Szabadidő

Hogy kerül az alga a tányérra?
A tengeri algák változatos fajtái feltöltik szervezetedet értékes tápanyagokkal. Nincs más dolgod, mint főzés közben kiegészíteni velük a fogásokat!

A tengerek és óceánok számtalan ásványi anyagot és nyomelemet rejtenek. A bennük élő algafajták mindezeket tartalmazzák, ráadásul nagyon könnyen hasznosítható állapotban. A Távol-Keleten már évezredek óta felfedezték, hogyan előzhetnek meg számtalan betegséget ezek a növények.

Fogyasztásukkal jó néhány évet letagadhatsz életkorodból, és ezt nemcsak a tükör, de erőnléted is bizonyítja. A tengeri növényeket szárított formában megvásárolhatod a nagyobb bioboltokban. Az eleinte szokatlan táplálékkal nem lesz nehéz megbarátkoznod, mert igazán ízletessé varázsolják a különböző fogásokat.

Nori – Göngyöld és fogyaszd!

A vörösmoszatokhoz tartozó nori préselt lapokban kapható, és a többi algafajtával ellentétben nem szükséges beáztatnod, mielőtt felhasználnád. Japánban a szushi készítésekor ebbe tekerik a tölteléket. Természetesen bármilyen raguval vagy fűszeres gabonafélével, darált hússal megtöltheted, majd palacsintához hasonlóan göngyöld fel a norilapokat.

A nori hatékony méregtelenítő, támogatja a májműködést. Több C-vitamin található benne, mint a narancsban, és gazdagon tartalmaz A- és B-vitamint, cinket, mangánt és rezet. Segít megszabadulni az ödémáktól és szabályozza a koleszterinszintet.

Dulse – Válaszd só helyett!

A páfrányra emlékeztető dulse leveleit áztatás után nyersen is hozzákeverheted salátáidhoz, de főzelékek ízesítőjeként is használhatod. Kellemes, dióra hasonlító íze kitűnően fűszerezi a fogásokat, használatával kiválthatod a sófogyasztást. Míg az asztali só nagyobb mennyiségben kedvezőtlenül hat a vérnyomásra, a dulse ásványianyag-tartalma táplálja sejtjeidet és természetes jódforrásként szabályozza a pajzsmirigy működését. Fluorban is gazdag, őrzi fogaid épségét a túladagolás veszélye nélkül.

Wakame, a zsírégető

Az olajzöld színű, édeskés ízű wakame algát sokoldalúan illesztheted az étrendedbe. Néhány perc áztatás után vágd ki a nagyobb ereket, akárcsak a káposztafélékét. Ezután olyan ételekhez adj kisebb mennyiséget belőle, amelyek hosszabb főzést igényelnek. Eközben a wakame értékes anyagait átveszi a készülő fogás. Kipróbálhatod, hogy az áztatást követően szendvicseidet egészíted ki vele, mintha salátalevelet használnál.
A wakame egy fucoxanthin nevű anyagot tartalmaz, melyről vizsgálatok bizonyították, hogy elősegíti a fogyókúrát. Serkenti a zsírégető fehérjék munkáját, energiává alakítja a zsírsavakat, és fokozza az anyagcserét. Segítségével a diabétesz kockázatát is csökkentheted.

Kombu, az emésztésjavító

Ha a száraz hüvelyesek és káposztafélék emésztésekor puffadást és teltségérzést tapasztalsz, ideje, hogy megbarátkozz a kombu-moszattal. A nehezebben emészthető ételekkel együtt főzve már kis mennyiségben is megkönnyíti a rostok feldolgozását, és elejét veszi a gázképződésnek.

Megsokszorozza étrended tápértékét, nem véletlenül tartják a legtökéletesebb ásványianyag-forrásnak. Csökkenti a vérrögképződés veszélyét, kiegyensúlyozza a hormontermelést. A benne található glutaminsavnak köszönhetően élénkíti a fáradt izomzatot, és támogatja immunrendszered működését.

Hidzsiki és arame – a csontvédő páros

A barnamoszatokhoz tartozó két algafajta nagy mennyiségben és kiválóan felszívódó formában tartalmazza azokat az ásványi anyagokat, melyek óvják csontjaid szilárdságát. A legfontosabb csontvédő anyag, a kalcium mellett a beépülését támogató elemeket is rejtenek.

Vérszegénység esetén is gondolj rájuk, kiemelkedő a vastartalmuk és a vérképzéshez nélkülözhetetlen B-vitaminokhoz is hozzájuthatsz a fogyasztásukkal. Látványosan késleltetik az öregedés jeleit, belülről szépítik és erősítik arcbőrödet, és gondoskodnak a haj egészséges szerkezetéről.

Elegendő belőlük kis mennyiséget beáztatnod 10-15 percre, és a sokszorosára megduzzadnak. Az arame enyhébb ízű, míg a hidzsikit akkor fogod megkedvelni, ha az erőteljesebb ízeket szereted. Levesekhez, főzelékekhez is használhatod, de különleges fűszerként sült burgonyához is adhatod, sőt kenyérbe sütve sem okoznak csalódást.
A tengeri növények fogyasztásához fokozatosan szoktasd szervezetedet. Kedvező hatásaikat és érdekes ízüket tapasztalva állandó szereplők lesznek a tányérodon.

szerző: F. Kalmár Teodóra
Szabadidő 2023. AUGUSZTUS 3 csodálatosan finom recept, hús nélkül
Rengeteg zöldség van, amelyről csak hiszed, hogy nem szereted, de valójában még meg sem merted kóstolni? Most próbáld ki őket!
Szabadidő 2023. FEBRUÁR A bazsalikom gyógyhatásai - 2 könnyű recepttel
A bazsalikomot ezer közül föl lehet ismerni jellegzetes íze és illata miatt. De nem csak főzéshez használhatod!
Szabadidő 2022. AUGUSZTUS 4 mediterrán recept: hogy tovább élj
Hozd a napsütést és a tengert egyenesen a konyhádba: a mediterrán konyha receptjeivel az életedet is meghosszabbíthatod!
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. ÁPRILIS Lenyűgöző lombhotelek a Földön
Egyre többen választják ezt a szállásformát, melyben természet és ember tökéletes harmóniában él egymás mellett!
02
Szabadidő 2024. ÁPRILIS Vizelethajtó, tisztító és puffadásgátló
A sóska és a spenót nemcsak finom, de számos remek egészségtani hatása is van. Kóstold meg egészséges receptjeinket!
03
Szabadidő 2024. ÁPRILIS Miért flörtölünk, ha süt a nap?
Kétségtelen a kapcsolat: tavasz közeledtével mindenki nyitottabb a másik nem közeledésére. Jobb a kedvünk, és nagyobb a libidónk. Miért?
Menu