Szabadidő

Ehető napvédelem
Tudtad, hogy étrended is óvhat a leégéstől? Ismerd meg a legjobb fényvédő táplálékokat!

A naptej és a szalmakalap mellett egyes táplálékok fogyasztása is segít, hogy bőröd a napozás mellett is egészséges maradjon. Így kevésbé fenyeget a leégés veszélye, a kellemetlen bőrszárazság és a májfoltok megjelenése. Ha mégis túl sokáig maradtál a tűző napon, a fényvédő ételekkel és táplálékkiegészítőkkel gyorsabban gyógyul a napégés. Már a nyaralás előtti hetekben érdemes felkészülnöd, hogy a védettség időben kialakuljon.

Színes falatok, nyárias bőrszín

A napfény hatására kialakuló enyhe bőrpír, majd barna szín a sejtek természetes reakciója. A melaninképződés fokozódásával bőröd egyre védettebbé válik az erős fénytől. A karotinoidok, a növények színanyagai a hámrétegben kedvező változásokat idéznek elő. Elnyelik a káros sugarak egy részét, és növelik a bőrsejtek ellenálló képességét; fogyasztásukkal hamarabb érhetsz el világosbarna színt.

A béta-karotin az A-vitamin előanyaga, és már ránézésre is megállapíthatod, mely növényi táplálékok tartalmazzák. Főként a sárga és narancsszínű zöldségek, gyümölcsök gazdagok ebben a tápanyagban: a sárgarépa, a sárgabarack, a narancs és a frissen és szárítva is megvásárolható homoktövis bogyója. A hatást fokozhatod béta-karotint tartalmazó étrend-kiegészítővel. Olyan természetes kivonatokat is vásárolhatsz, melyekben többféle gyümölcs festékanyaga is megtalálható.

Ha szervezeted a napozást megelőzően feltöltöd antioxidáns hatású táplálékokkal, belső védelmet alakítasz ki. Csökken a veszélye a rosszindulatú bőrdaganatok megjelenésének. Étrended legalább ötven százaléka álljon nyers növényi alapanyagokból. Legjobb választás a paradicsom, a spenót, a cékla, a bogyós gyümölcsök. Koncentrált formában a szőlőmagőrleményt érdemes fogyasztanod, legalább néhány héten keresztül.

A cink szintén szükséges a hámsejtek ellenálló képességéhez. Zabpehelyből, tökmagból, bab- és borsófélékből juthatsz hozzá. Kúraszerűen naponta 15-25 mg cinket tartalmazó kiegészítőt biztonságosan alkalmazhatsz.

Mit (t)egyél, ha mégis leégtél?

Bár a megelőzés mindig hatékonyabb és egészségesebb, mint a problémák utólagos kezelése, akkor is gondolj az étrendre, ha már károsodott a bőröd. Első lépésként fogyassz nagy mennyiségű citromos vizet. Ezzel hidratálod a sejteket, a citrom pedig lúgosító hatásával segít visszanyerni a bőr kémiai egyensúlyát. Fontos, hogy a bőrsejtek épsége minél hamarabb helyreálljon. Ebben elsősorban az E-vitamin segít. Gazdag forrása a búzacsíra, melyet frissen és szárítva is megvásárolhatsz a nagyobb élelmiszer-üzletekben, bioboltokban. A napraforgómag, a tökmag, a dió, az avokádó is bővelkedik benne. Erős bőrégés esetén napi 100 mg E-vitamint tartalmazó kapszulát is fogyassz.

A bőrsejtek regenerálódását fokozza a klorofill, a növények zöld színanyaga. A leveles zöldségek, mint a sóska, spenót, salátafélék, gyermekláncfű, bőségesen ellátnak klorofillal. Legízletesebb formában zöldturmixként iktathatod étrendedbe. Tegyél a turmixgépbe nagy adag friss gyümölcsöt, legalább 10-20 dekagramm leveles zöldet és egy csésze vizet, majd mixeld homogén, sűrű itallá. Leginkább reggel, éhgyomorra fogyasztva hasznosul. Táplálékkiegészítőként a búzafű- és algakapszulával juthatsz klorofillhoz.

Mi kerüljön le a tányérról?

Ahhoz, hogy több időt tölthess biztonságban a napon, egyes táplálékokat érdemes kiiktatni étrendedből. A magas zsírtartalmú ételek csökkentik a bőr védekező képességét. Az amerikai orvos, dr. Zane Kime vizsgálati eredményeit könyvében is összefoglalta. Rámutat, hogy a zsiradékban bővelkedő étrend hatására a bőrköpeny szerkezete megváltozik, oxidáció, leégés, bőrdaganatok is kialakulhatnak. Ez főként a főzéskor, sütéskor hozzáadott zsírra, olajra vonatkozik. Egészséges zsírsavakat csak olajos magvak, lenmag, szezámmag formájában fogyassz. Olajban sütés helyett alufóliában, sütőben készítsd ételeidet.

A túlzott cukorfogyasztás, a finomlisztes pékáruk, de az alkohol is olyan vitaminokat rabol el szervezetedtől, amelyek épp a bőröd védelmét segítenék. Több kutatás igazolta, hogy a feldolgozott húsok nagymértékű fogyasztása oxidatív stresszt jelent a szervezetnek. Minden sejt, így a bőrsejtek szerkezete is károsodik, tehát a viszonylag rövid napozás is ártalmas lesz. Próbáld ki, hogy a szalonnát grillezett padlizsánkockákkal helyettesíted, felvágott és hagyományos pástétomok helyett az otthon is elkészíthető humuszt, vagy zöldségekből és szezámmagból botmixerrel percek alatt összeállítható pástétomot kensz a kenyérre.

Bőröd megfelelő hidratáltsága is hozzájárul a fényvédelemhez. Ha nem tudsz teljesen lemondani a vízelvonó hatású kávéról, mérsékeld napi egy adagra, és mindenképp fogyassz mellé egy bögre ásványvizet, gyümölcslevet is.

szerző: Zoltán Annamária
Szabadidő 2022. AUGUSZTUS 4 barackos recept a természetes szépségért
A szezon kedvence a sárgabarack. Finom levesnek, sütinek és húshoz is. És még a bőrödnek is áldás!
Egészség 2021. JÚLIUS Nyári tanácsok visszereseknek
A minden második-harmadik magyar felnőttet érintő keringési zavar nyáron akár súlyosbodhat is.
Egészség 2021. JÚLIUS Mit egyél a nyári melegben?
A melegben megnövekedett vízszükséglet fedezéséhez fontos ismerni a szilárd táplálékok folyadéktartalmát.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2023. SZEPTEMBER Gyors, finom és zsírszegény tésztaételek
Ha durumtésztából, könnyű, zöldséges feltétekkel készül, a tésztaétel is lehet diétás fogás, ezekkel a receptekkel pedig valódi kényeztetés.
02
Szabadidő 2023. SZEPTEMBER José Carreras gálakoncert
A zene ünnepét ígéri budapesti koncertjén a világhírű tenor.
03
Szabadidő 2023. SZEPTEMBER Pofonegyszerű és isteni almás receptek
Legyen szó akár reggeliről, ebédről, vacsoráról, vagy desszertről, az almát számtalan módon felhasználhatod!
Menu