Egészség

Csillapítsuk a lázat vagy ne?
A hírek szerint tombol az influenzajárvány. Időszerű, hogy eloszlassunk néhány tévhitet és félelmet a lázzal kapcsolatban.

A nyugati országokban, Kanadától kezdve Anglián át Hollandiáig már évtizedek óta nem csillapítják rutinszerűen a lázat. Bő egy évtizede már nálunk is ez a szakmai irányelv: lázat nem kell csillapítani, csak lehet és ajánlott akkor, ha a gyermek vagy felnőtt közérzete rossz – de sajnos ez sokakhoz még nem jutott el.

A hivatalos, holland Háziorvosi Társaság jelenleg is érvényes tájékoztatójában ezt olvashatjuk: „A láz nem veszélyes (a magas láz sem), pusztán a láz miatt nem kell aggódnunk, s a lázat kezelni sem kell, a testhőmérsékletet nem szükséges gyógyszerrel csökkenteni. Amint a betegséget szervezetünk leküzdötte, a testhőmérséklet is csökkenni fog.”

Lázat csillapítani tehát nem kell, hanem lehet nagyon rossz közérzet esetén – ez óriási különbség. Ugyanezt mondja ki az Egyesült Királyság NICE-guideline-ja is: rutinszerű, kötelező jellegű lázcsillapítás nem javasolt – akkor lehet lázcsillapítót adni, ha a beteg közérzete rossz, mindegy, hány fokot mutat 38 fok felett a hőmérő, nincs olyan testhőmérséklet, amelynél kötelező jelleggel lázcsillapítót kell adni.

A láz segíti a gyógyulást

A világ vezető orvostudományi szaklapja (UpToDate) és az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia is leírja: sok szülő, orvos fél attól, hogy egy 40 fok feletti láz kárt okoz, ezek a feltételezések azonban – a jelenlegi orvosi ajánlások alapján – teljesen alaptalanok. Valójában még 40 fok feletti láz sem károsítja az agyat vagy szívet, nem csapódnak ki a fehérjék, nem okoz halált, a láz nem emelkedik a végtelenségig. A vizsgálatok alapján úgy látszik, a láz segíti az immunrendszer hatékonyabb működését, és gátolja a kórokozók szaporodását: azaz a láz jótékony folyamat.

Lázcsillapítóval nem előzhető meg és nem kezelhető a „láz”-görcs

Az egyik leggyakoribb tévhit Magyarországon: ha engedjük a lázat felmenni, lázgörcs alakulhat ki. Természetesen minden görcsös rosszullét esetén orvosi vizsgálat szükséges, hiszen a lázgörcs egy utólagos, orvosi diagnózis. Sajnos a lázgörcs elnevezése is megtévesztő, jobb volna fertőzés által provokált görcsnek nevezni, hiszen a háttérben működő bonyolult biokémiai és élettani folyamatok okozzák a görcsöt, nem a gyorsan felszökő láz vagy magas testhőmérséklet – a lázgörcs akár már 37 foknál bekövetkezhet.
Minden tankönyv, orvosi szervezet és szaktekintély egyetért abban, amit rengeteg vizsgálat is igazolt: a lázcsillapító semmilyen hatással nincs a lázgörcsre, sem megelőzni, sem megszüntetni nem lehet vele.

Az egyszerű lázgörcs egyébként bár valóban rémisztő, de nagyon jóindulatú tünet, amely rendszerint néhány perc alatt magától megszűnik – nem kell hűteni vagy lázcsillapítót adni.

Bő tíz éve felzárkózva a fejlett országokhoz a magyar ajánlás is megváltozott. Teljesen mindegy, hány fokot mutat a hőmérő, 38,2 vagy 40,2 Celsius fok – akkor lehet, ajánlott lázcsillapítót adni 38 fok felett, ha a gyermek közérzete rossz, fájdalomra panaszkodik, nagyon nyűgös, rosszul van. Vannak, akiknek ez alapján már 38,1 foknál javasolt lázcsillapító adása, de a tapasztalatok szerint (amit sok szülő is megerősít) a gyermekek sokkal jobban tolerálják a lázas állapotot, sokuk még 39,5 fokos lázzal sincsenek különösebben rosszul, játszanak vagy pihennek – ezért náluk indokolatlan lázcsillapító használata. A feleslegesen adott gyógyszer terheli a vesét, májat és esetenként súlyos mellékhatása is lehet.

szerző: Futaki Balázs
Egészség 2022. NOVEMBER Miért betegszünk meg könnyebben a hidegben?
Az őszi-téli időszakban eljön a nátha, megfázás és egyéb betegségek szezonja. Vajon mi ennek az oka?
Egészség 2022. JÚLIUS Elképesztő betegségek
Az emberi test összetettsége számtalan rendellenesség kialakulását teszi lehetővé. Van köztük vicces, bizarr és rémisztő is.
Szépség 2022. JÚLIUS 5 betegség, amit a fehérneműd okoz
A fehérnemű-választék ma már ötvözi a szexi megjelenést a kényelemmel. De nem mindegy, milyet választasz. Eláruljuk, miért!
éppen olvassák
01
Egészség 2023. MÁRCIUS Így nem puffaszt - trükkök a konyhából
Száműzted étrendedből a káposztaféléket és a hüvelyes zöldségeket, mert kellemetlen panaszokat okoznak? Varázsold őket könnyen emészthetővé egyszerű módszerekkel!
02
Egészség 2023. MÁRCIUS 4 finom salátarecept
Szívesen ennél salátákat, csak éppen nem laksz jól velük, és mind ugyanolyannak tűnik? Ideje ennek véget vetni!
03
Egészség 2023. MÁRCIUS Elképesztő ötletek, fontos újítások
Ünnepélyes gálán adták át az idei Richter Anna Díjakat. Űrutazássá váló sugárterápia, különleges segítség az otthonápolásban, magzatfejlődési ismeretterjesztés az élményalapú labirintusban, közösségi média a véradás népszerűsítésében. Fantasztikus ötletek valósulhatnak meg a magyar gyógyszercég jóvoltából! (x)
Menu