Szabadidő

Közös játék, közös élmény
Nemcsak a karácsony érkezett el, hanem a különféle közösségekbe járó gyerekek számára a téli szünidő is, amelynek néhány napját sok csemete tölti el a nagyszülői házban.

A pszichológusok kiemelten fontosnak tartják, hogy az apróbb-nagyobb gyerekek és felnőttek együttléte „minőségi” legyen, vagyis tartalmas és örömteli. Ennek egyetlen „titka” van: figyelnünk kell az unokáinkra, hogy azonosulni tudjunk velük. Ezt legegyszerűbben az együttjátszással érhetjük el.

Akarjunk „átlényegülni”!

Az unokával, unokákkal töltött borongós nappalok, vagy a hosszú téli esték örömei közé kell hogy tartozzon a közös játszás, ami a csemeték életkora, érdeklődése, szellemi érettsége függvényében a szerep- és fantáziajátékokban történő részvételtől, a bújócskázásán át, a különféle manuális tevékenységeken (festés, rajzolás, gyurmázás, legózás) keresztül, a társasjátékokig meglehetősen széles skálán mozoghat. Azt pedig, hogy a megannyi játszási lehetőség közül melyikbe és milyen mértékben kapcsolódjunk be, a gyerek döntse el. Ha van ötlete, ha kezdeményez valamilyen játékot, hagyjuk magunkat „táncba vinni”.

A kisebbek, a kisovisok például szívesen játszanak boltost, orvososdit, utánoznak mély átéléssel felnőtt tevékenységeket, de boldogan bújócskáznak, vagy keresnek meg a szobában elrejtett tárgyakat. A nagyobb óvodások már készséggel rajzolgatnak, festegetnek, ragasztgatnak, fűznek gyöngyöt. Ilyenkor egyedül is „elvannak”, ám ha kérik, mi is üljünk az asztalhoz, és alkossunk velük együtt.

Irányítgatás helyett „terelgessük”!

A még nagyobbak, az iskolások örömmel barkochbáznak, szópókereznek, társasjátékoznak. Ez utóbbiból jó ha van a nagyszülői háznál egy-két „készlet”. A kisebbekkel inkább rövid, maximum 10 perces játszmákat játsszunk. A játék megkezdése előtt fontos tisztázni a játékszabályokat. Előfordulhat ugyan, hogy az ovis korcsoporthoz tartozók még nem tartják be ezeket, mert mindenáron nyerni akarnak. Ez természetes ebben az életkorban, hiszen a gyerek a sikerélményért játszik, ám ha rajta kapjuk, hogy „csal” (beforgatja a kockát a 6-os-ra, vagy többet lép a cél felé a táblán, mint amennyit dobott), tapintatosan jelezzük, hogy „elhibázta” a lépést vagy a dobást.

A nagyobbakkal, a hat-nyolc évesekkel már hosszabb „menteket” (20–25 percnyi időt) is társasozhatunk. Ha az új – például a karácsonyra kapott – társasjátékot „avatjuk fel” vele, akkor először alaposan tanulmányozzuk annak szabályait, majd számára érthetően magyarázzuk el azokat.

Hagyd szárnyallni!

A manapság divatos, ún. készségfejlesztő, elsősorban logikai játékoknál fontos odafigyelnünk arra, hogy annak szellemi „követelményei” megfeleljenek a gyerek aktuális szellemi fejlettségének. A pszichológusok szerint ugyanis a memória-terhelés például kifejezetten káros lehet – még rövid távon is –, mert kudarcként éli meg a gyerek azt, amit még nem tud, azaz nem tud felidézni, vagy megjegyezni.

Minél több képi analógia – hasonlóság – van a társasjátékban, annál jobban ösztönzi a képzeletet, vagyis annál alkalmasabb a kisgyermekek szórakoztatására, így szellemének a fejlesztésére is.  A játéktevékenységet élvezetesebbé teszi, ha a nagyszülők is részt vesznek benne. Amikor csak lehet, érdemes tehát bevonódnunk az unoká(i)nk önfeledt játékaiba.

szerző: F. Kalmár Teodóra
Szabadidő 2023. JÚNIUS Közös hobbi az unokával
Ahogy nő és szellemileg gyarapodik az unoka, egyre több szellemi találkozási pont jöhet létre közte és a nagyszülői egyike vagy másika, vagy akár mindkettejük között.
Szabadidő 2022. JÚLIUS 5 ok, amiért érdemes növényeket tartanod otthon!
A szobanövények nemcsak az otthonunkat tehetik szebbé, hanem fizikai és mentális egészségünk megőrzéséhez is hozzájárulhatnak.
Szabadidő 2022. JÚNIUS 5 titok, amit a nagyszülők tudnak
Az unokákat és nagyszülőket semmivel sem pótolható érzelmek kötik össze. Miért ilyen különösen erős ez a kapcsolat?
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. JÚLIUS Mi történt a jószomszédi viszonnyal?
A gangos házakban felnövekvők közül sokaknak meghatározó közösségi élményük ma is, hogy „régebben” jobban figyeltek egymásra a szomszédok, mint manapság.
02
Szabadidő 2024. JÚLIUS Ahol remény és jövő születik
Nyolcszáz gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermek és fiatal érkezett ma egy különleges táborba, ahol élményekkel teli tíz nap vár rájuk.
03
Szabadidő 2024. JÚLIUS Ez Kalifornia!
A nyugati parti arany állam: napsütés, nyüzsgő városok, végtelen tengerpartok, egyedülálló nemzeti parkok és persze Hollywood.
Menu