Egészség

Mosóporallergia? Létezik!
A mosószerekhez adagolt összetevők naponta érintkeznek a bőrfelülettel, ami az arra érzékenyeknél bőrtüneteket okozhat.

Az elmúlt évtizedekben a mosási szokások terén és a mosószerek összetételében is jelentős változások történtek. A mai szemmel nézve kezdetleges, hamuból kiáztatott, magas zsíroldó hatású hamuzsír, majd a döntően lúgos anyagokból álló mosóporok helyett ma már az áruházak polcain hosszan sorakoznak a különböző márkájú, színű és illatú termékek.

A ruhák tisztítása jóval korszerűbbé vált, a nagyszüleink idejében ismert ecet, citrom és alkohol helyét mára felváltották a vegyi tisztító és folteltávolító összetevők. A mai mosószerek megközelítőleg öt-tizenötféle összetevőből állnak. A foltok eltávolítását a különböző enzimek végzik, a ruhák puhaságáért a celluláz, fehérségükért szerves peroxid-vegyületek felelnek, de a tökéletes tisztaság érdekében az összetevők között szerepelnek még felületaktív hatóanyagok, leoldószerek és színvédők is.

Vigyázat, allergiát okozhatnak!

A mosószerekhez adagolt számtalan összetevő naponta érintkezik a bőrfelülettel, ami az arra érzékenyeknél bőrtüneteket, kiütéseket és vörösséget okozhat – magyarázza dr. Vincze Ildikó, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa. A mosópor-allergia okozója lehet egy vagy több, a készítmény összetevői között szereplő enzim, illatanyag. A por alakú mosószerek nikkelt és kobaltot is tartalmazhatnak, melyek szintén hozzájárulhatnak az allergiás reakció megjelenéséhez.

Akik 40-50 éves koruktól fedezik fel magukon az allergiára utaló jellegzetes tüneteket, mint a vörös, viszkető, hámló bőr, vagy egyenesen bőrkiütések, rendszerint hitetlenkedve fogadják a tényt, hogy allergiásak lettek.

Az allergén kimutatható

Ha tapasztalod magadon a kellemetlen tüneteket, utánajárhatsz, mi okozza a bőrelváltozásokat, a kellemetlen viszketést, esetleg a kiütéseket. A fém- és illatanyag-allergia vizsgálattal kimutatható. Az epicutan-teszt során a hátra ragasztott tapaszokra a standardizált allergénekből kis mennyiségeket helyeznek fel. A szakorvos ezután meghatározott időnként ellenőrzi, majd leolvassa az eredményt. A tapaszok helyén jelentkező bőrpír, vörösség alapján megállapítható az allergia.

Alternatív megoldások

A kialakult bőrtünetek helyi gyulladáscsökkentő krémekkel kezelhetők, azonban ha a bőrfelszín ismét érintkezik a kimutatott allergénnel, akkor a panaszok újból megjelennek. A kezelés ez esetben tehát az allergén elkerülését jelenti.

Ennek érdekében mosáshoz válasszuk inkább a folyékony, gél formájú mosószereket, amelyek rendszerint kevesebb fémszennyeződést tartalmaznak, könnyebben oldódnak, öblítéssel jobban eltávolíthatók. Mosogatásnál és takarítás közben is viseljünk gumikesztyűt, hogy elkerüljük a közvetlen érintkezést a vegyszerekkel.

A dezodorok, erős illatú öblítőszerek illatanyagai is allergizálhatnak. Keressük az illatanyagmentes, minél kevesebb mesterséges összetevőt tartalmazó, bőrbarát készítményeket.

szerző: Ötvenentúl.hu
Pénzügyek 2022. MÁJUS Zöld háztartási tippek az öko-otthonért
Nem kell hozzá napenergia, néhány egyszerű módszerrel nem csak pénzt és energiát spórolhatsz, de környezetedet is megóvhatod!
Szabadidő 2021. FEBRUÁR Ezt árulja el rólad az otthonod!
Otthonunk fontos üzeneteket közvetít személyiségünkről. Kalandvágyó, kreatív, esetleg sokat látott utazó vagy? Bármelyik légy is, lakásod árulkodik róla!
Egészség 2019. OKTÓBER A legsúlyosabb konyhai sérülések
A magyar háztartásokban évente negyedmillió embert ér kisebb-nagyobb testi trauma. Úgy tűnik, más uniós országokban sem jobb a helyzet: évente közel húszmillió otthoni sérültet látnak el az orvosok.
éppen olvassák
01
Egészség 2022. JÚNIUS Elképesztő, mi minden van a véredben
A legbelsőbb védelmi vonalunk anyaga, a szervezet oxigénellátásának közege, testtömegünk 8 százaléka: a vér.
02
Egészség 2022. JÚNIUS 5 ok, amiért érdemes dinnyét enni
Nincs sokkal több olyan étel nyáron, amit jobban kívánna az ember, mint egy jó hideg, friss dinnye. Azon túl, hogy finom, egészséges is.
03
Egészség 2022. JÚNIUS 7 meglepő érdekesség a napfényről
Bizony, a napfénynek is van árnyoldala. Képzavarok és a sokkoló információk helyett íme néhány hasznos érdekesség.
Menu