Pénzügyek

Láthatatlan pénz
A csak digitálisan létező virtuális fizetőeszközök, a kriptovaluták nem tartoznak egyetlen jegybank vagy hatóság felügyelete alá sem, így kockázatuk a laikus számára felmérhetetlen.

Már a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is több alkalommal bocsátott ki figyelmeztetést, amelyben fokozott óvatosságra inti azokat, akik esetleg magas hozam reményében befektetési szándékkal lépnének be az ilyen fizetőeszközökkel működő rendszerekbe.

A fizetésre használható virtuális eszközök esetében ugyanis hiányoznak a megfelelő felelősségi, garanciális és kárviselési szabályok, amelyek például visszaélés esetén védenék a fogyasztók érdekeit. Az ilyen eszközöknek nem egy meghatározott kötelezettségekkel és felelősséggel rendelkező intézmény a kibocsátója, hanem a felhasználók közössége. Ha a nyilvántartásokban vagy a tranzakció lebonyolításában probléma adódik (például a rendszer egy tagjának szándékos visszaélése esetén), nincs olyan intézmény, amely a felhasználók számára garantálja az ügylet lebonyolítását vagy az ügyfélkárok megtérítését. Az esetleg elszenvedett veszteségek miatt keletkező jogvitákat az érintett ügyfelek polgári peres eljárás keretében rendezhetik, vagy a nyomozó hatóságokhoz fordulhatnak, ha bűncselekmény (például piramisjáték) gyanúja merül fel.

További kockázatot növelő tényező az is, hogy a virtuális „valuták” ára, felhasználási értéke rendkívül gyorsan és a fogyasztók számára kiszámíthatatlan módon változhat. Erre az MNB figyelmeztetésével egybecsengően a legismertebb és világszerte használt kriptovaluta-rendszer, a Bitcoin maga is felhívja az érdeklődők figyelmét: „A bitcoin árfolyama, fiatal piac lévén, újdonságából fakadóan, illetve néha a likviditáshiánnyal küzdő piacok miatt kiszámíthatatlanul emelkedhet és eshet rövid időn belül. Ebből következően megtakarítások bitcoinban tartása jelenleg nem javasolt. A bitcoin nagy kockázatú eszköznek tekinthető, ezért soha ne tartson olyan pénzt bitcoinban, amelynek elvesztését nem engedheti meg magának. Amennyiben kifizetéseket kap kézhez a Bitcoin segítségével, számos szolgáltató képes helyi pénznemre váltani a bitcoinokat.”

Ugyanakkor a Bitcoinnak, ennek a konszenzusra épülő hálózatnak, amely egy új fizetési rendszert, valamint egy teljes mértékben digitális pénzt keletkeztet, számos előnye is felsorolható, hiszen egy mobilalkalmazás vagy számítógépes program segítségével a használója bármekkora összeget küldhet és fogadhat azonnal, bármikor, a világ bármelyik sarkából, díjtalanul vagy rendkívül alacsony díjért, biztonságos és transzparens módon. Nem kevesen a jövő pénzét látják benne, Magyarországon is vannak szolgáltatók, üzletek, amelyek elfogadják, és a világon forgalomban levő bitcoinok értéke már évekkel ezelőtt belépett a százmilliárdos nagyságrendbe, amerikai dollárban kifejezve, jóllehet egyelőre távolról sem összemérhető a fő hitelkártya-hálózatokéval.

Mindezekre tekintettel befektetői szemmel mindenképpen érdemes figyelemmel kísérni az MNB információit, mivel a befektetők védelme érdekében hatáskör hiányában is folyamatosan nyomon követi, időnként kommentálja a fizetésre használható virtuális eszközök működését. Az MNB év elején pedig már arra hívta fel a fogyasztók figyelmét, hogy megjelentek a globális piacon olyan szereplők, amelyek hosszú távon megtérülő mesés osztalék ígéretével, gyakran kriptovalutában gyűjtenek befektetéseket (ami itthon a jogosulatlan betétgyűjtés gyanúját is felveti).

szerző: Tóth Péter Zoltán
Pénzügyek 2022. AUGUSZTUS Így csalják ki a pénzed. Megtörtént esetek!
Veled is megtörténhet! Történetek hihetetlen átverésekről, és tanácsok, hogyan előzheted meg őket.
Pénzügyek 2022. MÁRCIUS Rossz pénz nem vész el. Hanem?
A forintbankjegyeket mint törvényes fizetőeszközt Magyarországon mindenki köteles elfogadni – a sérült, a nehezen felismerhető és a forgalomból bevont bankjegyek kivételével.
Pénzügyek 2020. AUGUSZTUS Módszertan, hogy ne folyjék ki a pénz a zsebedből
Akinek adósságai vannak, és tartalékokkal sem rendelkezik, csak nehezen tud kiszabadulni az adósságcsapdából. Mégis mit tegyünk ilyenkor?
éppen olvassák
01
Szabadidő 2023. MÁRCIUS 6 érdekes tény a mosolyról
Egy jól időzített, őszinte mosoly szinte minden bűnt eltöröl. Bearanyozza a napot, boldogsággal és szeretettel tölt el. Mégis mintha eltűnt volna...
02
Pénzügyek 2023. FEBRUÁR Vigyázz! Internetes csalók
Számtalan veszéllyel járhat az internetezés, de ha figyelmesek vagyunk, elkerülhetjük a csapdákat.
03
Pénzügyek 2023. JANUÁR Virtuális világ, valóságos kockázatok
Nem beszélhetünk eleget az internetes csalókkal szembeni óvatosságról!
Menu