Szépség

Mire figyelj cipővásárláskor?
Jönnek az esős, hideg napok, hónapok. Ilyenkor igen gyakori, hogy új lábbeli után kell néznünk.

Az őszi, téli cipők vásárlásakor nemcsak az éppen aktuális trendre kell figyelnünk, hanem arra is, hogy a kinézett darab kényelemes legyen, és védje meg a lábfejünket (ujjainkat, talpunkat) az időjárás viszontagságaitól (eső, hó, hideg), és a jeges, csúszós terepen is biztonságos járást biztosítson.

Az alkalmi ártalmai

Bár az idei őszi, téli fazonkínálatban is megtalálhatók a hegyes/nyújtott orrú, tűsarkú és a lapos, ún. balettcipő „változatok”, a zordabb évszakokra ilyen topánkákat csak akkor vásároljunk, ha a hétköznapi mellett divatos alkalmi viseletre is szükségünk van.

Ilyenkor sem árt azonban néhány dologra alaposabban figyelnünk.

Láb- és szezonbarát divat

Idén is divatosnak számítanak a hidegebb időjárásban is viselhető különféle sport/edzőcipők, valamint a kissé emelt sarkú vagy lapos bokacsizmák. Hódító útjukra indultak a maszkulin fazonok is, amelyek mind felsőrészükben, mind sarok- és talpfelépítésükben emlékeztetnek a férfifélcipőkre, ám kaphatók feminim, azaz „lakkos” vagy állatmintás változatok is. Aki nem kedveli ezeket, ám kényelmi okokból marad a férfias modelleknél, megfelelő nadrágok (boyfriend-, répa-, jogger-, hárem-, tengerészfazon, farmer stb.) viselésével nőiessé teheti a megjelenését.

Azoknak, akiknek életkoruk (pl. ízületi problémák, porckopás stb.) miatt nem mindig esik már jól a gyaloglás, érdemes szétnézniük az MBT kényelmi cipők között is. Ezek divatosnak is számítanak, viselésük pedig a járást puhává, fájdalommentessé teszi, ráadásul a cipőfelsőrész természetes anyagának, rugalmasságának, belső kiképzésének, valamint a külső (általában recézett) járófelületének köszönhetően ősztől tél végéig hordhatók.

Cipővásárlás lépésről lépésre

Cipővásárláskor néhány szabályt érdemes betartanunk ahhoz, hogy ne járjunk pórul. Az első, hogy lábbelivásárló körútra mindig a késő délutáni órákban induljunk, mert a láb reggel kisebb, keskenyebb, a nap folyamán pedig megduzzad. A reggel vásárolt, éppen passzoló cipővel megeshet, hogy egész napos hordása után szorítja, összenyomorítja a lábujjainkat, nyomja a sarokcsontunkat. A cipőméret kiválasztásában fontos, hogy a lábujjak ne töltsék ki teljesen a cipő orrát, vagyis a lábboltozatnak, a talpizmoknak legyen terük a szabad mozgáshoz.

Ha lúdtalpbetétet viselünk, a gyógyászati segédeszköz behelyezésével érdemes felpróbálnunk a kiszemelt lábravalót. Fontos figyelnünk nemcsak a cipő fazonjára, anyagára (pl. vízállóságára és arra is, hogy felsőrésze minél természetesebb anyagból legyen), hanem talpának hajlékonyságára, illetve hogy felülete ne sima, hanem „rovátkolt” legyen. A cipő felpróbálása ne csak ülve történjen, és ne csak a tükör előtti látvány alapján döntsünk, hanem tegyünk néhány lépést is a megvásárolni szándékozott lábbeliben. Fontos, hogy alaposan nézzük át a még a kifizetés előtt a terméket, hogy nem hibás-e a zipzárja, nem vált-e le valahol a talpa, nincs-e valami hibája a varrott részeknek, a belsejének.

Fogyasztóvédelmi tudnivalók

  1. a cipőn kötelező feltüntetni a gyártó, forgalmazó vagy importőr nevét, a származási helyet, a felhasznált anyagokat;
  2. a gyártónak vagy az importőrnek, forgalmazónak egyértelműen meg kell jelölnie, mire alkalmas (sportolásra, hétköznapi használatra stb.) a termék, illetve jelölni kell azt is, ha a lábbeli például nem vízálló;
  3. sportcipőről azt is közölni kell a vásárlói tájékoztatókon, hogy milyen sporthoz készült, beltéri vagy kültéri használatra. Ez akkor lehet fontos információ, ha egy borsos áron vásárolt szabadidőcipőt erős igénybevételt jelentő sportoláshoz használunk, így a cipő idő előtt tönkremegy. Ilyenkor a nem rendeltetésszerű használat miatt a lábbeli elveszíti a szavatosságát.
  4. Éljünk a jogainkkal! Szavatosság esetén nekünk, a vevőnek kell bizonyítanunk, hogy a hibát nem mi okoztuk, hanem minőségi okokból keletkezett, vagy már vásárláskor „hibás” volt a termék, ám ez elkerülte a figyelmünket. Az igényérvényesítést annál a boltnál/kereskedőnél kell kezdenünk, ahol a cipőt megvásároltuk. A vásárlás tényének igazolásául elegendő az ellenérték megfizetését igazoló bizonylatot (számla, nyugta) felmutatnunk. Az igény bejelentéséről a kereskedőnek jegyzőkönyvet kell felvennie. Ennek tartalmaznia kell a nevünket, címünket, a hibás termék megnevezését és vételárát, a vásárlásunk és a hiba bejelentésének időpontját, a hiba leírását, az általunk érvényesíteni kívánt igényt (pénz visszaadása, termékcsere stb.), a kifogás rendezésének módját.

Amennyiben a kifogásunkat az igényünktől eltérően rendezi a kereskedő, a jegyzőkönyvben ennek indokát is meg kell jelölnie. A kereskedőnek a jegyzőkönyv egy példányát át kell adnia, és legkésőbb három munkanapon belül köteles közölni velünk a kárrendezési igényünkkel kapcsolatos álláspontját. Amennyiben a vásárlói reklamációs igényünket elutasítja, ránk marad az igényünket alátámasztó szakértői álláspont beszerzése. Ebben és a jogérvényesítésben segít a fogyasztóvédelmi hatóság.

szerző: Ötvenentúl.hu
Egészség 2019. NOVEMBER 4 finom recept az őszi betegségek ellen
Szeretnéd az őszt tüsszögés nélkül megúszni? Töltsd fel vitaminraktárad különleges immunerősítő receptjeinkkel!
Szabadidő 2019. OKTÓBER Tippek a gyönyörű őszi kertért
A nyár véget ért, kertünk pedig ilyenkor kezd egyre rendezetlenebbnek látszani. Némi munkával és egy-két hasznos trükkel azonban ismét régi fényében tündökölhet.
Szépség 2019. MÁRCIUS 10 főbenjáró divatbűn
Divatbűnök mindennap megtörténnek. Én is követtem már el ilyet, és biztos vagyok benne, hogy veled is előfordult…
éppen olvassák
01
Szépség 2020. SZEPTEMBER Szex, séta, autómosás: melyik hány kalóriát éget?
Kalóriákat viszel be és adsz le egész nap: ám nem mindegy, hogyan! Leadni őket nem csak sporttal lehetséges.
02
Szépség 2020. SZEPTEMBER Így szépít a banán
A legkedveltebb déligyümölcsöt sokféleképpen felhasználhatod a szépséged megőrzésére is.
03
Szépség 2020. AUGUSZTUS Segítség, örömanya leszek!
Esküvőre készül a család. Helyszín, meghívó, vacsora – hónapokig tartó szervezés. A főszereplő persze a menyasszony, de ki gondol az örömanyára? Mi segítünk!
Menu