Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Szabadidő
A granita a forró mediterrán országokban kedvelt igazán, ahol előszeretettel készítik és fogyasztják ezt az édes-gyümölcsös jégkristályos frissítőt. A leginkább szorbéra emlékeztető ital a tizenkilencedik századi Párizsban született. Egyszerű gyümölcsszirupból vagy kávéból, esetleg valamilyen alkoholos likőrrel ízesítve készül. Nevét állagáról, vagyis a szemcsés, kristályos állagáról kapta. Alkohollal vagy anélkül igazi nyári frissítő, amit otthon is könnyedén elkészíthetsz! Íme néhány egyszerű recept.
Dinnye, vagy bármilyen más gyümölcs granita
Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg dinnye
1 dl víz
2-3 evőkanál cukor (ízlés szerint)
1 lime
A dinnyét magozd ki, és vágd le a héját. A cukrot tedd fel egy lábosban főni a vízzel, addig melegítsd, míg össze nem olvad. Hagyd kihűlni, majd turmixgépbe töltve, esetleg egy mély tálban botmixerrel pürésítsd a felkockázott gyümölcsöt a cukorsziruppal. Öntsd műanyag dobozba, és tedd a mélyhűtőbe. Egy óra múlva vedd ki, és egy villával törd össze. Ezt a műveletet ismételd meg még 3 alkalommal. Friss mentával, egy-két szem málnával kínáld. Bátran kísérletezz más gyümölccsel is!
Kávégranita
Hozzávalók (4 személyre):
4 adag hosszú kávé
kb. 3-4 evőkanál cukor (ízlés szerint)
A lefőzött kávéban keverd el a cukrot, majd öntsd dobozba, és hűtsd le. Fagyaszd 3 órán át, közben óránként tördeld össze kásássá egy villával. Tálald üvegpoharakban, szívószállal!