Pénzügyek

Láthatatlan pénz
A csak digitálisan létező virtuális fizetőeszközök, a kriptovaluták nem tartoznak egyetlen jegybank vagy hatóság felügyelete alá sem, így kockázatuk a laikus számára felmérhetetlen.

Már a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is több alkalommal bocsátott ki figyelmeztetést, amelyben fokozott óvatosságra inti azokat, akik esetleg magas hozam reményében befektetési szándékkal lépnének be az ilyen fizetőeszközökkel működő rendszerekbe.

A fizetésre használható virtuális eszközök esetében ugyanis hiányoznak a megfelelő felelősségi, garanciális és kárviselési szabályok, amelyek például visszaélés esetén védenék a fogyasztók érdekeit. Az ilyen eszközöknek nem egy meghatározott kötelezettségekkel és felelősséggel rendelkező intézmény a kibocsátója, hanem a felhasználók közössége. Ha a nyilvántartásokban vagy a tranzakció lebonyolításában probléma adódik (például a rendszer egy tagjának szándékos visszaélése esetén), nincs olyan intézmény, amely a felhasználók számára garantálja az ügylet lebonyolítását vagy az ügyfélkárok megtérítését. Az esetleg elszenvedett veszteségek miatt keletkező jogvitákat az érintett ügyfelek polgári peres eljárás keretében rendezhetik, vagy a nyomozó hatóságokhoz fordulhatnak, ha bűncselekmény (például piramisjáték) gyanúja merül fel.

További kockázatot növelő tényező az is, hogy a virtuális „valuták” ára, felhasználási értéke rendkívül gyorsan és a fogyasztók számára kiszámíthatatlan módon változhat. Erre az MNB figyelmeztetésével egybecsengően a legismertebb és világszerte használt kriptovaluta-rendszer, a Bitcoin maga is felhívja az érdeklődők figyelmét: „A bitcoin árfolyama, fiatal piac lévén, újdonságából fakadóan, illetve néha a likviditáshiánnyal küzdő piacok miatt kiszámíthatatlanul emelkedhet és eshet rövid időn belül. Ebből következően megtakarítások bitcoinban tartása jelenleg nem javasolt. A bitcoin nagy kockázatú eszköznek tekinthető, ezért soha ne tartson olyan pénzt bitcoinban, amelynek elvesztését nem engedheti meg magának. Amennyiben kifizetéseket kap kézhez a Bitcoin segítségével, számos szolgáltató képes helyi pénznemre váltani a bitcoinokat.”

Ugyanakkor a Bitcoinnak, ennek a konszenzusra épülő hálózatnak, amely egy új fizetési rendszert, valamint egy teljes mértékben digitális pénzt keletkeztet, számos előnye is felsorolható, hiszen egy mobilalkalmazás vagy számítógépes program segítségével a használója bármekkora összeget küldhet és fogadhat azonnal, bármikor, a világ bármelyik sarkából, díjtalanul vagy rendkívül alacsony díjért, biztonságos és transzparens módon. Nem kevesen a jövő pénzét látják benne, Magyarországon is vannak szolgáltatók, üzletek, amelyek elfogadják, és a világon forgalomban levő bitcoinok értéke már évekkel ezelőtt belépett a százmilliárdos nagyságrendbe, amerikai dollárban kifejezve, jóllehet egyelőre távolról sem összemérhető a fő hitelkártya-hálózatokéval.

Mindezekre tekintettel befektetői szemmel mindenképpen érdemes figyelemmel kísérni az MNB információit, mivel a befektetők védelme érdekében hatáskör hiányában is folyamatosan nyomon követi, időnként kommentálja a fizetésre használható virtuális eszközök működését. Az MNB év elején pedig már arra hívta fel a fogyasztók figyelmét, hogy megjelentek a globális piacon olyan szereplők, amelyek hosszú távon megtérülő mesés osztalék ígéretével, gyakran kriptovalutában gyűjtenek befektetéseket (ami itthon a jogosulatlan betétgyűjtés gyanúját is felveti).

szerző: Tóth Péter Zoltán
Pénzügyek 2020. AUGUSZTUS Módszertan, hogy ne folyjék ki a pénz a zsebedből
Akinek adósságai vannak, és tartalékokkal sem rendelkezik, csak nehezen tud kiszabadulni az adósságcsapdából. Mégis mit tegyünk ilyenkor?
Pénzügyek 2020. JÚLIUS Rossz pénz nem vész el. Hanem?
A forintbankjegyeket mint törvényes fizetőeszközt Magyarországon mindenki köteles elfogadni – a sérült, a nehezen felismerhető és a forgalomból bevont bankjegyek kivételével.
Pénzügyek 2019. SZEPTEMBER Így csalják ki a pénzed. Megtörtént esetek!
Veled is megtörténhet! Történetek hihetetlen átverésekről, és tanácsok, hogyan előzheted meg őket.
éppen olvassák
01
Pénzügyek 2020. NOVEMBER Vad és veszélyes találkozások
Az óvatosság persze sosem árt, de autóvezetőként jó, ha tudod, hogy októberben és novemberben történik a közutakon a legtöbb vadak által okozott gépjárműbaleset.
02
Pénzügyek 2020. NOVEMBER Így válassz a befektetések közül!
Ha komolyan törődsz a pénzeddel, akkor nem a legegyszerűbbet keresed ki a befektetési lehetőségek kínálatából, hanem a neked legmegfelelőbbet.
03
Pénzügyek 2020. OKTÓBER Az elefántok megmentése az élete
Egy törékeny szőke nő, aki elárvult elefántok megmentésének szentelte az életét. Adine Roode a Hoedspruit Elefánt Rehabilitációs és Fejlesztőközpontot alapítója. Ismerd meg az életét!
Menu