Szabadidő

Sport, országjárás, önmegismerés: a Kéktúra
Igazi nagy kaland, a test, a lélek és a szellem üdítő megmozgatása. Az Országos Kéktúra.

A Másfélmillió lépés Magyarországon című sorozat tette széles körben ismertté, pedig – folyton változó formában és névvel ugyan – több mint 80 éve létezik az országos túra. A Sopron melletti Írott-kőtől Hollóházáig tart az egész országot átszelő, közel 1200 kilométer hosszú, kékkel jelzett turistaút. A National Geographic 2020-ban a világ 25 leginkább ajánlott utazási célpontja közé sorolta az Országos Kéktúrát.

Akár kis részében, akár egészében is teljesíthető, amit dokumentálhatunk is. Többéves program is lehet, hogy a 27 szakaszra bontott útvonalat végül egész hosszában megtegyük. Pecsételőfüzetet és pecsételőpárnát kell magunkkal vinni, és az útvonalon elhelyezett pecsételőhelyeken (melyből 151 darab van) nyomhatunk a füzetünkbe igazoló pecsétet. Ha sikerült végigjárni az egész távot, és ezt a pecsétekkel is tudjuk bizonyítani, igazolást kapunk a teljesítményünkről. 1961-től, mióta számon tartják, eddig 7289 embernek sikerült ez a bravúr (2021. március 31-i adat). Természetesen nem feltétlenül kell ilyen nagy távban gondolkodni, egy hétvégi vagy akár egynapos túrát is szervezhetünk a kék vonal valamely szakaszán.

Tervezzük meg a kirándulást!

Az Országos Kéktúra honlapján jól látható, hogy az útvonal 27 szakaszra oszlik, ha kirándulást szervezünk, ezek a szakaszok jó kiindulást jelentenek a tervezéshez. Az útvonalhoz ugyanitt GPS-nyomvonal is letölthető, így nem kell kizárólag a fákra, falakra festett jelzésekre hagyatkoznunk. Mielőtt nekiindulunk, akár egy-két napra, akár több hétre tervezzük a kirándulást, érdemes szellemileg is felkészülni a programra.

Bármelyik szakaszt választjuk is, az interneten ma már bőséges információt találunk a felkészüléshez. A híres sorozat, Rockenbauer Pál és csapatának munkája, a Másfélmillió lépés Magyarországon is nagy segítség lehet, ha csak részleteket nézünk belőle az interneten, vagy DVD-n szerezzük meg, esetleg a tévében követjük nyomon. Az 1979-ben induló műsor saját jogán is igazi érték, de különösen tanulságos lehet összehasonlítani, mennyi minden változott az országban a készítés óta eltelt több mint 40 évben. A sorozatnak több folytatása, leágazása is készült az eltelt időszakban, így az …és még egymillió lépés a Nyugat- és Dél-Dunántúl tájait mutatja be, a Kerekek és lépések pedig bezárja a túra útvonalát, az úgynevezett Kékkörrel. A Kéktúra ugyanis időközben egy második „ággal” is bővült, pontosabban a Dél-Alföldön visszavezetve az útvonalat, egy teljes kört alkotva kapta meg a Kékkör nevet. Hossza: 2579 kilométer.

A Magyar Természetjáró Szövetség a 6–14 éves korosztály részére 9 tájegységre bontott, 300 km-es, csökkentett távolságú, úgynevezett Gyermek Kéktúra jelvényszerző mozgalmat indított, így akár gyerekekkel, unokákkal is neki lehet indulni egy kiadós, több alkalomra szóló jelvényszerző kirándulásnak.

Fontos és érdekes adatok a Kéktúráról:

Hossza: 1168 km
Végigjárásának átlagos időtartama: kb. 343 óra
Szintkülönbsége: 31 ezer méter szintemelkedés és 32 ezer méter szintsüllyedés 
Rekord 1: A leggyorsabban Szarvas Mátyás teljesítette a Kéktúrát, 17 nap alatt futotta végig a távolságot
Rekord 2: Csernus Gábor tízszer teljesítette a Kéktúra útvonalát.
Rekord 3: Csutka István 57 nap alatt gyalogolta le az Országos Kékkör Túraútvonal 2579 kilométerét.

Fontos és érdekes linkek a témában:

A Kéktúra hivatalos oldala: http://www.kektura.hu/
Hasznos információk a Kéktúráról, személyes élmények alapján: http://www.kektura.click.hu/
Gyakran ismételt kérdések a Kéktúráról: http://www.teljesitmenyturazoktarsasaga.hu/okt_gyik
A Kéktúra Facebook-oldala: https://www.facebook.com/orszagos.kektura/
A Magyar Természetjáró Szövetség oldala, ahol az esetleges nyomvonalváltozásokról is tudomást szerezhetünk: http://mtsz.org

szerző: Tóth Péter Zoltán
Szabadidő 2020. SZEPTEMBER Légy turista itthon! Nyolcadik rész: természeti kincsek, amiket látnod kell!
A sokszínű őszi tájon a természetjárás, a túrázás igazi szellemi, fizikai feltöltődés, amihez lenyűgöző útvonalakat találhatsz itthon.
Szabadidő 2020. SZEPTEMBER Légy turista itthon! Hetedik rész: 4 közeli kilátó, ahol jólesik a napfény
Ragyogó napsütés, kora őszi hangulat: gyorsan valami közelit, természeteset, szépet. Irány a budai hegyek!
Szabadidő 2020. AUGUSZTUS Légy turista itthon! Hatodik rész: Balaton
Értékes magyarországi úti célokról szóló sorozatunk következő részében a Balaton régiót mutatjuk be, kicsit másképpen.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2021. OKTÓBER Kirándulás a természetbe, gyaloglás nélkül
Lehet, hogy lakóhelyed közelében is kipróbálhatod a nagy múltú magyar kisvasutak egyikét!
02
Szabadidő 2021. OKTÓBER Fedezd fel a barna rizst - receptekkel!
Cseréld le a fehér rizst barnára: áldozd be a kalóriákat, és nyerj fontos tápanyagokat!
03
Szabadidő 2021. OKTÓBER Őszi nagytakarítás az autónkban
Egy alapos nagytakarításra nemcsak az otthonunk, hanem autónk belseje is rendszeresen rászorul.
Menu