Szabadidő

Légy turista itthon! Nyolcadik rész: természeti kincsek, amiket látnod kell!
A sokszínű őszi tájon a természetjárás, a túrázás igazi szellemi, fizikai feltöltődés, amihez lenyűgöző útvonalakat találhatsz itthon.

Aki a lakóhelyéhez legközelebb eső, megszokott kirándulóhelyek ismételt bebarangolása helyett valami érdekesebb programra, igazi természetközeli élményre és újabb ismeretekre vágyik, annak érdemes belekapcsolódnia az ún. zöldturizmusba.

E fogalommal – amelyet ökoturizmusnak is neveznek – az 1990-es évektől egyre gyakrabban találkozhatunk, és egyre többen hódolnak a tudatos természetjárás ezen formájának (főleg a városi kőrengben élők közül). Az ökológusok szerint ez az aktív – mind fizikailag, mind szellemileg tartalmas – szabadidő-eltöltési mód segít abban, hogy a városi emberek újra felfedezzék és egyben megtanulják becsülni a természet értékeit, és a mindennapi életükben is igyekezzenek hozzájárulni fennmaradásukhoz.

Megyer-hegyi Tengerszem Természetvédelmi Terület

Valójában a „zöld turizmus” kifejezés az ember és a természeti környezet közvetlen kapcsolatára utal, lényege pedig a természeti értékek megismerésének igénye, mégpedig a természetvédelem alatt álló különféle területek felkeresésével.

Ahány tájegység, annyi érdekesség

Magyarország természeti értékekben rendkívül gazdag. Sok helyen megmaradtak az ősi növény- és állatvilágot megőrző puszták, lápok, mocsarak, árterek, legelők, erdők, gyepek. „Lelőhelyeik” lehetnek a tájvédelmi körzetek, természetvédelmi területek, valamint a nemzeti parkok.

Hazánkban – 2020. szeptember 1-jei állapot szerint – 311 országos jelentőségű, egyedi jogszabállyal védett természeti terület található. Ebből 10 nemzeti parkot, 39 tájvédelmi körzetet, 172 természetvédelmi területet, 90 természeti emléket tartanak nyilván.


Nemzeti parkjaink, természetvédelmi területeink az ország területének 10 százalékát teszik ki, míg például az Európai Unió Madár- és Élőhelyvédelmi Irányelvei alapján kijelölt Natura 2000 területek aránya 21 százalék. Természeti értékei jogán az aggteleki barlangrendszer felkerült a Világörökség-listára, a Hortobágy, a Fertő-táj és Tokaj-Hegyalja pedig természeti és kulturális értékeinek együtteseként az ún. kultúrtáj kategóriában nyerte el a megtisztelő rangot, ami nemcsak büszkeséggel kell hogy eltöltsön bennünket, hanem kíváncsisággal is. Ez utóbbinak a kielégítéséhez nem kell más, csak elindulni. A természeti területek részletes listáját ezen a weboldalon megtalálod.

Mi a különbség a kirándulás és az ökotúrázás között?

A védett területek legtöbbje nyitva áll a látogatók előtt, szabadon vagy ún. tanösvényeken lehet bejárni őket. A nemzeti parkok szigorúan védett zónáinak látogatásával kapcsolatban mindig előre kell érdeklődni a szakvezetésről és a szervezett túrákról, mivel ezeket – értékeiknek védelme okán – csak helybeli vezetővel, csoportosan lehet látogatni.

Szalajka-völgy (Bükki Nemzeti Park)

Egy kirándulás az élet kellemes élménye, de ökoturistának lenni minőségileg is mást jelent. Noha mindkettő természetjárás, ám az utóbbival az ismereteink is gyarapodnak, és a természettel való kapcsolatunk is szorosabb lesz. Aki tehát szeretne közelebbről megismerkedni a szikes puszták, a löszképződmények, a mocsarak és az árterek világával, az látogasson el a Hortobágyi Nemzeti Parkba; akit a barlangos terepek, víznyelők vonzanak, az keresse fel a Bükki Nemzeti Parkot, vagy az Aggteleki Nemzeti Park cseppkő- és karsztbarlangjait. A Körös–Maros Nemzeti Parkot most ősszel tömegesen nyíló, egyedülálló természeti „csodája”, a vetővirág miatt, az Őrségi Nemzeti Parkot pedig vadregényes tája és a vidék településszerkezete (a házak és gazdasági épületegyüttesek, ún. „szerek”) látványáért érdemes felkeresni.

Következő cikk

szerző: Ötvenentúl.hu
Szabadidő 2020. OKTÓBER Tippek a gyönyörű őszi kertért
A nyár véget ért, kertünk pedig ilyenkor kezd egyre rendezetlenebbnek látszani. Némi munkával és egy-két hasznos trükkel azonban ismét régi fényében tündökölhet.
Szabadidő 2019. NOVEMBER Elképesztő, milyen helyek vannak a Nyírségben!
A Nyírség homokos tája nemcsak az itt termő almáról nevezetes, hanem itt fedezheted fel az Alföld egyik legérdekesebb települését, Nyírbátort.
Szabadidő 2019. OKTÓBER Észrevetted már? Malmok az Alföldön
A gőzmalok elterjedése előtt a szélmalmok hozzátartoztak az Alföld képéhez. Az egykori őrléstechnika néhány utolsó hírmondóját még ma is megcsodálhatod.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2021. ÁPRILIS Megdöbbentő sérülések
Volt már olyan érzésed, amikor rosszul léptél, és legurultál pár lépcsőfokot, hogy ennyire szerencsétlen egyszerűen nem lehetsz?
02
Szabadidő 2021. ÁPRILIS A kövek bűvöletében
Victor Hugo írta: „Eleinte a nőket szerettem, aztán az állatokat. Most a köveket szeretem. A kő ugyanolyan szórakoztató, mint az állat vagy a nő, és nincs benne csalárdság.”
03
Szabadidő 2021. ÁPRILIS 11+1 locsolóvers - minden eshetőségre
A húsvéti locsolkodás mit sem ér locsolóvers nélkül! A ma is élő néphagyomány bámulatosan nagy tárházából válogattunk.
Menu