Egészség

8 érdekes tény a vitaminokról
Étkezz változatosan, szedj rendszeresen vitaminokat! No de mennyit és hogyan? Milyen betegségeket előzhetsz meg vele? Egyáltalán, mióta ismerjük a vitaminokat?

Vitaminra szükségünk van – ezt mindenki tudja. De az egyes vitaminfajtából mennyire van szükséged? Hogyan biztosíthatod természetes úton őket szervezeted számára? Összeállításunkból azt is megtudhatod, ki fedezte fel a vitaminokat, és milyen tévhitek élnek bennünk róluk.

Összeszedtünk 8 érdekességet, melyekről talán még nem hallottál. Ha pedig már ismered őket, nem árt, ha emlékeztetünk a vitaminszedés fontosságára!

Tudtad? A lengyel–amerikai biokémikus, Casimir Funk (1884–1967) ismerte fel, hogy az élelmiszerekben vannak olyan alkotórészek, amelyek elengedhetetlenek az egészség fenntartásához. Ezeket az elemeket vitaminoknak nevezte el.

Tudtad? A friss paprika C-vitamin-tartalma több mint kétszer akkora, mint a citromé, mely az egyik legdúsabb C-vitamin-forrásként él a köztudatban.

Tudtad? A legtöbb C-vitamin az őrölt piros paprikában van, 10 dkg 369 mg-ot tartalmaz, míg egy citromban 47 mg található.

Tudtad? Egy felnőtt B6-vitamin-szükséglete 2 mg. Ha ennél többet fogyasztasz, hosszú távon károsíthatod érzékelő idegeidet.

Tudtad? Az egyik legjobb D-vitamin-forrás a napfény. A Szaúd-Arábiában élő nők 70 százaléka mégis D-vitamin-hiányos. Meglepő? A muszlim nők többsége csadort visel, amely tetőtől talpig elfedi a testüket, így nem éri őket elegendő napfény.

Tudtad? A fejlődő országokban tapasztalható általános vitaminhiány mértéke ijesztő mértékű. Csak az A-vitamin kellő pótlásával 2,5 millió gyermek halála volna megelőzhető, míg súlyos rokkantságtól körülbelül 40 millió embert lehetne a vitaminok biztosításával megóvni.

Tudtad? Mivel az A-vitamin közvetlenül hat a látóidegekre, ha számítógépes munkát végzel, fogyasztásával elkerülheted a szem fáradtságából eredő fejfájást, valamint csökkentheted szemkárosodásod mértékét.

Tudtad? Tél végére a magyarok kilencven százaléka D-vitamin hiányban szenved, pedig a legújabb kutatások szerint különösen fontos, hogy ne hagyjuk kiürülni D-vitamin raktárainkat. Hiánya ugyanis növeli több olyan súlyos betegség kialakulásának kockázatát, mint például a rák, egyes autoimmun betegségek, vagy a cukorbetegség. Sőt! A koronavírus-járvány idején széles körben lett ismert a D-vitamin immunrendszert segítő hatása is.

szerző: Zoltán Annamária
Szabadidő 2022. DECEMBER Csonthéjas egészségbomba - elkészítési tippekkel
A dió gazdag vitamin- és ásványianyag-forrás. Főleg télen érdemes diós ételeket fogyasztani. Recepttippekkel is segítünk.
Egészség 2022. FEBRUÁR Milyen vitaminokkal úszd meg egészségesen a telet?
A változékony téli hónapok alatt kimerülhetnek szervezetünk tartalékai, legyengülhet az immunrendszerünk. Őrizd meg védekezőképességed, hogy elkerüljenek a betegségek! (x)
Egészség 2020. MÁRCIUS Saláta a vitaminkészletek feltöltésére
Olcsó, gyorsan és egyszerűen összeállítható saláták, amelyek biztosan feltöltik a tél folyamán kiürült vitaminkészleteidet.
éppen olvassák
01
Egészség 2023. MÁJUS Kertben nő a szorongás ellenszere
A stressz, a szorongás ellen nem csak gyógyszerekkel lehet küzdeni. Következő tippjeink természetesek, olcsók és hatékonyak.
02
Egészség 2023. MÁJUS Újra Egészségváros
Richter Egészségváros júniusban újabb két helyszínen: Szegeden és Mátészalkán! (x)
03
Egészség 2023. MÁJUS Jól álcázott halálos mérgek a kertünkben
Émelygés, hányás, hasmenés, allergiás reakciók, görcsök – az enyhébb növényi mérgezések leggyakoribb tünetei.
Menu