Szabadidő

4 mediterrán recept: hogy tovább élj
Hozd a napsütést és a tengert egyenesen a konyhádba: a mediterrán konyha receptjeivel az életedet is meghosszabbíthatod!

A mediterrán ételeket nem csupán azért érdemes szeretned, mert frissek, egyszerűek, de határozottan fűszeresek, és a nyári melegben sem megerőltetők, hanem azért is, mert bizonyítottan egészségesek. Védik a szív- és érrendszert, csökkentik a vérnyomást és a daganatos betegségek kockázatát is.

A mediterrán diéta a durumtészta és a rizs használatán alapul, és rengeteg zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz. Fontos eleme az olívaolaj mint a legfontosabb főzőkellék. Talán legfontosabb pontja, hogy mellőzi, illetve háttérbe szorítja a húsételeket – helyette a diéta a halakat és a tenger gyümölcseit ajánlja. Legélvezetesebb kiegészítője a vörösbor: mértékkel, okosan fogyasztva ez az alkohol lehet egészséges.

Paradicsomos padlizsán csőben

Hozzávalók 4 személyre:
2 nagyobb, vagy 4 kisebb padlizsán
20 dkg mozzarella
fél liter paradicsommártás, vagy
1 kg paradicsom
bazsalikom, só, bors

A padlizsánt mosd meg, és szeleteld fel hosszában ujjnyi vastagságúra. Tűzálló tálban rétegezd a padlizsánszeleteket, olívaolajat, paradicsomszószt, a bazsalikomot és a reszelt mozzarellát. A padlizsánokat közben sózd-borsozd, és fejezd be úgy, hogy a tetejére a sajt kerüljön. Told forró sütőbe kb. félórára alufóliával lefedve, majd még 10 percre nélküle.

Fokhagymás vajban sült lazac

Hozzávalók 4 személyre:
4 nagyobb lazacszelet
fél kocka vaj
3 gerezd fokhagyma

A lazacszeleteket dobd egy felforrósított serpenyőben elolvasztott vajra, és mindkét oldalukat süsd ki hirtelen, kb. 5-5 perc alatt. Sütés közben törd át, és szórd mellé a fokhagymát. Ha kész, sózd, és tálald friss citrommal, paradicsommal, rukkolával, esetleg grillezett spárgával.

Sült paradicsomos tésztasaláta

Hozzávalók 4 személyre:
fél kg paradicsom
friss bazsalikom
olívaolaj
500 gramm durum tészta (fusilli vagy farfalle)
só, bors
kecskesajt

A paradicsomokat vágd félbe, és helyezd alufóliával bélelt sütőlapra a vágott felükkel felfelé. Sózd és csöpögtesd meg némi olívaolajjal. Közepesen forró sütőben süsd kb. 20 percig, majd szedd ki, és tedd egy nagy üvegtál aljába. Lobogó, sós vízben főzd a tésztát éppen csak puhára, és keverd el a paradicsommal. Locsolj a salátára olívaolajat, sózd, borsozd, és tépkedj rá friss bazsalikomot. Végül morzsolj a tetejére kecskesajtot, és tálald langyosan.

Bulgur saláta

Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg bulgur (búzatöret, bioboltokban kapható)
kurkuma
friss petrezselyem
fél fej vöröshagyma
1 kaliforniai paprika
3 paradicsom
fél kígyóuborka
napraforgómag
olívaolaj
só, bors
citromlé

A bulgurt ötszörös mennyiségű vízben, sóval és a kurkumával főzd puhára. Hagyd kihűlni, és vágd apró kockákra a paradicsomot, a paprikát, a hagymát és az uborkát. A petrezselymet aprítsd össze. A zöldségeket forgasd össze a bulgurral, és az olívaolajból, a citromléből és a fűszerekből készíts öntetet. Szórd meg a napraforgómaggal, majd együtt hűtsd be őket.

szerző: Zoltán Annamária
Szabadidő 2020. JÚNIUS 4 isteni magyaros étel - hízásmentes kiadásban
A magyar konyha egyszerűen fenomenális. Ám a klasszikus értelmében nem túl egészséges. Vagy mégis?
Szabadidő 2020. MÁJUS A bazsalikom gyógyhatásai - 2 könnyű recepttel
A bazsalikomot ezer közül föl lehet ismerni jellegzetes íze és illata miatt. De nem csak főzéshez használhatod!
Egészség 2019. DECEMBER 7 érdekes tény a halfogyasztásról
A karácsonyi menü alig képzelhető el ízletes hal nélkül. Tudj meg többet róla, mielőtt asztalodra kerül!
éppen olvassák
01
Szabadidő 2020. NOVEMBER Itt az advent, a várakozás ideje
Ma elkezdődik az adventi időszak, a karácsonyt megelőző négy hét várakozással, készülődéssel fűszerezett napjainak sora.
02
Szabadidő 2020. NOVEMBER Vasárnap advent! Villámgyors koszorúk
Rendhagyó, ötperces ötleteinkkel egy szempillantás alatt ünnepi hangulatot varázsolhatsz az otthonodba.
03
Szabadidő 2020. NOVEMBER Meglepő érdekességek a régi magyar gasztronómiáról
Mi jut eszedbe a magyar konyháról? Paprika, hagyma, nehéz, fűszeres ételek? Régebben igazi ínyencek voltunk!
Menu