Szabadidő

Légy turista itthon! Hatodik rész: Balaton
Értékes magyarországi úti célokról szóló sorozatunk következő részében a Balaton régiót mutatjuk be, kicsit másképpen.

Legkedvesebb "tengerünk" minden magyar ember szívébe belopta magát. Az idei szezonban különösen zsúfoltak a partok, ezért most kimozdulunk a strandokról, hogy a lángos illatot magunk mögött hagyva, felfedezzük a Balaton-környék szépségeit.

Vonatozás a forróságban, képeslapra kívánkozó narancs naplementék, a víz utánozhatatlan zöldeskék színe, elázni a nyári záporban, ropogósra sülni a parton, lábunkat lógatni és a hattyúkat figyelni a stégről. Ezek az asszociációk bukkannak fel legtöbbünk gondolataiban Közép-Európa legnagyobb sekély vizű tavának említésére. Ahogyan a nyári úti célok örök toplistása, az „emlékszel még…?” kezdetű mondatok mosolyfakasztó szereplője is a Balaton.

Vasúton, gyalog és két keréken

Leruccanni a nagy tóhoz a legnépszerűbb nyári tevékenység, különösen, mióta a 19. század második felében kiépült a Déli Vasútvonal, és az 1970-es években fellendült a tömegturizmus. A 2000-es évek óta kisebb-nagyobb visszaesésekkel, de folyamatos fellendülés tapasztalható, és a magyar tenger vonzereje alól a külföldről idelátogatók sem tudják kivonni magukat. Összességében szinte mindenkiben pozitív kép él a balatoni nyaralásról, s mivel a magyarok többsége hűséges típus, ha talált egy megfelelő, víz közeli helyet, ha csak teheti minden évben ugyanoda tér vissza.

A tó egyik legnagyobb vonzereje a vízi turizmus: a 74 kikötő és 23 hajóállomás idilli körülményeket teremt a vitorlázáshoz, amelyet borsos költségei ellenére túlnyomórészt honfitársaink űznek lelkesen.

Az aktívan pihenők a kerékpártúrákat választják legszívesebben. Nincs is mire panaszkodniuk, hiszen a Balaton környéki biciklis útvonalak, egy német kiadó besorolása szerint Európa 20 legszebbje közé tartoznak. Gyalogosan sem kell lemondanunk a természet élvezetéről: a Balatonfelvidéki Nemzeti Parkban és a kápolnapusztai bivalyrezervátumban is tehetünk nagy sétákat, de akár az Afrika Múzeum bár tájidegen, de érdekes egzotikus állatait is megleshetjük.

Aktív pihenés a legszebb helyeken

A horgászatnak értelemszerűen nagy hagyománya van, horgászfesztivál és horgászverseny kínál alkalmat ünneplésre a sport szerelmeseinek. Az izgalmakkal teli kikapcsolódást keresők ellátogathatnak az egyre divatosabb kalandparkok egyikébe is, amelyek közül a zalakarosi jurtatáborral és honfoglalás kori játékokkal is várja a látogatókat. De az unokáknak a fagyin túl úgy is örömet szerezhetünk, ha kipróbáljuk velük a mászótornyot, drótkötélpályát vagy vízi dodzsembe pattanunk Zamárdi, Balatonfűzfő vagy Tihany kalandparkjainak egyikében.

A balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpontban felkereshetjük a balatoni hajózás és vitorlázás történetetét terepasztalokkal, filmvetítésekkel, szimulátorokkal bemutató interaktív kiállítást.

A tárlat egy különleges hajóbelsőt idéző térben kapott helyet, amelynek árbóca egyben a Balaton legnagyobb épített kilátója. A torony teljes magassága 25 méter, így a mintegy 40 méteres magasparttal együtt közel 70 méteres magasságból a Balaton mindkét medencéjének és Somogy megye dombjainak látványa tárul elénk. A bejáratnál ott találjuk Bujtor István legendás hajóját a "Skálát", amely számos filmjében is megjelent. S ha már Földváron járunk, nagyszerű program a balatonföldvári Madármegálló, ahol természetes környezetben figyelhetjük meg a madarakat. 

Történelem a vízpartról

Amennyiben eldöntöttük, hogy ragaszkodunk a jó turista szerepéhez, és két halászlé között kulturálódni fogunk, kirándulhatunk a balócai mozaikokhoz, a lovasi festékbányába, vagy nézzük meg Zamárdiban az ókori avar leleteket.

Várakból sincs hiány a környéken, hiszen a jól ismert Festetics-kastély mellett a hajdani fekete sereg kapitányának, Kinizsi Pálnak nagyvázsonyi lakóhelyét is megnézhetjük, de ne hagyjuk ki a balatonszentgyörgyi Csillagvárat vagy a tájházakat se. A tihanyi apátság és a somogyvári bencés monostor már mind jól ismert szimbólumok a térképen, így, ha már láttuk őket, inkább evezzünk egyet Tapolcán a tavasbarlangban, amelynek levegője kiváló a különböző légzőszervi megbetegedésekre.

Következő cikk

A Balaton-régió gazdag flórájában a badacsonytomaji arborétumban gyönyörködhetünk, utána azonban mindenképpen szakítsunk időt a zamatos badacsonyi borokra is, esetleg egy szervezett kajak-kenu túra keretében, borkóstoló állomásokkal. A tériszonnyal küzdőknek nem kell kilátóba felkapaszkodni ahhoz, hogy a balatoni panorámában gyönyörködhessenek, ugyanis Kenesén lélegzetelállító kilátás nyílik a környező hegyekre, és szinte a lábunk előtt terül el a nagy zöld víz.

A nap végén pedig, jóleső fáradtsággal a tagjainkban lógathatjuk lábunkat a legközelebbi stégről a Balaton hűs vizébe, és átadhatjuk magunkat a giccsbe hajló, mégis megunhatatlan narancs naplementének.

szerző: Futaki Balázs
Szabadidő 2020. AUGUSZTUS Légy turista itthon! Ötödik rész: csodatemplom Veleméren
Ott a legjobb a kikapcsolódás, ahol a természet és a kultúra tökéletes egységben található, ott tud a lélek leginkább töltekezni: ilyen a veleméri Szentháromság-templom.
Szabadidő 2020. JÚLIUS Légy turista itthon! Negyedik rész: bor, mámor, észak
Bükk, Zemplén, Cserehát, számos elfeledett ékszerdoboz-falu, erdők, hegyek, bányatavak, kortárs művészet és nyugalom.
Szabadidő 2020. JÚLIUS Légy turista itthon! Harmadik rész: sétálj és pancsolj Eger környékén!
Eger vidéke mindent megad, amit egy kiránduláson kívánhat az ember: friss levegőt, szép tájat, műemlékeket, fürdőket, jó borokat és finom falatokat.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2020. NOVEMBER Itt az advent, a várakozás ideje
Ma elkezdődik az adventi időszak, a karácsonyt megelőző négy hét várakozással, készülődéssel fűszerezett napjainak sora.
02
Szabadidő 2020. NOVEMBER Vasárnap advent! Villámgyors koszorúk
Rendhagyó, ötperces ötleteinkkel egy szempillantás alatt ünnepi hangulatot varázsolhatsz az otthonodba.
03
Szabadidő 2020. NOVEMBER Meglepő érdekességek a régi magyar gasztronómiáról
Mi jut eszedbe a magyar konyháról? Paprika, hagyma, nehéz, fűszeres ételek? Régebben igazi ínyencek voltunk!
Menu