Egészség

Életünk része: a Leukoplast
Gyerekkorunktól kezdve ismerjük, és unokáink is számíthatnak megbízhatóságára. Véletlen lenne? Aligha. Nézzük meg, mit is tud az igazi Leukoplast. (x)

Bizonyára sokan ismerik azt a jelenséget, amikor egy márkanév annyira erős, meghatározó szereplője piacának, hogy aztán a többi, hasonló terméket is ezen termék nevével kezdik el emlegetni. Ilyen a dzsip – eredetileg JEEP –, a zsilettpenge (Gillette), a termosz (Thermos), de még a kuka és a jakuzzi is. Ezt a jelenséget hívjuk köznevesedésnek. Ilyen nagy név a Leukoplast is, márkától függetlenül szinte mindenki így hívja a különféle formájú és fajtájú sebtapaszt.

Sokféle márkájú, csomagolású és persze minőségű sebtapaszt lehet kapni. Tekintettel arra, hogy ezeket a termékeket akkor használjuk, ha kisebb-nagyobb sebet kell lehetőleg gyorsan ellátni, ilyenkor nem érdemes kísérletezgetni. A Leukoplast 1901-ben (!) mutatta be a világ első öntapadós kötszerét, amely akkor cink-oxiddal és természetes gumival készült. A nagy utazás azóta is tart: a Leukoplast velünk van a táskában, a retikülben, a bőröndben és a házipatikában. Az ikonikus piros sebtapasz tekercset és az összepattintható gyűrűt 1920-ban hozták forgalomba, ám a fejlődés nem állt meg. Azt gondolhatnánk, hogy a sebtapasz egy egyszerű termék, és nincs is szükség további innovációra. Nos, azóta, hogy Oscar Toplowitz és Isaac Lifschütz bemutatta az első terméket – forradalmasítva a sebkezelést – nagyon sokféle Leukoplast került forgalomba, lépést tartva az orvostudomány fejlődésével. Néhány éve a gyártó baktériummegkötő technológiával ellátott sebtapaszt dobott piacra – ez a Leukomed Sorbact –, továbbá kifejlesztették a teljesen átlátszó, így a potenciális fertőzések korai felismerését lehetővé tevő ragtapaszt – ez a Leukomed Control –, de a klasszikus Leukoplast sem olyan már, mint 100 éve: az összepattintható gyűrű immár mikrobaellenes bevonatot kapott.

Függetlenül attól, hogy egészségügyi szakemberként dolgozunk vagy gondoskodó szülőként vigyázunk a gyerekeinkre, a Leukoplast optimális megoldást nyújt a sebkezelés legfontosabb lépéseiben: tisztítás és nedvszívás; védelem és rögzítés; és külön termékcsaládot fejlesztettek ki érzékeny bőrre.

A gyártó Essity* ma két nagy csoportba sorolja a termékeit: orvosi, kórházi környezetben a sebtisztítás és a nedvszívás mellett a sebvédelem és rögzítés áll a középpontban, míg otthoni használat esetén a gyors segítség, a fertőzésveszély elhárítása, vagyis a komolyabb problémák megelőzése van a fókuszban. Nézzük meg egy kicsit közelebbről, hogy mi mindenben tud segíteni a Leukoplast az otthoni környezetben!

A bőrünk a testünk első számú védelmi vonala. Vigyáz ránk, teszi a dolgát, még akkor is, ha mindenféle atrocitásnak tesszük ki: meg- és leégetjük, megvágjuk, megszúrjuk, lehorzsoljuk, hogy csak a leggyakoribbakat említsük. A Leukoplast szakemberei az otthoni sebtapaszokat az alábbi esetekre ajánlják: kisebb égési sérülések, hólyagok a bőrön, harapott és vágott sebek, felszakadt és kivakart bőr, karcolások, horzsolások, zúzódások, repedezett bőr, műtéti sebek gondozása, valamint az inkontinenciához társuló dermatitisz vagy pelenkakiütés kezelése. „Csúnya” lista, de aki ezen a bolygón él, az nem ússza meg épp bőrrel…

Egészen kisgyerekkortól gyűjtjük a kisebb-nagyobb sérüléseket, sebhelyeket, amelyek aztán alig láthatóvá halványodnak, emlékké szelídülve arra figyelmeztetnek bennünket, bizony sérülékenyek vagyunk. Nem mindegy azonban, miként nyúlunk egy sebhez. A legtöbben megijednek, amikor megvágják magukat, mondjuk hússzeletelés közben, és lássuk be, a kiserkenő vér látványa sem éppen megnyugtató. Ezért is fontos, hogy ha bekövetkezik a baj, azonnal tisztában legyünk azzal, milyen sérülésünk van. A sebkezelés ugyanis a seb típusától függően minden alkalommal más.

Leukoplast weboldalán elérhető útmutató segít meghatározni a sérülés típusát. Elolvashatjuk, hogy miként kell megfelelő kezdő kezelést nyújtani, megmutatják a sebellátás lépéseit, és segítenek a megfelelő tapasz kiválasztásában, a zavartalan gyógyulás és sebvédelem lehetővé tétele érdekében. Fontos! A Leukoplastot csak gyógyszertárban és gyógyászati segédeszköz üzletekben találunk, drogériában nem. Hogy miért? Orvosságot is patikában vásárlunk, a sebkezeléshez is érdemes hozzáértő szakembertől vásárolni…

*Az Essity-t a világ egyik legetikusabb vállalataként tartják számon és fenntarthatóság tekintetében is példaértékű a tevékenysége.

 

A Leukoplast termékek gyógyászati segédeszközök. A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát! A cikk megjelenését az Essity Hungary Kft. támogatta.

szerző: Ötvenentúl.hu
Szabadidő 2024. MÁJUS Unokáim szemében látom a csillogást
Nyugdíjas gépészmérnök vagyok, egész életemben Balatonfüreden éltem, szerintem nincs ennél szebb hely a világon. A hobbim sem véletlenül lett a hajómakettépítés. (x)
Szabadidő 2024. MÁJUS Rózsákkal ébredek, rózsákkal álmodom
Boldog életem van. Tudom, manapság ezt nem divat csak úgy kijelenteni, de az én világom valóban kerek. És virágokkal van tele. (x)
Egészség 2023. OKTÓBER A legsúlyosabb konyhai sérülések
A magyar háztartásokban évente negyedmillió embert ér kisebb-nagyobb testi trauma. Úgy tűnik, más uniós országokban sem jobb a helyzet: évente közel húszmillió otthoni sérültet látnak el az orvosok.
éppen olvassák
01
Egészség 2024. JÚNIUS Mi mindenre jó a citrom?
A citrom nem csak a tea ízesítésére, vagy nátha ellen jó. Felhasználási területe igen széles. Tudj meg többet erről a sokoldalú sárga gyümölcsről!
02
Egészség 2024. MÁJUS A legegészségesebb kórházak Magyarországon
Három intézmény nyerte el a Magyar Kórházszövetség Egészségfejlesztő Kórház Díját, amellyel az egészségügyi dolgozók és lakosság egészségtudatosságának erősítését szolgáló legjobb programokat ismerte el a szakmai szervezet.
03
Egészség 2024. MÁJUS 11 szuper ötlet, amely megszépíti a napodat
Mire jó a reggeli rituálé? Néhány trükk segítségével a reggeli rohanást a nap fénypontjává varázsolhatod.
Menu