Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Egészség
Nyáron a hőmérséklet emelkedésével nő a kiszáradás veszélye, így fokozott odafigyelést és folyadékbevitelt igényel, hogy szervezetünk vízháztartását egyensúlyban tartsuk. A változatosság a folyadékpótlást is megkönnyíti. Az Európai Hidratációs Intézet szakemberei szerint az ásványvízen, üdítőkön kívül a magas víztartalmú nyári étrend is hatékonyan hozzájárul a hidratációhoz.
Utazás közben is fontos, hogy eleget igyunk, hisz a kiszáradás enyhe tünetei is megnövelik a balesetek kockázatát. Nem árt, ha a célállomás időjárási viszonyait előre feltérképezzük, és a hétköznapoknál feltehetően több mozgást is belekalkuláljuk a nyaralás alatti folyadékbevitelbe.
1. A változatosság megkönnyíti a folyadékbevitelt
A rendszeres fogyasztásra javasolt vízen, ásványvízen kívül jól hidratálnak a teák, a gyümölcslevek, az üdítőitalok, limonádék és a levesek is, azonban ezek cukortartalmára ügyelnünk kell folyadékbevitelünk összeállításakor. Bár az alkoholos italok fogyasztása nem javasolt, de nagy melegben egy-egy pohár hideg sör vagy fröccs hozzájárulhat a megfelelő folyadékbevitelhez. Természetesen a tömény szeszes italokra ez nem igaz!
2. Ne csak igyunk, együnk is vizet!
Nemcsak a folyékony táplálék, de bizonyos szilárd ételek víztartalma is jelentős! Magas a víztartalma bizonyos gyümölcsöknek és zöldségeknek, többek között a dinnye, uborka, szőlő, barack, alma, körte, paradicsom fogyasztása szintén megkönnyíti, hogy elég folyadék kerüljön a szervezetbe. A legtöbb zöldség és gyümölcs 80-95 százalék víztartalmú, vagyis éppen annyira hatékonyak a hidratációban, mint a folyékony levesek.
Különösen hangzik, de tény, hogy a szénhidrátforrások közül a főtt tészta tartalmazza a legtöbb vizet (akár 85 százalékban), de a főtt rizsé is eléri a 65-70 százalékos arányt. A fehérjében gazdag nyersanyagok közül a tojásból készült ételek mellett a halak és a tenger gyümölcsei 65-80 százalékban tartalmaznak vizet, míg a sütemények, kekszek viszonylag csekélyebb mennyiségben. A nagy melegben nagyon jólesnek a joghurtok (75-85 százalék víztartalommal) vagy a fagylaltok, jégkrémek, amelyek szintén legalább 60 százalék víztartalmúak. Utóbbiaknak azonban a kalóriatartalmuk is jelentős.
3. Aki nem iszik eleget, olyan, mintha ittasan vezetne!
A nyári nagy melegben különösen ügyelni kell arra, hogy utazás előtt és közben eleget igyunk, mert duplájára nő a hibázás lehetősége, ha nem viszünk be elég folyadékot a szervezetünkbe. Az Európai Hidratációs Intézet által rendelt, friss kutatás eredményei azt mutatják, hogy már az enyhe kiszáradás is ugyanannyi vezetési hibát okoz, mint az alkoholos vagy drogos befolyásoltság.
4. A repülés fokozza a kiszáradást
A repülőgépek fedélzetén a levegő víztartalma jóval kisebb (10-20 százalék), mint a szokásos belső környezeté, amelynek általában 30-60 százalék között mozog a páratartalma. Ezért gyakori egy hosszabb repülőút végén a szájszárazság, a szem égető érzése vagy a vér besűrűsödése, amitől megnőhet a trombózis kialakulásának kockázata. A repülés alatt óránként 2,5 deciliterrel több folyadékot kellene meginnunk ahhoz, hogy megfelelő folyadékszintünket biztosítsuk, annak ellenére, hogy egy helyben ülünk, és nincs melegünk.
5. A célállomás feltérképezése
Nem ártana előre megnézni, hogy a választott nyaralóhelyen milyenek az időjárási, viszonyok, a páratartalom, és bekalkulálni azt is, hogy a nyaralás alatt általában aktívabb életet élünk, mint a hétköznapokban, hiszen várost nézünk, túrázunk, úszunk, sportolunk. Folyadékpótlásunknak alkalmazkodnia kell a megváltozott feltételekhez, ami általában a bevitt folyadékmennyiség megnövelésével jár.