Szabadidő

Unokáim szemében látom a csillogást
Nyugdíjas gépészmérnök vagyok, egész életemben Balatonfüreden éltem, szerintem nincs ennél szebb hely a világon. A hobbim sem véletlenül lett a hajómakettépítés. (x)

Ha kimegyek a partra, sokszor látom, ahogy a turisták belefeledkeznek a látványba: nem tudom olyan szépen megénekelni az ég és a víz találkozását a horizonton, mint a költők, de azt pontosan tudom, hogy milyen az, amikor az embert megérinti a természet szépsége, és milyen jó, hogy részesei lehetünk ennek a csodás világnak.

68 éves elmúltam, csak néhány éve vagyok nyugdíjban, de világéletemben a hajómodellek szerelmese voltam, vagy, ahogy a párom mondja: a „bolondja”. De én ezt vállalom. Szerintem egy valamire való hajómodell nem csak a polcon porosodó dísz, amit megmutatunk az udvariasan hümmögő barátoknak és rokonoknak, hanem egy működő szerkezet, ami pontosan azt tudja, amit egy igazi hajó a Balatonon, csak kicsiben.

Nagyjából 250-300 munkaóra egy komolyabb hajómodell elkészítése, beleértve a tervezést és a gyártást is. A garázsban kialakított műhelyben minden megvan, ami ehhez kell: satupad, forrasztóberendezés, és rengeteg penge. Hogy elvágom-e a kezemet időnként? Igen, előfordul, de erre van a Leukoplast. (Erről később még szeretnék valamit mondani.)

Mindig azt képzeltem, hogy egy magányos hobbi, egészen addig, amíg a nagyobbik unokám, Luca, tízéves korában be nem kéredzkedett a műhelybe. Gyere, persze, nézz szét – mondtam neki, de én voltam a legjobban meglepve, amikor olyan logikus, mondhatnám „mérnöki” kérdéseket tett fel, hogy elállt a szavam. Mi tagadás, elérzékenyültem. Az én unokám, az én vérem. Nem telt el fél év, és azt vettem észre, hogy együtt építjük a Sirályt. Ez egy teljes egészében kézzel készített, méretarányos fa hajómakett, amelyet úgynevezett palánkozott technikával készítünk. A kajütablakokat és a horgonyt fémötvözetekből készítik, ezeket készen veszem, de a vitorlázás elengedhetetlen kellékei, a vitorlák kézzel varrottak, a feleségem munkáját dicsérik. Ha megvan minden alkatrész, következhet az összeállítás: Luca finom keze mára szinte pótolhatatlan segítség: nincs az az érzékeny műszer, amivel ennyire precízen lehetne dolgozni. Okos lány, érti és érzi a hajót. Időközben újabb kis asszisztenst is kaptam: a kisebbik unokám, Brigi is érdeklődik a modellhajó építés iránt. Ő most hat éves, és szereti nézegetni a szerszámokat: ez mire való? Ezt a kérdést teszi fel a leggyakrabban. Elég sok „veszélyes” szerszámom van, amelyek tulajdonképpen nem is valók gyerek kezébe, de én azt gondolom, hogy a kicsik nem buták; megértik, ha valami éles, az bizony vág is. Papírt, műanyagot és ha nem vigyázunk, bizony a bőrünket is.

A lényeg: a műhelyben eleve van elsősegélydoboz, de a szokásos holmikon túl tettem bele egy csomag Leukoplast aqua pro-t is. Miért pont ezt? Mérnök vagyok, és szeretek utána nézni a dolgoknak. Ezt a vízálló sebtapaszt kisebb sebekre, például vágásokra és horzsolásokra ajánlják. Öntapadó, megvédi a sebet a víztől és a szennyezősédektől, miközben légáteresztő marad. Azért is szeretem, mert van rajta egy fóliaréteg, amely mikrobiológiai védőgátként szolgál, elzárva a sebet a kórokozóktól, víztől és szennyeződésektől. Megbízhatóan tapad és rugalmas, és úgy tervezték, hogy akkor is biztosan a helyén maradjon, ha a gyerekek aktívak, márpedig melyik gyerek nem az? Luca és Brigi mosakodhatnak, fürödhetnek és úszhatnak is vele, mégis véd a víztől és szennyeződésektől. Lég- és vízpára áteresztő, segítve a felázás megelőzését. Nem mondom, hogy naponta használjuk, de nagyon megnyugtató, hogy ha kell, akkor van egy megbízható és jó minőségű sebtapasz a dobozban.

Végre eljött a nagy nap! Nem tudom szavakkal leírni azt az örömöt, amikor a Sirályt felavattuk. Nem, nem pusztán azért, mert a több heti közös munkánknak köszönhetően láttuk útjára indulni a hajónkat. Ez a dolog műszaki része; azt láttuk bizonyítva, hogy helyesen számoltunk. Az igazi örömöt az jelentette, hogy láttam az unokáim szemében a csillogást. Ez mindennél többet ér számomra. Az pedig a mi kis titkunk, hogy a hajó első vízre bocsátása alkalmával készült fotón van egy alig kivehető részlet: Luca kezén ott volt egy Leukoplast aqua pro is. Így kerek a történet.

A Leukoplast termékek gyógyászati segédeszközök. A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát! A cikk megjelenését az Essity Hungary Kft. támogatta.

szerző: Ötvenentúl.hu
Szabadidő 2024. MÁJUS Rózsákkal ébredek, rózsákkal álmodom
Boldog életem van. Tudom, manapság ezt nem divat csak úgy kijelenteni, de az én világom valóban kerek. És virágokkal van tele. (x)
Egészség 2024. MÁJUS Életünk része: a Leukoplast
Gyerekkorunktól kezdve ismerjük, és unokáink is számíthatnak megbízhatóságára. Véletlen lenne? Aligha. Nézzük meg, mit is tud az igazi Leukoplast. (x)
Egészség 2023. JÚNIUS A leégés veszélyei
A túlzott napozás veszélyei közül legtöbben a bőrrákot ismerik. Pedig ennél jóval hosszabb a káros hatások listája.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. JÚLIUS Mi történt a jószomszédi viszonnyal?
A gangos házakban felnövekvők közül sokaknak meghatározó közösségi élményük ma is, hogy „régebben” jobban figyeltek egymásra a szomszédok, mint manapság.
02
Szabadidő 2024. JÚLIUS Ahol remény és jövő születik
Nyolcszáz gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermek és fiatal érkezett ma egy különleges táborba, ahol élményekkel teli tíz nap vár rájuk.
03
Szabadidő 2024. JÚLIUS Ez Kalifornia!
A nyugati parti arany állam: napsütés, nyüzsgő városok, végtelen tengerpartok, egyedülálló nemzeti parkok és persze Hollywood.
Menu