Szépség

Így tedd szórakoztatóvá a házimunkát!
Háztartást mindenki vezet, ám nem mindegy, hogyan állunk hozzá az ehhez szorosan kapcsolódó teendőkhöz.

Vannak, akiknek nem okoz gondot semmilyen háztartási munka elvégzése, sőt a kikapcsolódás egyik módjának tartják, aminek „végeredménye” rögtön látható, ezért azonnali sikerélménnyel is jár. Akadnak olyanok is, akik csak egyes háztartási munkákat halogatnak (mosogatás, vasalás, hűtőtakarítás), másoknak pedig kifejezetten erőt kell venniük magukon, hogy a lakásukban eluralkodott káoszban „rendet vágjanak”.

Az utóbbi két típusba tartozóknak sokat segíthet néhány apró trükk, amelynek „bevetésével” akár élvezetessé is tehetik a „nem szeretem” házimunkákat.

Tippek az áthangolódáshoz!

Aki például kifejezetten utál vasalni, annak ajánlható valamilyen szórakoztató zene hallgatása, de az is bevált sokaknál, hogy televíziós műsort néznek, eközben (a képernyővel szembeállított vasalódeszkán) végzik el az elkerülhetetlen munkát.

A rádiót hallgatva a hűtőgép-takarítást sem érezzük sem időt rablónak, sem unalmasnak. Akik a mosogatást (még a mosogatógépbe pakolás előtti leöblítést is) addig halogatják, amíg már egyetlen tiszta pohár, tányér, edény, evőeszköz sincs a konyhaszekrényükben, azoknak sokat segíthet, ha a mosogatótálcát feltöltik mosószeres meleg vízzel, és előáztatják a piszkos edényeket. Ha az ételmaradékot a mosogatóba helyezés előtt rögtön a szemétbe dobjuk, a piszkot pedig hagyjuk leoldódni a meleg vízben, majd mosogatószivaccsal, folyó meleg víz alatt átöblítjük az edényeket, könnyen és gyorsan sikerül elvégezni a „kényszermunkát”.

Miközben a kezünk dolgozik, a szellemünk felfrissül

Az otthoni teendők többsége a soha véget nem érő, sziszifuszinak látszó, önmagát „újratermelő” munkák közé tartozik, amelyekkel újra és újra kénytelenek vagyunk szembesülni és megküzdeni. Ám ezek többsége – amennyiben okosan végezzük, vagyis a munkamentet előzetesen átgondoljuk, az eszközöket előkészítjük – általában már rutinszerűen végezhető, vagyis szellemi ráfordítást nem igénylő ténykedés, ami alkalmat adhat gondolataink rendezésére, érzelmeink, napi teendőink átgondolására is.

Amennyiben afféle relaxációs gyakorlatként fogjuk fel és próbáljuk a magunk javára fordítani a házimunkák bármelyikét, úgy fontos, hogy a mobilunkat némítsuk le, helyezzük rezgő üzemmódba, hogy míg a kezünk jár, de a lelkünk elcsendesedik, s szellemünk pihen, ne zavarjon meg bennünket senki.

Sokaknál jól bevált módszer, hogy a konyha rendberakása (konyhapult/étkezőasztal megtisztítása, mosogatás, járólap felmosása) előtt valamilyen házilagos pakolást (tojássárgájával elkevert néhány csepp olívaolaj, citromlé, nyers tejjel átitatott vattakorong, csipetnyi élesztővel elkevert joghurt) tesznek fel az arcukra, amelyet húsz, maximum harminc perc után langyos bő vízzel le kell mosni, így „két legyet ütnek egy csapásra”, ráadásul a házilagos kozmetikai kezelés idejére korlátozzák a munka elvégzésének idejét.

A mosogatás – ha sikerül „mozgósítanunk” a családtagjainkat is, például az edények mosogatógépbe, vagy a frissen elmosott és áttörölt konyhai eszközök helyükre pakolásába bevonni valamelyiküket – kiváló alkalom lehet a gyerekünkkel, az unokánkkal, a párunkkal folytatott beszélgetésre is.

Takarítsunk az egészségünkért?

Akiknek azonban még még így sem fűlik a foguk a háztartási munkákhoz, talán segít azon élettani kutatásnak az ismerete, amelyet a European Prospective Investigation of Cancer (Nemzetközi Rákkutató Ügynökség) munkatársai végeztek, és amelynek tanulságait az International Journal of Cancer című folyóiratban tették közzé.

Eszerint a fizikai aktivitást igénylő, napi legalább egyórás házimunka közel olyan jó hatással van az egészség megőrzésére, mint a rendszeres sportolás, tánc vagy séta, ami közösen végezve még szórakoztató programmá is válhat.

A kutatók egyenesen azt állították: a háztartási munkát napi rendszerességgel végző nőknél kisebb arányban fordul elő a mellrák, mint azon társaiknál, akik erre csak ritkán szánják rá magukat. Amit azonban mindenképp elhihetünk a tudós doktoroknak, az az, hogy a háztartási munkák elvégzése is segíthet nemcsak az izmok, ízületek olajozott működésének fenntartásban, hanem még a testsúlygyarapodás elkerülésében is. Példaként említik, hogy napi félórás porszívózással mintegy 150 kalóriát égethetünk el, egy 10 perces mosogatás pedig 20 kalória felhasználásával jár. A kutatók szerint a napi testmozgás bármely módja „formában tart”.

Különösen az olyan idősek esetében lehet hasznos az otthoni munka (a takarítástól a kertészkedésig) az egészségromlás megfékezésében, akik például a mostoha időjárási viszonyok miatt már nem mindig mozdulnak ki szívesen az otthonuk falai közül, akik nem tudnak rendszeresen fizikai erejüket erősen igénybe vevő testmozgásokat (biciklizés, hosszabb séta, túrázás stb.) végezni. A begyakorlott mozdulatokkal (akár csak a könnyen elvégezhető, néhány perces tornagyakorlatok elvégzésével) viszont ők is képesek fenntartani fizikai aktivitásukat, így életminőségüket, aminek fontos eleme az önállóság és az önbecsülés megőrzése, miként a hasznosság tudata is.

szerző: F. Kalmár Teodóra
Egészség 2023. OKTÓBER A legsúlyosabb konyhai sérülések
A magyar háztartásokban évente negyedmillió embert ér kisebb-nagyobb testi trauma. Úgy tűnik, más uniós országokban sem jobb a helyzet: évente közel húszmillió otthoni sérültet látnak el az orvosok.
Szabadidő 2022. JÚLIUS 5 ok, amiért érdemes növényeket tartanod otthon!
A szobanövények nemcsak az otthonunkat tehetik szebbé, hanem fizikai és mentális egészségünk megőrzéséhez is hozzájárulhatnak.
Pénzügyek 2022. MÁJUS Zöld háztartási tippek az öko-otthonért
Nem kell hozzá napenergia, néhány egyszerű módszerrel nem csak pénzt és energiát spórolhatsz, de környezetedet is megóvhatod!
éppen olvassák
01
Egészség 2024. MÁJUS 11 szuper ötlet, amely megszépíti a napodat
Mire jó a reggeli rituálé? Néhány trükk segítségével a reggeli rohanást a nap fénypontjává varázsolhatod.
02
Egészség 2024. ÁPRILIS A stresszhormon kettős arca
A kortizol éppolyan hasznos lehet, mint amennyi kárt okozhat. Szabályozd a szintjét!
03
Szépség 2024. MÁRCIUS Nézz ki 10 évvel fiatalabbnak! 7 egyszerű trükk
Szeretnéd felvenni a harcot a múló idővel? Fogadd meg egyszerű, de hatékony tanácsainkat!
Menu