Bátor Újrakezdők

Menne a henna
Testfestéssel foglalkozik, Henna Shanti művésznéven. Nyáron azt hitte, hogy a „mi leszek, ha nagy leszek?” kérdésre ötvennégy évesen végre megtalálta a választ. Álmának megvalósítása a pandémia miatt várat magára, de megtanulta, hogy minden A terv mellett kell lennie egy B tervnek is.

Az újrakezdések ötlete Czidlina Ildikó környezetében legtöbbször csodálkozást vált ki. Sokan nem értik, hogy a nyugdíjkorhatár előtt alig több mint tíz évvel miért kell folyton nyüzsögnie. „Ha biztos vagyok a dolgomban, nem érdekel különösebben, hogy mások mit mondanak, gondolnak rólam” – mosolyog. Célja, hogy alkalmazottból és másodállású vállalkozóból „főállású” vállalkozó legyen, és csak olyan munkákat végezzen, amik szívének kedvesek; miközben kényelmesen élhetnek a bevételéből.

Ildikó 80 év körüli szülei még jól vannak, teljesen önellátók, és csendes elfogadással szemlélik folyamatos útkeresését.  Szerencsés alkatnak vallja magát, nem rágódik túl sokat. „A változtatás lehetősége inkább inspirál, és nem tölt el félelemmel” – magyarázza. Természetesen időnként benne is van bizonytalanság, a családfenntartás felelőssége megfontoltabbá teszi. Nagy segítségnek tartja, hogy egyszülős családként a két gyerekével nagyon összenőttek, jó kis csapatot alkotnak. Sok terhet levesznek a válláról a gyerkőcök azzal, hogy mindig elfogadják az adott helyzetüket, és beteszik a közösbe a maguk részét, ügyesen, önállóan végzik a dolgukat. Kislánya most kezdte a nyolcadik osztályt Komáromban, fia a Testnevelési Egyetemet Budapesten, ő a fővárosban lett kollégista.

Utazással kezdődött

És most repüljünk vissza az időben tíz évet! Ildikó a devizahiteléből menekülve eladta budapesti lakását, és Komáromba költözött a gyerekekkel, albérletbe. Vállalkozóként sóterápiával foglalkozott, egy egyre jobban működő webáruházzal a háta mögött, amit a 2008 utáni válság és az átalakuló piac lenullázott. Ott állt a két gyerekkel, munka és bevétel nélkül, a gödör alján, B terv nélkül. 2012-ben ismét alkalmazott lett: egy akkor induló, egyszemélyes boltban szaktanácsadóként és üzletvezetőként dolgozik a mai napig.

A nagy változások sora éppen az ötvenedik szülinapján, 2016-ban kezdődött. „Úgy éreztem, elég az önsajnálatból, a szürke, eseménytelen hetekből, évekből” – meséli. Az asztalra csapott, főleg lélekben, és eldöntötte, hogy ezt a szép, kerek szülinapot a gyerekekkel együtt emlékezetes utazással fogja megünnepelni. Az ötlet megvalósításához hitelt kellett felvennie, de biztos volt abban, hogy azt vissza tudja majd fizetni. Így indultak a „gödörből Görögbe”, repülővel, a tengerhez. Életük első igazi nyaralásával párhuzamosan kezdte írni az „Így utazunk mi” blogot.

Két évvel később újabb „merész”, nem tipikusan ötvenesekhez illő lépésre szánta el magát: lett két tetoválása. Külsőleg később még többet változtatott: először nem mindennapi színűre festette oroszlánsörényét, majd hamarosan raszta frizurára váltott, amit belső igényből tett. „Hihetetlenül felszabadító érzés, hogy végre merek az lenni, aki igazán vagyok, külsőleg is és belsőleg is” – magyarázza még most is lelkesen. 

Léleksimogatás

Nem sokkal a „nagy utazást” követően került kapcsolatba a hennázással, ahogy meséli: angyali útmutatásra. Nem egyszerűen kreatív hobbi lett ebből, hanem igazán mélyről fakadó, csillapíthatatlan szerelem. Énmárkája kialakítása és nehezen kimondható, polgári neve késztette arra, hogy művésznevet vegyen fel. A Henna a tevékenységből következett, a szanszkrit eredetű Shanti jelentése: béke.

A hennafestés Ildikó szerint igazi belső élet, kényeztető rituálé. Azt szokta mondani: léleksimogatás, nemcsak a vendégeinek, hanem neki is. A hennafestéssel kapcsolatos érdekességek az Instagramon kívül a „Varázslatos henna” oldalán olvashatók a Facebookon. Második blogját ugyanezen a címen kezdte írni. Az elsőhöz hasonlóan ezen is található egy „50 felett is süt a nap” menü, mert számára ez nem hangzatos sztereotípia, hanem maga az élet. A járvány első hullámának idején, amikor nem hennázhatott, a Facebook-oldalán életre hívta privát csoportját. A leírás szerint azért hozta létre, hogy az elszigeteltség idején szép és vidám dolgokkal erőt adhassanak egymásnak a tagok. 

Elő a B tervvel!

Két évvel ezelőtt másodállású vállalkozóként kezdte a hennafestést. Annyira a saját világának érzi, hogy minden erőfeszítéssel azon van, hogy ez legyen a fő bevételi forrása. Idén májusban megtalálta a neki való szakmát. Éppen azon a napon kapta kézhez az oklevelet, amivel már el is kezdhetne lézeres körömgomba-kezeléseket és tetováláseltávolítást végezni, amikor a pályázatát elküldte az Ötvenentúl.hu-nak. Tavasztól őszig hennafestéseket készít majd, ősztől tavaszig a lézerkészülékkel dolgozik.

Vár még Ildikóra egy feladat: a profi lézeres kezelőgép és egyéb berendezések, eszközök megvételéhez találnia kell mintegy kétmillió forint forrást. Egy három hónapig tartó, szeptemberben befejeződött vállalkozásindító mentorprogram végén üzleti tervvel szeretett volna a pénzintézetek ajtaján kopogtatni, hogy finanszírozzák a Tuti lézer nevű, tervezett vállalkozását. A Facebookon a Tuti lézer oldaláról az is kiderül, hogy azért kezdett vérplazmát adni, hogy a csoda-lézerkészüléknek minél előbb összejöjjön az ára.

Egy-egy plazmaadásért hétezer forint jár. „Az életemben minden újdonság egy-egy lecke is számomra” – mondja. Most éppen az, hogy a „plazmázás” miatt a megszokottnál több vizet kell innia, és összességében egészségesebben kell táplálkoznia… Új plazmaadókat is mentorál, akik után tíz plazmaadásig fejenként 10 ezer forintot kap. „A célom megvalósításához a korábbi hennafestéseimért kapott pénzzel együtt szeptember közepére 460 ezer forint gyűlt össze a »malacperselyemben«, erre rendkívül büszke vagyok” – közli.

Még azt sem keseríti el, hogy a járvány második hulláma miatt az üzlet nyitását későbbre kell halasztania. A vállalkozásindító mentorprogramon tanultak szerint elővette a B tervet: webshopot nyit. A leendő lézeres kezelésekhez, hennafestéshez lehet majd kedvezményes bérleteket kapni, de kínálna hennafestéssel és ezotériával kapcsolatos e-bookokat, hennafestés után használható testkrémet, és a sóterápiás e-bookját is beteszi a kínálatba.

Ildikó mindenkinek azt tanácsolja, ha érzi a késztetést, hogy váltson, új dolgokat tanuljon, ha tele van új ötletekkel, bátran fogjon hozzá a megvalósításához! „Könnyebb megőrizni a lendületünket, a fiatalságunkat, ha minden szempontból aktívak maradunk” – állítja. „Az ellendrukkerek véleménye nem fogja kifizetni a rezsinket, és nem fog nekünk sikerélményeket adni, tehát engedjük el bátran!” Ahogy az egyik kedvenc tanítása mondja: „Soha nem lehetsz túl öreg egy új álom megvalósításához!”

Ildikó mottója: „Ha hiszel benne, hogy megérdemled, az élet megadja neked.”
szerző: Bukta Zsuzsa
éppen olvassák
01
Bátor Újrakezdők 2020. SZEPTEMBER Az iratoktól a macaronig
Több mint három évtizeden át dolgozott a közigazgatásban. Betöltötte az ötvenet, amikor egészen új munkát és életet kezdett. Többdiplomásként kitanulta a cukrász szakmát, hogy megvalósítsa álmát és Grill-ázs néven indítsa el saját süti workshopját.
02
Bátor Újrakezdők 2020. SZEPTEMBER A mosolyember
Minden évtizedben új vágányra állította életét, és egyszer sem bánta meg. Imádja a sportot, s akár színpadon, akár online-közvetítésben, minél több embert szeretne meggyőzni a mozgás fontosságáról. Kisugárzása másokat is magával ragad, ő pedig mosolygósan, vidám életszemléletével, ötvenen túl is harmincévesnek érzi magát.
03
Bátor Újrakezdők 2020. SZEPTEMBER Komoly játékosok
Már nem gyerekek, mégis játszanak mindig. Mostanság leginkább a hét unokájukkal, de ha valami véletlen folytán kettesben maradnak, akkor is. Sőt, nem csak játszanak, fejlesztenek. Kitalálnak, megcsinálnak, értékesítenek játékokat!
Menu