Szabadidő

Őszi nagytakarítás az autónkban
Egy alapos nagytakarításra nemcsak az otthonunk, hanem autónk belseje is rendszeresen rászorul.

Az autó karosszériájának, ablakainak megtisztítására különösen azoknak kell gyakrabban időt szánniuk, akik a „csillaggarázsban”, vagyis a szabad ég alatt parkolnak. A belső tér alapos tisztítására pedig évente legalább kétszer, ősszel és tavasszal érdemes sort keríteni.

Választhatunk professzionális külső-belső takarítást kínáló vállalkozások közül, de egy teljeskörű szolgáltatás nem olcsó. Amennyiben a lakókörnyezetünkben lehetőségünk van rá, a saját kezűleg elvégzett autóápolással némi pénzt spórolhatunk, magát a munkát pedig aktív testmozgásnak tekinthetjük. Az átgondolt és akkurátusan elvégzett munka talán még sikerélménnyel is járhat.

Az utastér alapos kitisztítása manapság egyáltalán nem olyan bonyolult és időigényes feladat, hiszen rengeteg e célra szolgáló, viszonylag olcsó és egyben környezetbarát, praktikus tisztítószer áll a rendelkezésünkre.

Ezt is tervezd meg!

Ám ez nem jelenti azt, hogy nem kell megterveznünk a munka menetét. A kocsink takarítását, akárcsak a lakásunkét, mindig felülről lefelé, belülről kifelé haladva végezzük. Az első teendőnk, hogy készítsük össze a tisztítószereket és takarító eszközöket. A következő, hogy minden felesleges holmit, méretesebb hulladékot dobjunk ki a szemétbe.

Mindent távolítsunk el, ami kiszedhető (hamutál, ételtartó tálca, gyerekülés, gumiszőnyeg stb.). Az ülések alatti – gyakran morzsás, a lábbelink által szennyezett – gumiszőnyeget vegyük ki, majd fogjunk hozzá az utastér kiporszívózásához: a tetejétől az alját fedő nemez/textil padlóborításig, az ülésektől az ajtókárpitokig, a kalaptartótól a csomagtérig. Az ún. csőszűkítővel az ülések közötti részeket is könnyedén ki lehet porszívózni. Ne felejtkezzünk meg a gumiszőnyegek átsikálásáról és kiszárításáról sem. (Ha kellemes őszi napsütésben tesszük rendbe az autónkat, a belső takarítás ideje alatt a gumiszőnyegek megszáradnak).

A belső műanyag, műbőr, gumi- vagy fémfelületekre használjunk speciális aerosolokat, akárcsak a műszerfal ápolására. Sokat segíthet a kívánt tisztaság elérésében, ha használat előtt alaposan áttanulmányozzuk a termék(ek) flakonján lévő használati utasítás(oka)t.

Ülések célkeresztben

A legtöbb figyelmet és időt igénylő munka az autó üléseinek megtisztítása, viszont nem tekinthetünk el ettől, hiszen az elpiszkolódott, esetleg étel- és zsírfoltos ülések a ruházatunkban is kárt tehetnek. Az elszennyeződött ülőkárpitok takarításakor gyakori dilemma azonban, hogy a műveletet magán az ülésen, vagy arról eltávolítva végezzük-e el?

A kisebb foltoktól megszabadulhatunk valamilyen speciális autókárpit-tisztítóval (az így átcsutakolt üléseket az ápolószer megszáradása után célszerű újra átporszívózni). Ha vannak ülésvédő huzatok a kocsinkban, érdemes a tervezett takarítás előtt mosógépben kimosni, alaposan megszárítani őket. Amennyiben az ülés kárpitja kifejezetten koszos, a bő tisztítószeres vízzel történő kefés, dörzsszivacsos dörzsölés átnedvesítheti az ülés szivacsát is, ami – a zárt utastérben – vagy beszáradhat, porózussá válhat, vagy bepenészedhet, megbüdösödhet. A nagyon elpiszkolódott kárpitot/huzatot tehát ajánlatos levenni, és mosógépben alacsony (max. 30 fokos) hőmérsékleten kimosni.

A nagyon elszennyeződött üléseknél időigényesebb módszerrel is megpróbálkozhatunk. Ez az ún. gőzölős módszer, amellyel egyébként „üzemi keretek között” a profi autókárpit-tisztító vállalkozások dolgoznak. Kárpittisztító gép híján házilagos módszerhez is folyamodhatunk: helyezzük üzembe gőzölős vasalónkat. Ezzel a kárpitot jó alaposan és minden részén gőzöljük fel (az anyag kiégetésétől, megperzselődésétől úgy óvhatjuk meg az üléshuzatot/kárpitot, ha tiszta, nedves textilt borítunk rá, majd arra tesszük rá a forró gőzt kibocsátó vasalót).

Az így fellazított textilfelületbe dörzsöljünk bele (1:5–1:10 arányban) szobahőmérsékletű vízzel felhígított háztartási kárpittisztítót, mégpedig mikroszálas törlőkendővel. A körkörös dörzsölő mozdulatsort többször (a foltok eltűnéséig) ismételjük meg, ám minden egyes művelet után öblítsük ki tisztára a mosókendőt. Az „utánporszívózás” ennél a kárpittisztítási módszernél is javallott (a szívó hatás szárít, és a port is eltávolítja). A módszer természetesen a bőrülések tisztítására nem alkalmas, arra speciális bőrápoló és tisztító szereket használjunk.

„Bio” autótakarítás otthoni szerekkel

Az utastér ablakának megtisztításához jó szolgálatot tehet a 10%-os ecet. A dédanyáink által előszeretettel használt szer az autó ablakait is csillogóra varázsolja, portaszítóvá teszi.

Nem árt azonban elővigyázatosnak lenni. Az ecet szúrós szaga, maró hatású gőzei nem csupán az orrot ingerlik, de a szemet, a nyálkahártyákat, valamint a tüdőt is. Ha sokat lélegzünk be belőle (zárt térben), torokfájás, köhögés, égő érzés, sőt akár szédülés és légszomj is felléphet, a bőrrel nagyobb mennyiségben érintkezve pedig vörösséget, felmaródást és hólyagosodást is okozhat (ennek elkerülésére, használjunk gumikesztyűt).
A kocsit az ecetes ablaktisztást követően alaposan szellőztessük át.

Ragasztószalaggal eltávolíthatatlannak tetsző apró kis koszokat szedhetünk fel, mert a ragasztós felületre ezek (morzsa, por, haj és állati apró szőrszálak) úgy tapadnak rá, mint a legyek a légypapírra. Fogkrémmel megtiszíthatjuk az autó króm alkatrészeit. A fogkrém szemcséivel remekül lehet polírozni is.

Az étolajjal maradéktalanul el lehet távolítani a szélvédőre tapadt, rászáradt apró bogártetemeket, madárürüléket, de még az alufelnikre tapadt fékbetétport is.

Az ülésekre szórt, húsz percig ott hagyott sütőpor a letakarítása (alapos lekefélése vagy kiporszívózása) után segít a piszok, por eltávolításában, ráadásul még friss illatot is hagy maga után.

szerző: Futaki Balázs
Szabadidő 2024. ÁPRILIS Szuper tippek a tavaszi nagytakarításhoz
Valamit valamiért – tartja a mondás. Ha itt a mesés tavasz, eljön a nagytakarítás ideje.
Szépség 2022. FEBRUÁR Illattippek a lakás minden helyiségébe
Levendula, citrus, borsmenta. Mindegyiknek megvan a megfelelő helye a lakásban. Segítünk, hogy eligazodj az enteriőrillatosítás világában!
Egészség 2021. FEBRUÁR Halálos veszélyforrások karnyújtásnyira tőled
Magyarországon legalább évi negyedmillió baleset következik be az otthonunk falai között.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. JÚNIUS Olcsó és egyszerű tipp, hogy feldobd a fürdőszobádat
Ha egy egészen picit besüt a nap a fürdőszobádba, könnyedén felvirágoztathatod a helyiséget!
02
Szabadidő 2024. MÁJUS 11 dolog, amiért Haydn érdekes
215 éve halt meg a bécsi klasszika nagymestere, aki számtalan szállal kötődik Magyarországhoz. De vajon miért olyan fontos a zenetörténetben?
03
Szabadidő 2024. MÁJUS Unokáim szemében látom a csillogást
Nyugdíjas gépészmérnök vagyok, egész életemben Balatonfüreden éltem, szerintem nincs ennél szebb hely a világon. A hobbim sem véletlenül lett a hajómakettépítés. (x)
Menu