbeesés valószínűségét.

A kutatás eredménye szerint a napfény (a D-vitamin-bevitel leghatékonyabb, természetes módja) közvetlenül is emeli a nemi vágyért felelős hormonok szintjét. A kutatók ugyanakkor nem győzik hangsúlyozni, hogy nem ajánlatos túlzásba vinni a napozást közismert káros hatásai miatt. A kint töltött órák meghosszabbítása mellett ezért D-vitamin-készítmények szedése is indokolt lehet, illetve a vitamin egy kis részét olajos halak, tojás és máj fogyasztásával is magunkhoz vehetjük.

szerző: M. Kovács Szilvia
Egészség 2024. ÁPRILIS Saláta a vitaminkészletek feltöltésére
Olcsó, gyorsan és egyszerűen összeállítható saláták, amelyek biztosan feltöltik a tél folyamán kiürült vitaminkészleteidet.
Szabadidő 2023. JÚLIUS Ehető napvédelem
Tudtad, hogy étrended is óvhat a leégéstől? Ismerd meg a legjobb fényvédő táplálékokat!
Szabadidő 2023. MÁJUS Így tedd újra izgalmassá a párkapcsolatodat!
Ha a romantika már kevésbé van jelen a kapcsolatotokban, akkor a nyár tökéletes alkalom arra, hogy feléleszd.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. MÁJUS Rózsákkal ébredek, rózsákkal álmodom
Boldog életem van. Tudom, manapság ezt nem divat csak úgy kijelenteni, de az én világom valóban kerek. És virágokkal van tele. (x)
02
Szabadidő 2024. MÁJUS A szerelem hálójában
Elmagányosodó világunkban egyre többen keresik a szerelmet is a világhálón: vajon meg lehet-e találni az igazit egy online társkereső oldalon?
03
Szabadidő 2024. MÁJUS A legfinomabb tavaszi leves: a minestrone
Ez a könnyű, de sűrű, forró és laktató leves teljes, ám egyáltalán nem hízlaló vacsora lehet, ami csupa-csupa tavasz.
Menu