Bátor Újrakezdők

Könyvben az álomvilág
2022 augusztusában töltötte be hetvenhatodik évét az egykori pedagógus, akinek a legnagyobb ajándék az volt, hogy nyáron megjelent Álomvilág című kötete, ez a sajátos önéletrajzi mű.

Könyvemben saját életemet tárom fel, az újjászületésemig – összegez Dudás Mária. „Ennek során az önismeret, az önmegvalósítás, az öngyógyítás terén az érzéseimet, gondolataimat, tapasztalataimat, tudásomat osztom meg az olvasókkal.” Bevallása szerint életének ötvenötödik éve hozta meg a gyökeres fordulatot, a 2001-es esztendő jelentette újjászületését, azt követően egy „teljesen új valóság nyílt meg” számára.

Addig is sok minden történt Dudás Máriával, de az azt követő bő húsz évben is. Valójában könyvét még akkortájt kezdte írni, s 2003-ban már be is fejezte, ám publikálásával még várt. Hogy miért? Mint mondja, dilemmázott, megjelentesse-e egyáltalán. De amikor 2019-ben újabb belső fordulatot élt át – „a bennem lévő ellentmondások letisztázódtak” –, elkezdte felmérni a kiadási lehetőségeket. 2021 őszén találtak egymásra a Novum Publishing kiadóval, s ennek eredménye lett a nemrégiben, hogy a mű nyilvánosság elé került.

Fiatalok között

Mária Mende községben született, az érettségit követően a Pécsi Tanárképző Főiskola matematika–fizika szakán szerzett tanári diplomát. Másfél évtizeden át komlói általános iskolákban dolgozott, majd a Baranya megyei Gyermek- és Ifjúságvédő Intézetben gyermekfelügyelőként tevékenykedett: Komlón, a szakmunkásképző iskolában tanuló állami gondozott fiatalokkal foglalkozott, szinte pótanyaként. Rendszeresen 35–40 fiatal tartozott hozzá. Az életvitelük kialakítása, formálása is feladata volt.

Sajnos, hallóidegeinek lebénulása miatt pedagógusi munkáját egy idő után már nem folytathatta, leszázalékolták. Komlón, majd Pécsett lakott, nevelte három gyermekét. Néhány hónapja Jászapátiba költözött, hogy lányával és unokáival kölcsönösen segítsék egymást. Hamarosan pedig már dédnagymama lesz.

Csillag Virág, a Csillagvirág

Mindig is közel állt hozzá a meditáció, Carl Gustav Jung pszichológiájára épülő tanfolyamot is végzett; élete során meghatározó volt számára az önismeret, az öngyógyítás. Könyvében a pszichológiai tanfolyamon elsajátított tudását is megosztja az olvasókkal. Különleges képességei közé számítja telepatikus hallását, mely lehetővé teszi, hogy betegsége ellenére, hallás nélkül mégiscsak érzékelje az emberi beszédet. Könyvében erről is ír.

De arról is, hogy 2001-ben drasztikus lépésként negyvennapos léböjtkúrát tartott, s ezt követően végbement az újjászületése. Ezzel, mint említi, új élet lehetősége tárult fel előtte. Amikor arról kérdezzük, miért Csillag Virág néven jelentette meg kötetét, kifejti: Dudás Mária léte a fizikai léthez kapcsolódik, Harangvirág léte a lélek valóságához, Csillagvirág léte pedig a szellemi valóságához köti, s ez a három teljes egységben található meg benne.

Az időtlenség birodalmában

„Külső szemlélőként érzékelem és tapasztalom meg az életem hétköznapjaiban végbemenő történéseket. Ugyanakkor része vagyok az eseményeknek, és teljességgel próbálom megélni az adott »pillanatot«. Mindez csodálatos, megnyugtató, mindent felülmúló érzéssel tölt el” – írja könyve bevezetőjében. Azt is megállapítja, hogy e folyamat több éven át zajlott le benne, miközben teljesen átformálódott. Ma már más szemmel látja önmagát, környezetét, a világot: addigi élete lezárult, s egy új világ tárult fel előtte. Közben különös csodaként érzékelte, hogy az idő megszűnt létezni számára: olyan, mintha az „időtlenség” birodalmába került volna.

„A bennem végbement folyamat alatt – belső tudati szinten, telepatikus üzenetként – megkaptam megújult életemre szóló küldetésem. A »híd szerepet« kell vállalnom, vagyis összekötő kapoccsá kell válnom a földi és az égi világ között” – mondja, hozzátéve, hogy szorosabbá vált kapcsolata Istennel. „Most, hogy a váltás, az újjászületés bekövetkezett, rálátásom van az életemre. Ennek következtében mélyebb gondolati szinten kezdenek kikristályosodni a megélt tapasztalataim. Mély meditációban „konkrét információkat kaptam az ember, az emberiség, és az egész Föld eljövendő sorsáról.”


Ma úgy látja, hogy a két évtizede könyvében megfogalmazottak kezdenek valóra válni, sokkal hamarabb, mint ahogy várta: a saját életében, a szűkebb családi és tágabb környezetében, sőt az egész bolygón zajló változásokban. A döntő fordulat pedig most zajlik – vallja. „A következő éveken belül, de talán pár hónapon belül is olyan természeti és emberi változás fog a Földön végbemenni, amely gyökeresen változtatja meg eddigi életünket és további lehetőségeinket.”

Azt reméli, hogy könyve hasznos útbaigazítás, segítség lehet mindazoknak, akik elszánták magukat életük újrakezdésére. Mert az kortól függetlenül, mindenkinek lehetőség, mindenkinek saját elhatározásától függ.

Mária mottója: „Mindennapi életünk bármely pillanatában bekövetkezhet a váltás, a változás, az újjászületés belső világunkban, amennyiben szembe merünk nézni önmagunkkal, és feloldjuk a bennünk lévő elakadásokat, ellentmondásokat, blokkokat.”
szerző: Ötvenentúl.hu
Bátor Újrakezdők 2022. AUGUSZTUS Az addiktológiai konzulens
Segíteni másokon – ez vált Csupor Anna hivatásává, melyet nem egy életpálya lezárásának, hanem folytatásának tekint.
Bátor Újrakezdők 2022. AUGUSZTUS Elvira szépségei…
Úgy kezdődött, hogy édesanyám szenvedélyét folytattam, ő imádott idehaza horgolni – meséli Kontra Elvira arról, hogy miért is tudott beleszeretni a horgolásba. A napernyő készítését már egy idős asszonynál ismerte meg, akitől elleste az ernyőhorgolást…
Bátor Újrakezdők 2022. AUGUSZTUS Hála és boldogság
Két diplomával közel három évtizeden át dolgozott az egészségügyben, illetve iskolában oktatott. Megálmodója, létrehozója és tulajdonosa a Most jó Szalonnak. Minden szolgáltatását szenvedéllyel, teljes szívvel kínálja a hozzá fordulóknak.
éppen olvassák
01
Bátor Újrakezdők 2023. MÁRCIUS Újrakezdők ötven fölött
Ha valamihez pozitívan állsz hozzá, az sikerül. Ha nem is kizárólag ezen múlik a siker, a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az ember hozzáállásán sok múlik. Most megmutathatod a saját történeted. Igen, ötvenen túl is!
02
Bátor Újrakezdők 2022. SZEPTEMBER 10 hiba, amit az újrakezdők elkövethetnek
Az újrakezdés sohasem könnyű. Íme néhány buktató, amit mindenképp kerülj el!
03
Bátor Újrakezdők 2022. AUGUSZTUS Az 50 pluszos modell
Munkahelyi és magánéleti válságát követően néhány éve még kilátástalanul tekintett a jövőbe József Janka. Ma már sikeres modell, és filmekben is láthatjuk.
Menu