Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Szabadidő
Az ünnepek után a spájz vagy a hűtő úgy néz ki, mint egy zsúfolt csatatér: telis-tele csomagolt maradékokkal, melyeket önmagukban már senkinek sincs kedve megenni, mégsem ítélhetők kidobásra, hiszen finomak, és még meg sem romlottak.
Hideg sültek, krumplipüré, párolt zöldségek, félig megszáradt sütemények. Közülük sok minden még csak nem is fagyasztható: ilyenkor van szükség némi kreatív átalakításra! Lehet, hogy vannak már korábban jól bevált trükkjeid a hasznosításukra, de az is lehet, hogy néhány ötletnek még hasznát veheted. A következő új fogásokkal nemcsak a két ünnep közötti pihenést, de akár a szilveszteri asztalt is kiegészítheted!
Pikáns téli hússaláta – maradék sültből, a hűtőben talált zöldségekből
Hozzávalók:
- fél kg sült hús
- 2 szál sárgarépa
- 1 fekete retek
- negyed fej káposzta
- fél fej lilahagyma
- 1 paradicsom
- egy marék rukkola, bébispenót
- 1 friss chilipaprika vagy szárított chili
- 3 evőkanál világos szójaszósz
- 3 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál cukor
- 1 kiskanál olívaolaj
A húst vágd vékony csíkokra. A répát, a retket és a káposztát és a hagymát szeleteld fel nagyon vékony csíkokra és keverd össze a bébispenóttal, rukkolával és a feldarabolt paradicsommal. Az öntethez keverd össze a chilit, a szójaszószt, a citromlevet, a cukrot és az olajat, és ezzel öntsd nyakon a salátát.
Gyors tésztaleves – maradék sültből vagy halból
Hozzávalók:
- friss zöldségek (káposzta, répa, hagyma, krumpli, brokkoli…stb.)
- húsleves
- tészta (spagetti, metélt)
- szójaszósz, chili az ízesítéshez
- maradék sült/főtt hús/hal
A levest forrósítsd fel, majd a zöldségeket főzd félig puhára benne. Add hozzá a húst vagy halat, ízesítsd. Végül főzd bele a tésztát is, és tálald forrón.
Zöldségpite maradék zöldségekből, krumplipüréből
Hozzávalók:
- kb. 20-30 dkg krumplipüré
- maradék párolt zöldség, akár többféle, vegyesen (káposzta, borsó, kelbimbó, brokkoli, karfiol stb.)
- fűszerek ízlés szerint
- 1 fej hagyma
- margarin
A hagymát vágd apróra, és párold meg kevés margarinon egy serpenyőben. Hagyd kihűlni, majd villával dolgozd össze a krumplival és a zöldségekkel, és fűszerezd az egészet alaposan. Gyúrd össze egy lapos lepénnyé, vagy több kis lepénykévé a masszát, és a felforrósított serpenyőben, kevés margarinon pirítsd meg, míg kéreg nem sül köré. Esetleg tedd kisebb tepsibe és süsd 30 percig 180 celsius fokon ropogósra. Tálald tejföllel, reszelt sajttal és kaporral.
Vaníliás kalács
Hozzávalók:
- 1 kiszáradt vagy megszikkadt kalács, kuglóf, esetleg bejgli
- szárított vagy kandírozott gyümölcsök (narancshéj, mazsola stb.)
- fél liter tej
- 2-3 evőkanál margarin/vaj
- 1 zacskó vaníliás cukor
A kiszáradt süteményt szeleteld fel, és kivajazott tűzálló tálba rakd le rétegezve a szeleteket. Szórd meg a kandírozott vagy aszalt gyümölccsel. A tejet a vajjal és a cukorral langyosítsd fel, majd a keverékkel öntsd le a süteményt. Süsd forró sütőben, míg a teteje meg nem pirul.