Szabadidő

5 ok, amiért érdemes növényeket tartanod otthon!
A szobanövények nemcsak az otthonunkat tehetik szebbé, hanem fizikai és mentális egészségünk megőrzéséhez is hozzájárulhatnak.

A különböző virágokra, illetve zöld levelű szobanövényekre sokan egyszerűen csak dekorációs elemként tekintenek, pedig valójában ezek a különleges élőlények ennél sokkal többet nyújthatnak számunkra. Remekül használhatók például érzelmi jólétünk és egészségünk biztosítására, a munkahelyi teljesítmény fokozására. A szobanövényekkel becsempészhetjük a természetet otthonunkba vagy az irodánkba, így megtölthetjük élettel és friss levegővel környezetünket.

Nem számít, hogy kertes házban vagy egy panelház legfelső emeletén laksz, a különböző zöld levelűeknek mindenhol hasznát veheted. Íme, néhány indok, amiért érdemes ezután nagyobb hangsúlyt fektetned a szobanövényekre otthonod belső kialakítása során!  

Csökkentik a stresszt

Stresszes a munkahelyed? Tegyél néhány cserepes növényt az íróasztalod közelébe, így enyhítheted a stressz és a fáradtság tüneteit. Kutatásokban azt találták, hogy az irodában elhelyezett zöld levelűek csökkentik a vérnyomást, és enyhítik a légzési problémákat. Mindez segít, hogy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb legyél, így hatékonyabban és gyorsabban végezheted majd el a rád kiszabott feladatokat. Az afrikai ibolya tökéletes választás a pihentető környezet megteremtéséhez. A virág élénk lila színének látványa adrenalint szabadít fel a testben, ettől energiaszintünk megemelkedik, és több oxigén áramlik az agyba, ami segít ellazulni.

Segítik a nyugodt alvást

Bizonyos növények az alvásproblémák ellen is megoldást nyújthatnak. A hálószobában elhelyezett levendula segít a feszültségoldásban, jellegzetes illata nyugtató hatást gyakorol a testre, ezáltal javítja az alvásminőséget, ráadásul a depressziónak is hatásos ellenszere lehet.

Tisztítják a levegőt

A zöld növények természetes módon tisztítják a levegőt a légszennyező anyagoktól, miközben oxigént termelnek, megkötik a káros gázokat. A NASA egyik tanulmánya szerint azonban bizonyos növények eredményesebbek a benzol, a formaldehid és trikolóretilén eltávolításában, mint mások. A leghatékonyabb légtisztító növények között van például az aloé vera, a hegycsúcsú futóka, a vitorlavirág, az anyósnyelv, a bambusz- vagy gyompálma, a törzses dracéna vagy a kígyónövény. A kutatás résztvevői azt javasolják, hogy a maximális légtisztító hatás elérése érdekében helyezzük el legalább 100 négyzetméterenként egy növényt otthonunkban!

Természetes párásítók

Télen a lakás száraz levegője többféle panaszt okozhat. Bőrünk, torkunk és a nyálkahártyánk is kiszáradhat, ami szemégéshez, bőrviszketéshez vagy köhögéshez vezethet. Éppen ezért ebben az időszakban érdemes nagyobb hangsúlyt helyezni a megfelelő párásításra. Nem feltétlenül kell azonban drága párásító készülékeket vásárolnod, hiszen bizonyos szobanövények éppúgy megfelelhetnek erre a célra. Az egyik legjobb párásító növény a szobapáfrány, mely a párologtatáson keresztül nedvességet juttat a levegőbe.

Segítik a gyógyulást

A National Institutes of Health nevű szervezet közleménye szerint az ókori Egyiptomban az aloe verát sokáig a hallhatatlanság növényeként ismerték sebgyógyító hatásának köszönhetően. Manapság a zöld levelekben található jótékony hatású nedvet gyakorta használják a leégés, illetve az enyhébb égési sérülések kezelésére.  

Enyhítik az allergiát

Ha te is rendszeresen szenvedsz a por okozta allergia tüneteitől, érdemes beszerezned egy póknövényt! Ez a különleges zöldlevelű segít megkötni a lakásban lévő allergéneket, különös tekintettel a porra, és eltávolítja a szoba levegőjében található szennyeződések nagy részét is.

szerző: Futaki Balázs
Szabadidő 2024. MÁRCIUS Tavaszi konyhakert a balkonon
A napfényes erkélyek, és az ablakpárkányok kitűnő lehetőséget nyújtanak ahhoz, hogy saját magunk termesszünk az ételek elkészítéséhez szükséges friss fűszernövényeket!
Pénzügyek 2022. MÁJUS Zöld háztartási tippek az öko-otthonért
Nem kell hozzá napenergia, néhány egyszerű módszerrel nem csak pénzt és energiát spórolhatsz, de környezetedet is megóvhatod!
Szabadidő 2021. FEBRUÁR Ezt árulja el rólad az otthonod!
Otthonunk fontos üzeneteket közvetít személyiségünkről. Kalandvágyó, kreatív, esetleg sokat látott utazó vagy? Bármelyik légy is, lakásod árulkodik róla!
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. JÚLIUS Mi történt a jószomszédi viszonnyal?
A gangos házakban felnövekvők közül sokaknak meghatározó közösségi élményük ma is, hogy „régebben” jobban figyeltek egymásra a szomszédok, mint manapság.
02
Szabadidő 2024. JÚLIUS Ahol remény és jövő születik
Nyolcszáz gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermek és fiatal érkezett ma egy különleges táborba, ahol élményekkel teli tíz nap vár rájuk.
03
Szabadidő 2024. JÚLIUS Ez Kalifornia!
A nyugati parti arany állam: napsütés, nyüzsgő városok, végtelen tengerpartok, egyedülálló nemzeti parkok és persze Hollywood.
Menu