Szabadidő

8+1 érdekes tény a kiviről
Tojás alakú, jó esetben puha, rossz esetben meg kell várni, amíg megpuhul. Savanyú és édes, belül rikító zöld színe van, és ha nem hámozod meg, szőrös lesz a nyelved. Mi az?

Sokan nem kedvelik a kivit, mert körülményes az elfogyasztása. A gyümölcsöt ugyanis enyhén szőrös héj védi a környezeti hatások ellen. Ha azonban meghámozod, páratlan ízélményben lesz részed!

A kivi egyszerre édes és savanyú, puha, de egyben harapnivalóan kemény. Vitamintartalma sokak számára ismeretlen, holott nem egy fontos vitamin nagy mennyiségben található meg benne. Szerencsére ma már egész évben beszerezhető, fogyasztható nyersen vagy tortára téve, nem kell a tárolásával bíbelődni, ráadásul kellemesen összehúzza az ember száját! Hát kell ennél több?

Tudtad? A kivi az egyik legbőségesebb természetes C-vitamin-forrás. Már egy darab is fedezi a napi vitaminszükségletünket. Egy szem kiviben tízszer annyi a C-vitamin, mint egy narancsban.

Tudtad? Állítólag a hasonnevű madár után nevezték el, mert az állat és a gyümölcs termése között több hasonlóság is felfedezhető.

Tudtad? Az igazán érett kivi héja könnyen lehúzható, húsa puha és édes. Hámozás után azonban azonnal (legfeljebb fél órán belül) el kell fogyasztani, mert tárolva kellemetlen utóízt kap.

Tudtad? Maga a növény hosszú életű, energikus növekedésű, csavarodó, tekeredő hajtásokkal kúszó cserje. Fiatal levelei piros szőrrel borítottak, a kifejlett levelek viszont méregzöldek és szőrtelenek. Nagy, krémfehér virágai vannak, melyekből szeptember végétől érnek a gyümölcsök.

Tudtad? Mivel a kivi erős emésztésserkentő hatású, nagy lakomák után kitűnően beilleszthető a desszertbe. Illik gyümölcstálakba, de fagylalttal is pikáns ízkombinációt alkot. Kissé savanykás ízéhez nagyszerűen párosítható a keserű csokoládé, illetve a keserű csokis keksz is.

Tudtad? A kiviben erős húspuhító enzimek találhatók, így ha héja belső felével, vagy egy vékony szelet gyümölcshússal bedörzsölöd a sütni kívánt húst, akár negyedóra alatt is omlósra puhul. Ugyanezen enzimek miatt nem készíthető a kiviből tejes turmix: minden tejtermék kicsapódik tőle. Joghurtokba, tejes tortákra szeletelve használd, mert keserű ízt kapnak tőle.

Tudtad? Ha egyesével papírba csomagolod a kiviket, és beteszed a hűtőbe, akár egy hétig is frissek, ízletesek maradnak.

Tudtad? A kivinek erős utóérő hatása van, így célszerű mindig egy picit keményebb darabokat választani. Szobahőmérsékleten ugyanis néhány nap alatt megfelelőre puhul és érik. Ugyanakkor enzimjei más gyümölcsök érési folyamatára is hatással lehetnek, ezért ne tárold összezárva más gyümölcsökkel.

+1 Fontos! Mindig sérülésmentes kivit vásárolj, hiszen a szőrös héjban rengeteg piszok megtapadhat. A sérüléssel a héjról a húsba juthatnak a szennyeződések!

szerző: Zoltán Annamária
Szabadidő 2022. JÚLIUS A nyár ízei, üvegekbe zárva
A befőzést még a lelkes háziasszonyok közül is sokan nagyon "macerásnak" tartják. Íme néhány praktika, hogy érdemes legyen házilag üvegekbe zárni a nyár ízeit.
Egészség 2021. OKTÓBER 6 természetes vírusölő
A legyengült immunrendszer nem véd hatékonyan a vírusoktól és baktériumoktól. Íme hat növény, amely segít a tipikus őszi betegségek – megfázás, influenza vagy felfázás – legyőzésében.
Egészség 2020. JANUÁR Szupernövény a téli hónapokra
A hideg téli időjárás komolyan próbára teheti szervezetünket. Ilyenkor vehetjük hasznát az olyan jótékony hatású növényeknek, mint például a tőzegáfonya.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2023. DECEMBER 4 lenyűgöző irodalmi kávéház Európában
Különleges kávéházak, ahol a friss kávéillat mellé patinás múlt jár.
02
Szabadidő 2023. DECEMBER 5 olcsó tipp az adventi előkészülethez
Bármennyire hihetetlen is, hamarosan itt a karácsony – ma van advent első vasárnapja.
03
Szabadidő 2023. NOVEMBER Apró trükkök tésztafőzéshez
Nem a tészta, hanem a nagy mennyiségű tészta az egészségtelen. Ismerkedj meg egy egyszerű, ám kihagyhatatlan étellel.
Menu