Egészség

Miért együnk halat? - receptekkel
A tengeri halfogyasztás ma már kevésbé anyagi kérdés, mint akár néhány évtizeddel ezelőtt. Magyarországon mégis nagyon ritkán kerül az asztalra halétel, pedig szívügyünk lehetne – szó szerint.

A múlt század hetvenes éveiben két dán orvosnak feltűnt, hogy az amerikai, dániai és grönlandi inuit lakosság koszorúér-betegségből származó halálozása lényegesen kisebb, mint az európai országok lakosságáé. Rövidesen kiderült, hogy az inuit eszkimók szervezetébe fő táplálékukkal, a tengeri halakkal naponta 5-10 gramm omega-3 zsírsav kerül: ezzel összefüggésben plazma-trigliceridszintjük kellően alacsony, de a „jó koleszterinnek” is nevezett HDL-koleszterin-koncentráció kedvezően magas.

HALadás a szív- érrendszeri betegségek megelőzésében

Egy 1994-ben Lyonban végzett vizsgálatban a növényi eredetű omega-3 zsírsav, az alfa-linolénsav hatásosan javította az infarktuson átesett betegek állapotát, elősegítette gyógyulásukat, jelentősen csökkentette a szövődmények kialakulását, valamint a halálozást. Ennek a zsírsavnak egy része az emberi szervezetben átalakul a tengeri halakban található hosszú láncú omega-3 zsírsavvá, így a végeredmény ugyanaz, mint a tengeri halak fogyasztását követően. Nevezetesen: csökken a trombózisnak és a magas vérnyomás kialakulásának veszélye, és a szívinfarktus utáni állapotban egy esetleges második infarktusnak a kockázata is mérséklődik.

Mennyi halat és magot?

A kutatások és tapasztalatok tükrében ma már megállapítható, hogy 100 gramm tengeri hal fogyasztása javasolt hetente legalább kétszer, de inkább háromszor. Ettől a koszorúér-betegségből származó szívhalál kockázatának 30-40 százalékos csökkenése várható. A növényi eredetű omega-3 zsírsav, az alfa-linolénsav forrásai a következők: dió, lenmagolaj, repceolaj, szójaolaj, valamint az előbbieknél kisebb mennyiséget tartalmazó kukorica, mák, tökmag és az ezekből készült olaj.

Következő cikk

+ 2 recept

A következő két étel játszva elkészíthető. Még annak sem kell megijednie a feladattól, aki életében nem járt konyhában, hiszen az alapanyagok, a főzés valóban gyerekjáték, az eredmény viszont egy, illetve két igazán finom halétel.

Zöldséges tonhal alufóliában

Hozzávalók:
50 dkg tonhal

2-3 gerezd fokhagyma
10 dkg zöldpaprika
15 dkg paradicsom
tengeri só

A tonhalszeleteket enyhén besózzuk, bekenjük a zúzott fokhagymával, majd szeletenként alufóliára fektetve beborítjuk a zöldpaprika- és paradicsomkarikákkal. Lazán becsomagoljuk, előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Kibontva közvetlenül a tányérokra csúsztatjuk, burgonyakörettel tálaljuk.

Sajtos lazacfilé

Hozzávalók:
40 dkg lazacfilé

4 dkg liszt
4 evőkanál olívaolaj
10 dkg eidami sajt
fél citrom felkarikázva
konyhasó

A lazacot négy szeletbe vágjuk, enyhén besózzuk. A halszeleteket lisztbe forgatjuk, és olívaolajon hirtelen megsütjük úgy, hogy a közepe még nyers maradjon. A megsült szeleteket hőálló edénybe tesszük, befedjük sajtszeletekkel, és előmelegített sütőben addig sütjük, míg a sajt rá nem olvad. Citromkarikával díszítve melegen tálaljuk. Fogyaszthatjuk a halat burgonyával vagy párolt zöldségkörettel is.

szerző: Gönye László
Egészség 2019. DECEMBER 7 érdekes tény a halfogyasztásról
A karácsonyi menü alig képzelhető el ízletes hal nélkül. Tudj meg többet róla, mielőtt asztalodra kerül!
Egészség 2019. JÚNIUS A legjobb szívvédő magvak
A mindennapos dió-, mandula- és pisztáciafogyasztás hozzátartozik a szívbarát étrendhez, természetesen ínycsiklandó receptek segítségével.
Egészség 2019. ÁPRILIS Mit tegyél, ha magas a koleszterined?
A magas koleszterinszint hazai viszonylatban az első számú halálokok közt szerepel. A kockázat diétával hatékonyan csökkenhető.
éppen olvassák
01
Egészség 2020. OKTÓBER Közveszélyes alvajárók?
Évszázadok óta tartják magukat az alvajárókról szóló vicces és rémisztő történetek. Hogy valójában milyen jelenségről van szó, még azok sem tudják mindig, akik közvetlenül érintettek.
02
Egészség 2020. OKTÓBER Mire számíts az óraátállítás után?
Kikészít a nyári és téli időszámításra áttéréskor a belső órád kényszerű átállítása? Jó hír, hogy holnap hajnalban utoljára állunk át a téli időszámításra. Jövőre ugyanis – elvileg – megszűnik a sokaknak bosszúságot okozó óraállítás.
03
Egészség 2020. OKTÓBER Szenvedélyük a kémia és az oktatás
A Magyar Tudományos Akadémián megrendezett ünnepélyes eseményen vehette át négy középiskolai és általános iskolai kémiatanár az idei Magyar Kémiaoktatásért díjakat. A Richter Gedeon Alapítvány a Magyar Kémiaoktatásért kuratóriuma a pedagógusok kiemelkedő szakmai munkásságát ismerte el a díjjal. Immáron huszonegyedik alkalommal. (x)
Menu