Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Szabadidő
Itt a tél, közeledik a karácsony, jön a diószezon. A bejgli ugyan nem az egészséges táplálkozás kirakatétele, a dió fogyasztásával azonban igencsak jót teszünk magunknak. Sokan – különösen, akik aggódnak a túlsúlyuk miatt – óvakodnak a diófogyasztástól, magas kalória- és olajtartalma miatt. Ha nem kilószámra esszük, aranyat ér, főleg telítetlen zsírsav- és ásványianyag-tartalma miatt.
Mit rejt a csonthéj?
A dió egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat egyaránt bőséggel tartalmaz. A átlagos méretű dió 185 kalóriát, 3,89 gramm szénhidrátot, 0,74 gramm cukrot, 1,9 gramm rostot és 4,32 gramm fehérjét tartalmaz. 30 gramm dió a napi ajánlott ásványianyag-bevitel következő tételeit fedezi:
48 százalék mangán
22 százalék réz
11 százalék magnézium
10 százalék foszfor
8 százalék B6-vitamin
5 százaléka vas
Betegségmegelőzés dióval
Számos kutatás bizonyítja, hogy a dió rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, illetve epekő ellen is kitűnő fegyver. A dió segít abban, hogy a csontritkulás és az epilepszia elkerülhető legyen, de magas kalciumtartalma miatt a fiatalabbak számára is hasznos lehet, hiszen erősíti a csontokat és a fogakat.
A dió könnyedén integrálható étrendünkbe. Nem csupán szénhidrátbombákkal együtt, bejgliben, süteményekben fogyasztható, bár már az egészséges bejglihez is találhatsz receptet az interneten.
Ezen túl számos formában iktathatjuk be étrendünkbe, például a saláta tetejére őrölt diót lehet szórni, de a házi készítésű granola különféle magvak mixével szintén ízletes étel. A pesztóba érdemes diót morzsolni, illetve a joghurtot is ízletesebbé teszi a dió.
Nézzünk néhány konkrét receptet, olyan ételeket, amelyeket valószínűleg nem ismersz, pedig egyszerű és olcsó elkészíteni őket.
Recepttippek dióból
Mézes-diós alma-banán saláta
Hozzávalók:
1 alma (vagy körte)
1 banán
3-4 ek. méz
ízlés szerinti mennyiségű durvára tört dió
Az almát és a banánt darabold össze, majd halmozd rá a durvára tört diót, és locsold meg a mézzel. Amilyen egyszerű, olyan finom.
Waldorf-saláta
Hozzávalók:
50 dkg alma
30 dkg zellerszár
30 dkg szőlő
5 dkg dióbél
fél citrom
2 dl joghurt
1 evőkanál majonéz
zellerlevél
köménymag
őrölt bors
mazsola
A megtisztított almát és zellert vágd apróbb darabokra, keverd össze, add hozzá a félbevágott, kimagozott szőlőszemeket és hintsd meg néhány csepp citromlével. A joghurtot keverd össze a majonézzel, az apróra vágott dióval, fűszerezd köménnyel, borssal, és ezt az öntetet add a zöldséghez. Alapos keverés után a salátát érleld egy órát hűvös helyen, és apróra vágott zellerlevéllel vagy mazsolával megszórva tálald.
Lisztmentes diós-csokis süti
Hozzávalók:
2,5 csésze dió
3 csésze porcukor vagy édesítőszer
fél csésze tört étcsokoládé
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
negyed teáskanál só
4 tojásfehérje
1 evőkanál vaníliakivonat
Melegítsd fel a sütőt 160 fokra. Ajánlott a tepsibe sütőpapírt vagy sütőfóliát tenni. A diót vágd finomra, majd pirítsd meg, amíg illatos nem lesz. Hagyd kihűlni. Keverd össze a cukrot (édesítőszert), kakaót és a sót egy tálba, majd keverd hozzá a diót. Add hozzá a tojásfehérjét, a csokidarabokat és a vaníliát. Egy villával vagy egy elektromos keverő közepes fokozatán állítsd össze a tésztát, amíg csak nedves. (Ne vidd túlzásba, különben a tészta megmerevedik.) Púpozott teáskanálnyi adagonként tedd a tepsibe, lapítsd, formázd kerekre. Addig süsd, amíg a teteje enyhén repedt és fényes nem lesz, ez körülbelül 15 perc. Légmentesen záródó tartályban szobahőmérsékleten 1 hétig eláll.
Diólevéltea
Nemcsak a dió, de a fa levele is egészséges. Egészen őszig friss levélből készítheted, ilyenkor, a tél folyamán szárított levelet használhatsz hozzá.
Elkészítés: 2,5 dl forró vízbe tegyél 1 púpozott teáskanál apróra tört, száraz diólevelet, hagyd állni 10 percig, majd szűrd le. Ízlés szerint ízesítheted kevés mézzel.


