Egészség

7 érdekes tény a halfogyasztásról
A karácsonyi menü alig képzelhető el ízletes hal nélkül. Tudj meg többet róla, mielőtt asztalodra kerül!

A halaknak számtalan fajtájával találkozhatsz, és nem csak ízükben különböznek. Különféle értékes összetevőket rejtenek, amelyek egészségedet is óvhatják. A statisztikák szerint még mindig jóval kevesebb halételt fogyasztunk, mint a szakértők által ajánlott mennyiség. Ha az ünnepek alkalmával szívesen vásárolsz halat, őrizd meg a szokásodat egész évben is!

Tudtad? Többféle magyarázata is van a karácsonyi halfogyasztásnak. A népi hagyomány szerint a halpikkely a pénzérmére emlékeztet, és jólétet ígér a következő évre. A gyors mozgású hal pedig úgy halad előre a vízben, amilyen sikeresen a család halad a jövő évben.

A keresztény hit szerint Jézus a nép halászaivá tette az apostolokat, így később minden követőjének szimbóluma lett a hal. Szintén bibliai utalás, hogy Krisztus mint Isten fia nevének kezdőbetűit görög nyelven összeolvasva a „hal” szó keletkezik. Nemcsak nálunk, de több országban is megtalálható a halétel az ünnepi asztalon. Lengyelországban leginkább halászlé formájában, míg Oroszországban lazaccal töltött palacsinta, a németeknél pirítóssal kínált kaviár a kedvelt fogás.

Tudtad? Némely nyugat-európai országban a 40-50 kilogrammot is eléri az egy főre jutó átlagos halfogyasztás mennyisége, míg Magyarországon ez mindössze 5,5 kilogramm évente.

A leghosszabb életű népcsoportok körében megfigyelhető, hogy az átlagnál jóval több halétel kerül a tányérjukra. A japánok születéskor várható élettartama már a 85 évet is meghaladja. Ez sokkal magasabb az európai átlagnál. Ők az állati fehérjék közül elsősorban a halféléket kedvelik, emellett rizst, zöldséget és gyümölcsöt is gazdagon tartalmaz az étrendjük.

A Japánhoz tartozó Okinava szigetének lakói az egyik leghosszabb és legegészségesebb népcsoport. Sertéshúst szinte egyáltalán nem fogyasztanak, ám halat és tengeri állatokat annál inkább. A szójaételekkel kiegészítve így tökéletes fehérjeforráshoz jutnak.

Tudtad? Rendszeres halfogyasztással számtalan betegség esélyét csökkentheted. A vörös húsokhoz és szárnyasokhoz képest a hal sokkal könnyebben emészthető fehérjeforrást biztosít. Legnagyobb előnye az omega-3 zsírsavtartalmában rejlik. Ez a hatóanyag hozzájárul a vérzsírok veszélyes fajtájának csökkentéséhez, míg a védő koleszterinnek nevezett anyagot optimális értékek között tartja. A gyulladásos folyamatokat is eredményesen csökkenti, így ízületi panaszok, reumatoid arthritisz esetén is segít a tünetek mérséklésében.

Több vizsgálat is bizonyítja, hogy fogyasztásával kisebb a memóriaromlás és a demencia kockázata. Hiperaktív, figyelemzavaros gyerekeknél a halolaj rendszeres fogyasztása jótékony hatású. Kismamáknál csökkenti a szülés utáni depresszió esélyét, és ha már a várandósság alatt bőséges omega-3-tartalékkal rendelkeznek, az újszülött várható intelligenciaszintje is magasabb lesz.

Tudtad? Mikor a halfajták közül választasz, érdemes figyelembe venned, hogy mindegyik más-más előnyt rejt egészségedre nézve. Ha túlsúllyal küzdesz, vagy emésztési panaszaid vannak, ajánlottabb az alacsony zsírtartalmú, értékes fehérjékben gazdag pisztrángot, tőkehalat, tilápiát vásárolnod.

Ha szív- érrendszeri megbetegedésre van hajlamod, esetleg a vérrögképződés kockázata magas, használd ki az Omega-3 zsírsavban leginkább dús lazac és makréla előnyeit. A csontritkulástól a szardínia véd, mivel ennek kalciumban gazdag apró csontjait is elfogyasztod.

A hal vásárlásakor figyelj arra, hogy a húsát enyhén megnyomva kemény legyen, ez árulkodik a frissességéről. Ha megszagolod, a jellegzetes halszagon kívül nem lehet kellemetlenül büdös! Hűtőbe téve két napon belül készítsd el. Ha fagyasztott halat választasz, ellenőrizd a lejárati dátumot. Mindig a hűtőszekrényben olvaszd ki, soha ne szobahőmérsékleten, mert így romlásnak indulhat. Konzervhal esetén a vízben tárolt hal egészségesebb, mint az olajat és sok sót tartalmazó változatok.

Tudtad? Veszélyt is jelenthet a túlzásba vitt halfogyasztás, de elkerülheted, ha előrelátóan válogatsz a halfajták közül.

Egyes halak higanytartalma meghaladhatja a még biztonságosnak számító értékeket. Az ipari termelés során kibocsátott szennyező anyagok a vizekbe kerülve metil-higannyá alakulnak, mely leginkább az emberi agyra és vesére veszélyes, de minden szervedre káros hatású. Korábbi vizsgálatok szerint a legmagasabb higanytartalma a csukának, a cápának, és a konzervekben árult tonhalnak van.

A ponty, a natúr tonhal és a tőkehal húsa közepes mértékben rejthet higanyt. Havonta néhány alkalommal bátran beillesztheted a menübe. A legkevesebb méreganyagot a lazac, a hering, a szardínia és a pisztráng tartalmazza. Ezek viszonylag kisebb méretüknél és rövidebb élettartamuknál fogva nem vesznek fel annyi higanyt a vizekből. Hetente akár többször is a tányérodra kerülhetnek.

Tudtad? Ha a gondos előkészítés és óvatos étkezés ellenére is szálka akadt a torkodon, minél előbb hívj orvosi segítséget! Amennyiben nem fenyeget a fulladásveszély, képes vagy levegőhöz jutni és nyelni, megpróbálhatod a jól bevált módszereket – ezekre legjobb még a halvacsora előtt felkészülnöd.

Tegyél néhány szem olajbogyót egy lábosba, önts rá vizet, és forrald fel. Lassan, kortyonként idd meg a vizet, majd egy kenyérdarabot nyelj le. Az olivás víz felpuhítja a szálkát, mely így könnyen lenyelhető a kenyérrel együtt. Hasonló hatást érsz el, ha néhány kanál ecetes vizet próbálsz lenyelni, ezután következhet a kenyér. Ha így sem jársz sikerrel, mielőbb fordulj orvoshoz.

Tudtad? Ha nem szereted a halat, más forrásokból is hozzájuthatsz az értékes Omega-3 zsírsavakhoz. A lenmag olaja gazdag alfa-linolénsavban, mely hasonló hatást vált ki, mint a halakban található egészséges zsírok. A lenolajat használhatod salátaöntetként, és érdemes a köreteket, a müzlit néhány kanál darált lenmaggal megszórnod.

A csonthéjasok közül legjobb választás a mandula, de a diófélék is ellátnak a szellemi tevékenységhez nélkülözhetetlen zsírsavakkal. Ha nem követsz vegetáriánus étrendet, csupán a hal ízét nem kedveled, a halolaj tartalmú étrend-kiegészítőket is választhatod.

szerző: Gönye László
Pénzügyek 2021. DECEMBER Ne csak a karácsonyfád legyen zöld!
December a költekezés ideje. Advent idején szívesen nyitjuk ki pénztárcánkat, bátrabban csábulunk el. Biztosan jó ez nekünk? És a környezetünknek?
Szabadidő 2020. DECEMBER Gluténmentes karácsonyi sütik
A gesztenyeliszt kevésbé ismert nálunk, pedig gluténmentes, így lisztérzékeny diétában remekül használható. Íme két egyszerű, ízletes süteményrecept.
Szabadidő 2019. DECEMBER A leggyönyörűbb karácsonyi városok Európában
Európában a karácsony egyet jelent a nagy múltra visszatekintő hagyományokkal és a hangulatos, fényárban úszó vásárokkal.
éppen olvassák
01
Egészség 2023. MÁRCIUS Így nem puffaszt - trükkök a konyhából
Száműzted étrendedből a káposztaféléket és a hüvelyes zöldségeket, mert kellemetlen panaszokat okoznak? Varázsold őket könnyen emészthetővé egyszerű módszerekkel!
02
Egészség 2023. MÁRCIUS 4 finom salátarecept
Szívesen ennél salátákat, csak éppen nem laksz jól velük, és mind ugyanolyannak tűnik? Ideje ennek véget vetni!
03
Egészség 2023. MÁRCIUS Elképesztő ötletek, fontos újítások
Ünnepélyes gálán adták át az idei Richter Anna Díjakat. Űrutazássá váló sugárterápia, különleges segítség az otthonápolásban, magzatfejlődési ismeretterjesztés az élményalapú labirintusban, közösségi média a véradás népszerűsítésében. Fantasztikus ötletek valósulhatnak meg a magyar gyógyszercég jóvoltából! (x)
Menu