Szabadidő

A leggyönyörűbb karácsonyi városok Európában
Európában a karácsony egyet jelent a nagy múltra visszatekintő hagyományokkal és a hangulatos, fényárban úszó vásárokkal.

Varázslatos, ünnepi díszbe öltözött utcák és terek, amelyek különleges, egyedi atmoszférájuknak köszönhetően emberek százezreit vonzzák karácsony táján.

Budapest, Magyarország

Tradicionális gasztronómiai termékek, különböző tájegységek étel választéka és a borrégiók kínálata, kézművesremekek, korcsolyapálya és homlokzatra vetített ünnepi animáció színesíti a Bazilika előtti adventi eseményt, amelyet idén a kontinens legszebb karácsonyi vásárának választott internetes szavazásán a European Best Destinations turisztikai szervezet. Az európai karácsonyi rendezvényeket 280 ezer szavazat alapján rangsoroló kezdemenyezésen a tavalyi második helyét szárnyalta túl a budapesti adventi vásár, több mint nyolcezer vokssal előzve meg Bécset.

Az Európa legszebbjének választott bazilikai mellett a Vörösmarty téren, a Várkert Bazárnál, Óbudán és mág számos kisebb helyszínen zajlik adventi vásár és programsorozat.

Közel 60 kilométernyi fényfüzér, illetve fényfüggöny, és mintegy 2000 egyedi díszvilágítási motívum ékesíti Budapest belvárosi helyszíneit, köztük természetesen az ilyenkor ünnepi díszfényben úszó Andrássy utat.

Bécs, Ausztria

A sokszínű karácsonyi vásárok, a kávéházi kultúra és a patinás elegancia Bécs utcáin is varázslatossá teszi az ünnepet. A Graben és Kärntnerstrasse híres bevásárló utcái vakító fényekbe öltöznek, a városháza pedig úgy ragyog, akár egy mesebeli kastély. Bécs talán legexkluzívabb utcáját, a Grabent óriási karácsonyi csillárok világítják meg, melyek látványa egyedülálló egész Európában. Ha már errefelé járunk, nem hagyhatjuk ki a városháza előtti tér, a Rathaus Platz adventi vásárát, amelynek története állítólag egészen a 13. századra nyúlik vissza. A tér karácsonyfáját minden évben más-más tartományból hozzák.

A fának 25 és 30 méter között kell lennie, és az is fontos szempont, hogy olyan helyen nőjön, amely könnyen megközelíthető teherautóval. A városháza előtt felállított Bécsi Adventi Varázslat képeskönyvbe illő kulisszái évente mintegy hárommillió látogatót vonzanak Ausztriából és külföldről egyaránt. Az osztrák fővárosban jó programok, különleges ajándékok várják a látogatót nemcsak itt, hanem a Schönbrunni kastély főbejáratánál is. Kényeztethetjük magunkat forralt borral, vagy frissen sült süteményekkel, de akár korcsolyázhatunk is a téren. Ha pedig kulturális élményekre vágyunk, ellátogathatunk a város pazar templomaiban megrendezett legendás karácsonyi koncertek egyikére.

Koppenhága, Dánia

Karácsonykor Koppenhága csupa fény, csillogás és ötletes design. Bár az egész városból árad az ünnepi hangulat, sehol másutt nem találkozhatunk olyan látvánnyal, mint a világhírű Tivoli Gardensben. A világ második legrégebbi vidámparkja minden évben átalakul téli csodaországgá, ahol látványos fényjátékkal, izgalmas programokkal és számos ajándékkal várják a látogatókat.

A Nyhavn, azaz „Új kikötő” kétségtelenül Koppenhága legszebb és legismertebb része, emellett ilyenkor itt található a város leghangulatosabb karácsonyi vására is. Aki erre jár, ne hagyja ki a Királyi karácsonyi asztalkiállítást se, az egyik legnépszerűbb ünnepi eseményt Koppenhágában. Minden évben művészek és hírességek ünnepi díszbe öltözött asztalait állítják ki, melyek megtekinthetők a nagyközönség számára. A hat asztal mindegyike egy-egy érdekes történetet „mesél el”. A tradíció még 1963-ban kezdődött, és azóta is rendkívül népszerű.

Rovaniemi, Lapföld

Mesebeli fagyos táj, kivilágított karácsonyfák, pazar jégszobrok. Ez az, ami karácsonykor a lapföldi várost jellemzi. Nem kétséges, hogy ha választanunk kéne, valószínűleg Rovaniemi kapná meg a legkülönlegesebb karácsonyi város címét. Mindezt csak megerősíti a tény, hogy a Mikulás innen mindössze 8 kilométerre lakik.

Bár a vibráló Mikulás-falu egyértelműen a város legfőbb attrakciója, Rovaniemi még számos egyéb izgalmas programmal várja a látogatókat, legyen szó akár rénszarvas- vagy huskytúrákról, motoros szánszafarikról, vagy a felejthetetlen északi fény-kirándulásokról.

Nürnberg, Németország

A bajor városok az egyik legnépszerűbb és leglátványosabb utazási célpontok Németországban, ám közülük is kiemelkedő szépségű Nürnberg. Ha ide szeretnénk látogatni, nincs jobb alkalom a karácsonyi időszaknál, hiszen ilyenkor a város átváltozik téli mesebirodalommá. Nürnberg ad otthont Németország és egyben a világ egyik legrégebbi, legszebb karácsonyi vásárjának.

A Christkindlesmarkt különleges kézműves portékákkal és számos programmal várja a látogatókat. Több mint 180 standon olyan finomságokat kínálnak, mint például a „Lebkuchen”, avagy mézeskalács, vagy a „Christstollen”, azaz adventi gyümölcskenyér. Nürnbergben a karácsonyi hagyományokhoz tartozik a „Rauschgoldengel”, vagyis a ruhába öltöztetett, aranyozott angyalkák, melyek nem hiányozhatnak a standok kínálatából. A városban ebben az időszakban nosztalgiavillamosok közlekednek, melyekkel a turisták felfedezhetik a város ünnepi oldalát.  

Strasbourg, Franciaország

Strasbourgot nem csupán alenyűgöző gótikus Notre-Dame-katedrális és az Ill-szigeten elterülő történelmi belváros miatt érdemes meglátogatni – amely 1988-ban került fel az UNESCO Világörökség listájára –, de Franciaország legrégebbi karácsonyi vására miatt is. A strasbourgi Marché de Noël hagyománya 1570-re nyúlik vissza, és az összes többi európai karácsonyi vásár szokása innen terjedt el.

Az ünnepi hangulatot az utcákat elárasztó karácsonyi ének, betlehemes játék és korcsolyapálya teszi teljessé. Aki erre jár, mindenképpen érdemes megtekintenie azt a hatalmas karácsonyfát, melyet a Kléber téren állítanak fel minden évben. A 30 méter magas karácsonyfa ilyenkor, ünnepek idején a város szimbóluma.

szerző: Futaki Balázs
Szabadidő 2023. DECEMBER Gluténmentes karácsonyi sütik
A gesztenyeliszt kevésbé ismert nálunk, pedig gluténmentes, így lisztérzékeny diétában remekül használható. Íme két egyszerű, ízletes süteményrecept.
Szabadidő 2022. DECEMBER Nincs ötleted, mit vegyél ajándékba? Segítünk!
A megfelelő ajándékok kiválasztása nem egyszerű. Ötleteink az utolsó pillanatban is segíthetnek.
Pénzügyek 2021. DECEMBER Ne csak a karácsonyfád legyen zöld!
December a költekezés ideje. Advent idején szívesen nyitjuk ki pénztárcánkat, bátrabban csábulunk el. Biztosan jó ez nekünk? És a környezetünknek?
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. ÁPRILIS Szuper tippek a tavaszi nagytakarításhoz
Valamit valamiért – tartja a mondás. Ha itt a mesés tavasz, eljön a nagytakarítás ideje.
02
Szabadidő 2024. ÁPRILIS Ismét Magyarországra jön Bryan Adams
Ha valamelyik dalát játssza a rádió, azonnal felismerjük jellegzetes rekedt, erőteljes hangját. Ha rockos számot énekel, ha lírai hangvételű dalt.
03
Szabadidő 2024. ÁPRILIS Így mentsd meg a húsvéti maradékot!
4 tipp a maradék sonka és tojás új formába öntésére, hogy ne maradékként, hanem ínyencfalatként gondolj a húsvéti romokra.
Menu