Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Szabadidő
Ipari mennyiségű főtt sonka és tojás maradt a nyakadon, a húsvéti menüből pedig már senki nem hajlandó enni? Ha nem akarsz pazarolni, öntsd olyan formába ezeket az alapanyagokat, hogy senki ne ismerhessen rájuk, és nagy kedvvel lássák el a konyhamalac feladatait.
Persze nem csupán húsvét után használhatod az itt következő recepteket, hanem bármikor, ha kedved van valami friss, új tojásételhez, vagy unod már a sonka hagyományos elkészítési módjait. Ezekben az ételekben az a közös, hogy segítségükkel a megszokott alapanyagokból is új ízeket hozhatsz ki, illetve hogy a nap bármely szakában gyorsan, viszonylag kevés hozzávalóból is elkészíthetők, különösebb háttértudás nélkül.
Tavaszi tojáskrém
Hozzávalók:
5 db főtt kemény tojás
egy csokor újhagyma vagy medvehagyma
2 evőkanál vaj
2 evőkanál tejföl
egy evőkanál mustár
egy avokádó
só, bors
A kemény tojás vágd félbe, a sárgáját és az avokádót törd össze és keverd el egyenletesen. Dolgozd össze a vajjal és a mustárral, sózd, borsozd óvatosan kóstolgatva. A tökéletes állag eléréséhez adj hozzá egy kevés tejfölt is. A hagymát vágd nagyon apróra, majd keverd a krémhez. A félbevágott fehérjékbe visszatöltve tálald.
Spárgakrémleves füstölt sonkával
Hozzávalók:
egy csomag (fél kg) spárga
egy csokor újhagyma
egy evőkanál vaj
só, fehérbors
csipet cukor
2 dl tejszín
húsleves
füstölt sonka
szezámmag
kruton
A spárgát pucold meg, szabadítsd meg fás részétől, és vágd egycentis hasábokra. A vajon párold meg a felkarikázott újhagymát, add hozzá a spárgát, pirítsd pár percig, majd öntsd fel a húslevessel, ami lepje el minimum kétujjnyira a spárgát. Sózd, borsozd, adj hozzá egy csipet cukrot, és főzd a spárgát puhára. A levest pépesítsd botmixerrel vagy turmixgépben. Öntsd fel a tejszínnel, forrald fel újra. A sonkát szedd apró szálakra, vagdosd fel, melegítsd át pár perc alatt egy serpenyőben, és tálald a leves betétjeként. Kínáld piritott szezámmaggal, krutonnal.
Klasszikus quiche
Hozzávalók:
egy csomag fagyasztott leveles tészta
4 tojás
2 dl tejszín
20 dkg főtt sonka
1 vöröshagyma/medvehagyma/újhagyma
reszelt sajt
só, bors, szerecsendió
Bélelj ki egy piteformát a tésztával. A hagymát – ha vöröset használsz – vágd apróra, és párold puhára. A sonkát vagdosd apró darabokra. Szórd a hagymát és a sonkát egyenletesen a sütőforma aljába. Verd fel a tojásokat, öntsd fel a tejszínnel, add hozzá a reszelt sajtot, fűszerezd, majd 180 fokos sütőben kb. fél óra alatt süsd aranyszínűre.
Indiai tojáscurry
Hozzávalók:
4 db főtt tojás
1 nagy vöröshagyma
1 nagy krumpli
1 evőkanál paradicsompüré
ujjnyi friss gyömbér
2 gerezd fokhagyma
negyed teáskanál őrölt római kömény
negyed teáskanál őrölt chili
fél teáskanál garam masala
fél teáskanál cukor
só
olaj
Aprítógépben dolgozd el a gyömbért, a hagymát és a fokhagymát. Pirítsd pár percig az olajon ezt a keveréket, majd add hozzá a cukrot és a paradicsompürét. Szórd bele a többi fűszert is, add hozzá a megpucolt és felkockázott krumplit, majd öntsd fel forró vízzel, és főzd puhára. Ha kész, add hozzá a felnegyedelt főtt tojásokat, és pár percig melegítsd össze az egészet.