Szabadidő

Gluténmentes karácsonyi sütik
A gesztenyeliszt kevésbé ismert nálunk, pedig gluténmentes, így lisztérzékeny diétában remekül használható. Íme két egyszerű, ízletes süteményrecept.

A gesztenyeliszt Olaszországból került hozzánk, a mai Toszkána környékén használták először a középkorban. Kezdetben a szegények eledele volt, ám a későbbiekben különleges íze miatt egyre népszerűbbé vált. Napjainkban elsősorban azért kedvelt, mert gluténmentes, így lisztérzékeny diétában is alkalmazható. A gesztenyeliszt vitaminban gazdag, és sok benne az esszenciális aminosav. Megtalálható benne több B-vitamin, némi vas, kálium, foszfor és folsav is.

Az egészben szárított, pörkölt gesztenye megőrölve sokkal aromásabb, olajokban gazdagabb, a hagyományos fehér liszthez képest zsírosabb állagú, illatosabb. Az ételek készítése során érdemes más lisztekkel együtt használni. A következő receptekben kölesliszttel és kókuszliszttel kombináltuk.

A köles – magas rosttartalma mellett – nagy mennyiségben tartalmaz többek között magnéziumot, folsavat, B-vitaminokat, vasat.

A kókuszliszt készítéséhez az érett kókuszdiókat leszedik, a húsát zsírtalanítják, kiszárítják és leőrlik. Az így készült liszt gluténmentes, alacsony szénhidráttartalmú és rostokban gazdag.

Glutén- és tejmentes csokis piskótatekercs

Hozzávalók:
4 db tojás
1 púpozott evőkanál gesztenyeliszt

1 púpozott evőkanál kölesliszt
4 evőkanál cukor
2 dl Cocomas kókuszkrém
2 evőkanál kakaópor

A kókuszkrémet felhasználás előtt 30 perccel mélyhűtőbe tesszük, majd az így lehűtött Cocomast habosra keverjük a kakaóporral és kevés cukorral. A tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját fehéredésig keverjük 3 evőkanál cukorral, majd hozzákeverjük a két különböző lisztet. Közben kemény habbá verjük a tojásfehérjét, ezt követően szépen lassan hozzákeverjük a lisztes masszát, figyelve, hogy a tojásfehérje ne törjön össze. A tésztát szilikon sütőpapíron egyenletesen eloszlatjuk, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. A papírt melegen lehúzzuk róla, majd megfordítjuk, és visszafele feltekerjük a piskótát. Ha kissé kihűlt, kitekerjük, majd kakaós krémmel megkenjük, és megint feltekerjük.

Gluténmentes gesztenyés keksz

Hozzávalók:
160 gramm gesztenyeliszt

60 gramm kókuszliszt
150 gramm cukor
100 gramm étcsokoládé
100 gramm vaj
2 db tojás
1-1,5 dl tej
2 teáskanál sütőpor

A tojásokat összekeverjük a cukorral, felolvasztott vajjal, majd apránként hozzáadjuk az átszitált liszteket és a sütőport. Annyi tejet öntünk hozzá, hogy muffintészta sűrűségű masszát kapjunk. Végül hozzákeverjük az apró darabokra tört étcsokoládét.

A tésztából kisebb darabokat szakítunk és sütőpapíron keksztallér formájúra lapítjuk, esetleg szilikonos formákba adagoljuk. 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük kb. 30 perc alatt.

szerző: M. Kovács Szilvia
Pénzügyek 2024. DECEMBER Ne csak a karácsonyfád legyen zöld!
December a költekezés ideje. Advent idején szívesen nyitjuk ki pénztárcánkat, bátrabban csábulunk el. Biztosan jó ez nekünk? És a környezetünknek?
Szabadidő 2022. DECEMBER 6 módszer a karácsonyi hangulathoz
Legyen egyszínű vagy színpompás, feltűnő vagy visszafogott – a lakás ünnepi díszbe borításának csak a fantáziánk szab határt!
Szabadidő 2019. NOVEMBER Ideális ajándék a nagyszülőknek
Sokan gondolják úgy, hogy egy tárgy maradandó ajándék. Pedig az élmény sokkal erősebb érzelmet képes kiváltani, amelynek köszönhetően sokkal tovább él emlékeinkben. (x)
éppen olvassák
01
Szabadidő 2025. FEBRUÁR A crossover hegedűvirtuóza
Újra Budapesten lép fel a klasszikus és popzene közötti határokat feszegető világhírű hegedűvirtuóz.
02
Szabadidő 2025. FEBRUÁR Ellenállhatatlan farsangi fánk
Egyszer egy évben megengedheted magadnak ezt a kényeztetést. A csodás farsangi fánk hagyományőrző receptje.
03
Szabadidő 2025. FEBRUÁR Miért nem szeretjük a Valentin-napot?
A Valentin-nap legfrissebb népszokásaink egyike – jelenlegi formájában. Üzleti szempontból kutakodtunk szerelmes hagyományaink között.
Menu