Egészség

Mosóporallergia? Létezik!
A mosószerekhez adagolt összetevők naponta érintkeznek a bőrfelülettel, ami az arra érzékenyeknél bőrtüneteket okozhat.

Az elmúlt évtizedekben a mosási szokások terén és a mosószerek összetételében is jelentős változások történtek. A mai szemmel nézve kezdetleges, hamuból kiáztatott, magas zsíroldó hatású hamuzsír, majd a döntően lúgos anyagokból álló mosóporok helyett ma már az áruházak polcain hosszan sorakoznak a különböző márkájú, színű és illatú termékek.

A ruhák tisztítása jóval korszerűbbé vált, a nagyszüleink idejében ismert ecet, citrom és alkohol helyét mára felváltották a vegyi tisztító és folteltávolító összetevők. A mai mosószerek megközelítőleg öt-tizenötféle összetevőből állnak. A foltok eltávolítását a különböző enzimek végzik, a ruhák puhaságáért a celluláz, fehérségükért szerves peroxid-vegyületek felelnek, de a tökéletes tisztaság érdekében az összetevők között szerepelnek még felületaktív hatóanyagok, leoldószerek és színvédők is.

Vigyázat, allergiát okozhatnak!

A mosószerekhez adagolt számtalan összetevő naponta érintkezik a bőrfelülettel, ami az arra érzékenyeknél bőrtüneteket, kiütéseket és vörösséget okozhat – magyarázza dr. Vincze Ildikó, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa. A mosópor-allergia okozója lehet egy vagy több, a készítmény összetevői között szereplő enzim, illatanyag. A por alakú mosószerek nikkelt és kobaltot is tartalmazhatnak, melyek szintén hozzájárulhatnak az allergiás reakció megjelenéséhez.

Akik 40-50 éves koruktól fedezik fel magukon az allergiára utaló jellegzetes tüneteket, mint a vörös, viszkető, hámló bőr, vagy egyenesen bőrkiütések, rendszerint hitetlenkedve fogadják a tényt, hogy allergiásak lettek.

Az allergén kimutatható

Ha tapasztalod magadon a kellemetlen tüneteket, utánajárhatsz, mi okozza a bőrelváltozásokat, a kellemetlen viszketést, esetleg a kiütéseket. A fém- és illatanyag-allergia vizsgálattal kimutatható. Az epicutan-teszt során a hátra ragasztott tapaszokra a standardizált allergénekből kis mennyiségeket helyeznek fel. A szakorvos ezután meghatározott időnként ellenőrzi, majd leolvassa az eredményt. A tapaszok helyén jelentkező bőrpír, vörösség alapján megállapítható az allergia.

Alternatív megoldások

A kialakult bőrtünetek helyi gyulladáscsökkentő krémekkel kezelhetők, azonban ha a bőrfelszín ismét érintkezik a kimutatott allergénnel, akkor a panaszok újból megjelennek. A kezelés ez esetben tehát az allergén elkerülését jelenti.

Ennek érdekében mosáshoz válasszuk inkább a folyékony, gél formájú mosószereket, amelyek rendszerint kevesebb fémszennyeződést tartalmaznak, könnyebben oldódnak, öblítéssel jobban eltávolíthatók. Mosogatásnál és takarítás közben is viseljünk gumikesztyűt, hogy elkerüljük a közvetlen érintkezést a vegyszerekkel.

A dezodorok, erős illatú öblítőszerek illatanyagai is allergizálhatnak. Keressük az illatanyagmentes, minél kevesebb mesterséges összetevőt tartalmazó, bőrbarát készítményeket.

szerző: Ötvenentúl.hu
Egészség 2019. OKTÓBER A legsúlyosabb konyhai sérülések
A magyar háztartásokban évente negyedmillió embert ér kisebb-nagyobb testi trauma. Úgy tűnik, más uniós országokban sem jobb a helyzet: évente közel húszmillió otthoni sérültet látnak el az orvosok.
Szabadidő 2019. JÚNIUS Ezt árulja el rólad az otthonod!
Otthonunk fontos üzeneteket közvetít személyiségünkről. Kalandvágyó, kreatív, esetleg sokat látott utazó vagy? Bármelyik légy is, lakásod árulkodik róla!
Pénzügyek 2019. MÁRCIUS Zöld háztartási tippek az öko-otthonért
Nem kell hozzá napenergia, néhány egyszerű módszerrel nem csak pénzt és energiát spórolhatsz, de környezetedet is megóvhatod!
éppen olvassák
01
Egészség 2020. MÁJUS Nem vagy egyedül, ha újra jön a járvány!
Információs vonal segíti a legveszélyeztetettebb korosztály felkészülését a koronavírus lehetséges második hullámára. A kezdeményezésben résztvevő egészségügyi szakemberek térítésmentesen biztosítanak személyre szabott tanácsokat hatvan év felettieknek.
02
Egészség 2020. MÁJUS Tények és tévhitek a skizofréniáról
A skizofrénia kifejezéssel szinte már mindenki találkozott. Az emberek többsége azonban mégsem tudja biztosan, milyen tünetekkel járó betegségről van szó, mi a kialakulásának az oka, és hogyan gyógyítható. (x)
03
Egészség 2020. MÁJUS A kóros fényérzékenység
Vannak, akik már tavasszal, a napfényes napok beköszöntével szembesülnek a súlyos tünetekkel. Ez a szisztémás lupus.
Menu