Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Egészség
A nyári, hideg levesekről általában a gyümölcslevesre, közelebbről pedig a meggylevesre asszociálsz. Ennek a fogásnak azonban – a többi levesünkkel ellentétben – külföldön van nagyobb kultúrája. Mexikóban, a Távol-Keleten, sőt Csehországban és Lengyelországban is előszeretettel kotyvasztanak hűsítő leveseket. Főzve, vagy csak turmixolva, zöldségből vagy gyümölcsből.
Igyekeztünk idénytermések közül válogatni, hogy mindenből a legfrissebb, legízesebb és a legtáplálóbb jusson a te szervezetedbe is! Leveseink nem csak különlegesek, de megmentenek a nagy nyári, étkezések utáni izzadástól és telítettségtől is. Ha ezek közül válogatsz, biztosan nem álmosodsz el ebéd után!
Szingapúri sárgarépa-krémleves naranccsal
Hozzávalók:
2 evőkanál olívaolaj
fél kg sárgarépa
1 hosszú póréhagyma fehér része
1 evőkanál reszelt friss gyömbér
fél liter hús- vagy zöldségleves
3 dl friss narancslé
só
A sárgarépát és a póréhagymát pucold meg és karikázd fel, majd párold meg az olívaolajon a reszelt gyömbérrel együtt. Add hozzá a levest, majd forrald fel, és főzd kb. 20-30 percig. Ha minden puha, pürésítsd a levest botmixerrel, majd add hozzá a narancslevet, és hűtsd le. Hajszálvékony répaszeletekkel díszítsd.
Török joghurtos uborkaleves
Hozzávalók:
1 nagy uborka
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál ecet
4 dl joghurt
víz
só
olívaolaj
friss kapor
friss menta
Az uborkát hámozd meg és reszeld le. Egy nagy tálban botmixerrel, vagy turmixgépbe töltve pürésítsd az áttört fokhagymával. Add hozzá a sót, a joghurtot, az olívaolajat, a kaprot, és turmixold tovább. Ha kész, hígítsd egy kis vízzel leves állagúra, majd hűtsd be. Tálaláskor minden tálkába vagdoss egy kis mentalevelet.
Fűszeres szilvaleves
Hozzávalók:
1 kg szilva
1 narancs héja
3 dl narancslé
negyed teáskanál fahéj
fél teáskanál kardamom
3-4 szem szegfűszeg
3 evőkanál méz
2 dl joghurt
2 teáskanál balzsamecet
Egy levesesfazékban vegyítsd a kimagozott szilvát a narancshéjjal, a narancslével, a fahéjjal, a kardamommal, a mézzel és a szegfűszeggel. Forrald fel, majd lefedve, lassú tűzön főzd. Ha minden megpuhult, pürésítsd, és keverd el benne a joghurtot. Hűtsd le alaposan, és tálaláskor egy-egy kanál joghurttal díszítsd a levesadagokat.
Hideg bazsalikomos cukkinileves
Hozzávalók:
4 közepes méretű cukkini
fél liter húsleves
1 csokor friss bazsalikom
negyed kiló túró
egy kis marék dió
szárított csilipaprika
só, bors
A cukkiniket hámozd meg és karikázd fel. Forrald fel a húslevest, majd add hozzá a cukkinit. Főzd kb. 10 percig, míg meg nem puhul. Szűrd le a levest, és tedd félre a fennmaradt cukkinit. Add hozzá a diót, a túrót, a bazsalikomot, és pürésítsd. Öntsd fel a félretett leves felével, majd lassan addig önts hozzá még, míg olyan sűrűségű nem lesz, amilyet szeretnél. Sózd, borsozd, majd hűtsd le. Dióval megszórva kínáld, vagy pikánssá teheted egy kis szárított csilipaprikával megszórva.
Sült paprikakrémleves hidegen
Hozzávalók:
3 kaliforniai paprika
fél liter húsleves
fél vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 dl tejföl
2 evőkanál olívaolaj
só, bors
A paprikákat alufóliával lefedett sütőlapon, forró sütőben süsd meg, majd húzd le a héját. A felaprított hagymákat párold üvegesre az olívaolajon, majd add hozzá a levest. Dobd bele a felcsíkozott paprikát, és keverd hozzá a tejfölt. Pürésítsd botmixerrel, és forrald fel újra. Kóstolgatva sózd, borsozd, majd hűtsd le.