Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Szabadidő
A gesztenyeliszt Olaszországból került hozzánk, a mai Toszkána környékén használták először a középkorban. Kezdetben a szegények eledele volt, ám a későbbiekben különleges íze miatt egyre népszerűbbé vált. Napjainkban elsősorban azért kedvelt, mert gluténmentes, így lisztérzékeny diétában is alkalmazható. A gesztenyeliszt vitaminban gazdag, és sok benne az esszenciális aminosav. Megtalálható benne több B-vitamin, némi vas, kálium, foszfor és folsav is.
Az egészben szárított, pörkölt gesztenye megőrölve sokkal aromásabb, olajokban gazdagabb, a hagyományos fehér liszthez képest zsírosabb állagú, illatosabb. Az ételek készítése során érdemes más lisztekkel együtt használni. A következő receptekben kölesliszttel és kókuszliszttel kombináltuk.
A köles – magas rosttartalma mellett – nagy mennyiségben tartalmaz többek között magnéziumot, folsavat, B-vitaminokat, vasat.
A kókuszliszt készítéséhez az érett kókuszdiókat leszedik, a húsát zsírtalanítják, kiszárítják és leőrlik. Az így készült liszt gluténmentes, alacsony szénhidráttartalmú és rostokban gazdag.
Glutén- és tejmentes csokis piskótatekercs
Hozzávalók:
4 db tojás
1 púpozott evőkanál gesztenyeliszt
1 púpozott evőkanál kölesliszt
4 evőkanál cukor
2 dl Cocomas kókuszkrém
2 evőkanál kakaópor
A kókuszkrémet felhasználás előtt 30 perccel mélyhűtőbe tesszük, majd az így lehűtött Cocomast habosra keverjük a kakaóporral és kevés cukorral. A tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját fehéredésig keverjük 3 evőkanál cukorral, majd hozzákeverjük a két különböző lisztet. Közben kemény habbá verjük a tojásfehérjét, ezt követően szépen lassan hozzákeverjük a lisztes masszát, figyelve, hogy a tojásfehérje ne törjön össze. A tésztát szilikon sütőpapíron egyenletesen eloszlatjuk, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. A papírt melegen lehúzzuk róla, majd megfordítjuk, és visszafele feltekerjük a piskótát. Ha kissé kihűlt, kitekerjük, majd kakaós krémmel megkenjük, és megint feltekerjük.
Gluténmentes gesztenyés keksz
Hozzávalók:
160 gramm gesztenyeliszt
60 gramm kókuszliszt
150 gramm cukor
100 gramm étcsokoládé
100 gramm vaj
2 db tojás
1-1,5 dl tej
2 teáskanál sütőpor
A tojásokat összekeverjük a cukorral, felolvasztott vajjal, majd apránként hozzáadjuk az átszitált liszteket és a sütőport. Annyi tejet öntünk hozzá, hogy muffintészta sűrűségű masszát kapjunk. Végül hozzákeverjük az apró darabokra tört étcsokoládét.
A tésztából kisebb darabokat szakítunk és sütőpapíron keksztallér formájúra lapítjuk, esetleg szilikonos formákba adagoljuk. 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük kb. 30 perc alatt.