Szabadidő

Légy turista itthon! Hatodik rész: Balaton
Értékes magyarországi úti célokról szóló sorozatunk következő részében a Balaton régiót mutatjuk be, kicsit másképpen.

Legkedvesebb "tengerünk" minden magyar ember szívébe belopta magát. Az idei szezonban különösen zsúfoltak a partok, ezért most kimozdulunk a strandokról, hogy a lángos illatot magunk mögött hagyva, felfedezzük a Balaton-környék szépségeit.

Vonatozás a forróságban, képeslapra kívánkozó narancs naplementék, a víz utánozhatatlan zöldeskék színe, elázni a nyári záporban, ropogósra sülni a parton, lábunkat lógatni és a hattyúkat figyelni a stégről. Ezek az asszociációk bukkannak fel legtöbbünk gondolataiban Közép-Európa legnagyobb sekély vizű tavának említésére. Ahogyan a nyári úti célok örök toplistása, az „emlékszel még…?” kezdetű mondatok mosolyfakasztó szereplője is a Balaton.

Vasúton, gyalog és két keréken

Leruccanni a nagy tóhoz a legnépszerűbb nyári tevékenység, különösen, mióta a 19. század második felében kiépült a Déli Vasútvonal, és az 1970-es években fellendült a tömegturizmus. A 2000-es évek óta kisebb-nagyobb visszaesésekkel, de folyamatos fellendülés tapasztalható, és a magyar tenger vonzereje alól a külföldről idelátogatók sem tudják kivonni magukat. Összességében szinte mindenkiben pozitív kép él a balatoni nyaralásról, s mivel a magyarok többsége hűséges típus, ha talált egy megfelelő, víz közeli helyet, ha csak teheti minden évben ugyanoda tér vissza.

A tó egyik legnagyobb vonzereje a vízi turizmus: a 74 kikötő és 23 hajóállomás idilli körülményeket teremt a vitorlázáshoz, amelyet borsos költségei ellenére túlnyomórészt honfitársaink űznek lelkesen.

Az aktívan pihenők a kerékpártúrákat választják legszívesebben. Nincs is mire panaszkodniuk, hiszen a Balaton környéki biciklis útvonalak, egy német kiadó besorolása szerint Európa 20 legszebbje közé tartoznak. Gyalogosan sem kell lemondanunk a természet élvezetéről: a Balatonfelvidéki Nemzeti Parkban és a kápolnapusztai bivalyrezervátumban is tehetünk nagy sétákat, de akár az Afrika Múzeum bár tájidegen, de érdekes egzotikus állatait is megleshetjük.

Aktív pihenés a legszebb helyeken

A horgászatnak értelemszerűen nagy hagyománya van, horgászfesztivál és horgászverseny kínál alkalmat ünneplésre a sport szerelmeseinek. Az izgalmakkal teli kikapcsolódást keresők ellátogathatnak az egyre divatosabb kalandparkok egyikébe is, amelyek közül a zalakarosi jurtatáborral és honfoglalás kori játékokkal is várja a látogatókat. De az unokáknak a fagyin túl úgy is örömet szerezhetünk, ha kipróbáljuk velük a mászótornyot, drótkötélpályát vagy vízi dodzsembe pattanunk Zamárdi, Balatonfűzfő vagy Tihany kalandparkjainak egyikében.

A balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpontban felkereshetjük a balatoni hajózás és vitorlázás történetetét terepasztalokkal, filmvetítésekkel, szimulátorokkal bemutató interaktív kiállítást.

A tárlat egy különleges hajóbelsőt idéző térben kapott helyet, amelynek árbóca egyben a Balaton legnagyobb épített kilátója. A torony teljes magassága 25 méter, így a mintegy 40 méteres magasparttal együtt közel 70 méteres magasságból a Balaton mindkét medencéjének és Somogy megye dombjainak látványa tárul elénk. A bejáratnál ott találjuk Bujtor István legendás hajóját a "Skálát", amely számos filmjében is megjelent. S ha már Földváron járunk, nagyszerű program a balatonföldvári Madármegálló, ahol természetes környezetben figyelhetjük meg a madarakat. 

Történelem a vízpartról

Amennyiben eldöntöttük, hogy ragaszkodunk a jó turista szerepéhez, és két halászlé között kulturálódni fogunk, kirándulhatunk a balócai mozaikokhoz, a lovasi festékbányába, vagy nézzük meg Zamárdiban az ókori avar leleteket.

Várakból sincs hiány a környéken, hiszen a jól ismert Festetics-kastély mellett a hajdani fekete sereg kapitányának, Kinizsi Pálnak nagyvázsonyi lakóhelyét is megnézhetjük, de ne hagyjuk ki a balatonszentgyörgyi Csillagvárat vagy a tájházakat se. A tihanyi apátság és a somogyvári bencés monostor már mind jól ismert szimbólumok a térképen, így, ha már láttuk őket, inkább evezzünk egyet Tapolcán a tavasbarlangban, amelynek levegője kiváló a különböző légzőszervi megbetegedésekre.

Következő cikk

A Balaton-régió gazdag flórájában a badacsonytomaji arborétumban gyönyörködhetünk, utána azonban mindenképpen szakítsunk időt a zamatos badacsonyi borokra is, esetleg egy szervezett kajak-kenu túra keretében, borkóstoló állomásokkal. A tériszonnyal küzdőknek nem kell kilátóba felkapaszkodni ahhoz, hogy a balatoni panorámában gyönyörködhessenek, ugyanis Kenesén lélegzetelállító kilátás nyílik a környező hegyekre, és szinte a lábunk előtt terül el a nagy zöld víz.

A nap végén pedig, jóleső fáradtsággal a tagjainkban lógathatjuk lábunkat a legközelebbi stégről a Balaton hűs vizébe, és átadhatjuk magunkat a giccsbe hajló, mégis megunhatatlan narancs naplementének.

szerző: Futaki Balázs
Szabadidő 2020. AUGUSZTUS Légy turista itthon! Ötödik rész: csodatemplom Veleméren
Ott a legjobb a kikapcsolódás, ahol a természet és a kultúra tökéletes egységben található, ott tud a lélek leginkább töltekezni: ilyen a veleméri Szentháromság-templom.
Szabadidő 2020. JÚLIUS Légy turista itthon! Negyedik rész: bor, mámor, észak
Bükk, Zemplén, Cserehát, számos elfeledett ékszerdoboz-falu, erdők, hegyek, bányatavak, kortárs művészet és nyugalom.
Szabadidő 2020. JÚLIUS Légy turista itthon! Harmadik rész: sétálj és pancsolj Eger környékén!
Eger vidéke mindent megad, amit egy kiránduláson kívánhat az ember: friss levegőt, szép tájat, műemlékeket, fürdőket, jó borokat és finom falatokat.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2020. SZEPTEMBER Légy turista itthon! Nyolcadik rész: természeti kincsek, amiket látnod kell!
A sokszínű őszi tájon a természetjárás, a túrázás igazi szellemi, fizikai feltöltődés, amihez lenyűgöző útvonalakat találhatsz itthon.
02
Szabadidő 2020. SZEPTEMBER Az ember legokosabb barátja
A "legokosabb állat" megtisztelő címre a főemlősök mellett a delfinek és a kutyák a legesélyesebbek. Az ember legjobb barátjának több ezer éves behozhatatlan előnye van.
03
Szabadidő 2020. SZEPTEMBER Légy turista itthon! Hetedik rész: 4 közeli kilátó, ahol jólesik a napfény
Ragyogó napsütés, kora őszi hangulat: gyorsan valami közelit, természeteset, szépet. Irány a budai hegyek!
Menu