Szabadidő

Amit mindenképpen tudnod kell a csokinyuszikról!
Nemsokára itt a húsvét. Ilyenkor nem hiányozhat a gyerekek és unokák kosarából a csokinyuszi és a csokitojás.

Húsvét közeledtével az egyik központi kérdés a készülődésben, hogy milyen édesség kerüljön a gyerekek kezébe, ami finom is, mégsem tartalmaz sok mesterséges adalékanyagot. Segítségedre lehetnek a fogyasztóvédelmi felhívások, de még így is rengeteg cukorka, gumicukor, nyalóka kerül a polcokra, amit senkinek nem ajánlanak.

A legelterjedtebb az édességek között természetesen a csokoládé, legyen szó akár a csokinyuszikról vagy a csokitojásokról. Ezek között sem könnyű eligazodni, mert még ha jót szeretnél is venni, a kinézet és az az árak gyakran megtévesztők lehetnek. Ami a legnagyobb segítséget nyújthatja számodra, az a termék címkéje. Sok minden rá lehet írva, de alapvetően érdemes figyelned magára a megnevezésre, illetve az összetételre.

Mit tudhatsz meg a címkéről?

Sokféle apró betűs információt rakhatnak egy termék címkéjére a termékek tartalmáról és összetételéről. Más információk esetleg a termék egy adott jellemzőjére vonatkozhatnak, mint például az eredetére vagy a feldolgozás módszerére, az esetleges allergénanyagok meglétére. Vannak olyan adatok, melyeket kötelezően, jól láthatóan fel kell tüntetni a termékeken, így a csokoládékon is:

  1. márkanév,
  2. összetevők,
  3. allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok (pl. földimogyoró, tej, mustár, hal, glutént tartalmazó gabonafélék stb.),
  4. bizonyos összetevők vagy összetevőcsoportok mennyisége,
  5. élelmiszer nettó mennyisége,
  6. fogyaszthatósági idő,
  7. különleges tárolási és/vagy felhasználási feltételek,
  8. tápértékjelölés – energiatartalom, fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalom.

Az összetevők listája, a fogyaszthatóság, illetve a tápértékjelölés fontos az egészségesség megítélése szempontjából, mivel az utóbbi még tartalmazhatja a keményítő, az egyszeresen telítetlen zsírsavak, a többszörösen telítetlen zsírsavak, a koleszterin, valamint ásványi anyagok, vitaminok arányát is.

Milyen csokoládéból készül a csokinyuszi?

A csokoládé első és legfontosabb kritériuma, hogy kakaótermékekből (kakaómassza, kakaóvaj, esetleg kakaópor) és cukrokból készül. Az összetevők különböző kombinációiból többféle csokoládétípus jön létre.

Keserű csokoládé: Az előírások szerint a keserű csokoládénak legalább 30 százalék kakaótartalommal kell rendelkeznie, viszont a boltokban egyre több helyen láthatsz akár 60-70-80 százalékost is. Ennek az íze markáns, erőteljes, mégis kellemes.

Tejcsokoládé: A tejcsokoládé, lágyabb ízű, mint az étcsokoládé, mert a benne lévő csokoládé egy részét tejszárazanyagokkal helyettesítik. Általában ez a gyerekek kedvence. A tejcsokoládé jobb minőségében 40 százalék kakaót tartalmaz, viszont a legtöbb boltban a csokoládék maximum 20 százalék kakaótartalmúak, aminek következtében nagyon magas a cukortartalmuk.

Étcsokoládé: Az étcsokoládénak erőteljes, jellegzetes íze van, a legalább 43 százalékos kakaótartalomnak köszönhetően, és a benne lévő növényi olajoknak, ízesítőknek. Az utóbbi időben ez is a csokifigurák elterjedt alapanyaga.

Fehér csokoládé: Valójában nem nevezhető csokoládénak, mivel tejből, cukorból és kakaóvajból, illetve más növényi olajból készül, kakaótartalma egyáltalán nincs.

Tortabevonó vagy bevonó csokoládé: Ebben a kakaóvaj egy részét kókusz-, pálma- vagy más növényi olajjal helyettesítik. Sokkal olcsóbb, mint az étcsokoládé, és mivel könnyebben olvad, könnyebben is kezelhető. Tortabevonóból nem szoktak csokinyuszikat gyártani, bevonóból annál inkább.

Megkülönböztetnek kakaótartalmú és egyéb bevonó masszákat, és azokkal készült édesipari készítményeket. Ilyen pl. a kakaós massza, kakaós tejmassza, fehér és színes bevonó massza; formázott kakaós- és tejmassza és az egyéb töltött vagy mártott termékek.

Mi van a csokiban?

Jó esetben leginkább kakaótermékeket tartalmaz: kakaómasszát, kakaóvajat, esetleg kakaóport. Legalább 35 százalék az összes kakaó szárazanyag-tartalom, ebből legalább 18 százalék a kakaóvaj és legalább 14 a zsírmentes kakaó szárazanyag. Ezenfelül persze leginkább cukorból áll, fruktózból vagy a diabetikus termékek esetében édesítőszerekből.
A tejcsokiban ezekhez még hozzájön a tejpor is, illetve a vanília. A tömegfogyasztásra szánt tejcsokoládé kakaótartalma kisebb, mint az étcsokié, így a termékek többi részét növényi zsiradék és cukor teszi ki.
A kakaó hiánya miatt a fehér csoki kivételt jelent, azonban az is tartalmaz kakaóvajat.

Mit válassz?

A csokoládé minőségének ellenőrzésére a címkén kapott információk megítélésén túl már csak akkor van lehetőséged, ha felbontottad. Így is érdemes megfigyelni, hogy később tudd, mit kell keresned, ha jó csokit akarsz venni.

Figyelj arra, hogy a csokoládé tiszta színű legyen, puha, ne legyen túlságosan édes az illata, és kettétöréskor roppanó hangot hallasson. A magas kakaóvaj-tartalommal rendelkező csokoládé a kézben gyorsan olvadni kezd.

A minőséget illetően nagy különbség van az egyes termékek között. A legolcsóbb kategóriát a bevonó masszából készült termékek alkotják, de könnyen beláthatod, hogy ezek sem minőségben, sem összetételben nem hasonlítanak az ét- vagy tejcsokikhoz.
Ha már csokit adsz szeretteidnek, érdemes nemcsak a minőséget, de a készítés módját is figyelembe venned! A méltányos kereskedelemből származó termékeket környezetkímélő módon állítják elő.

szerző: F. Kalmár Teodóra
Egészség 2023. ÁPRILIS Hasznos tudnivalók a tojásról
Húsvét közeledtével különösen hasznos néhány praktikus tanácsot meghallgatni a tojás kezeléséről, a főzésről, a tojásvásárlás fortélyáról.
Szabadidő 2022. ÁPRILIS Különös húsvéti szokások a nagyvilágból
Míg nálunk hagyomány a locsolkodás és a tojásfestés, addig a világ más pontjain félelmetes jelmezeket öltenek, tojásfát állítanak, vagy éppen óriási omlettet sütnek.
Szabadidő 2022. ÁPRILIS Húsvéti sonka, felsőfokon
Ízletes és ugyanakkor egészséges is lehet a hagyományos sonkamenü. A titok a helyes választás és elkészítés.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. JÚNIUS Olcsó és egyszerű tipp, hogy feldobd a fürdőszobádat
Ha egy egészen picit besüt a nap a fürdőszobádba, könnyedén felvirágoztathatod a helyiséget!
02
Szabadidő 2024. MÁJUS 11 dolog, amiért Haydn érdekes
215 éve halt meg a bécsi klasszika nagymestere, aki számtalan szállal kötődik Magyarországhoz. De vajon miért olyan fontos a zenetörténetben?
03
Szabadidő 2024. MÁJUS Unokáim szemében látom a csillogást
Nyugdíjas gépészmérnök vagyok, egész életemben Balatonfüreden éltem, szerintem nincs ennél szebb hely a világon. A hobbim sem véletlenül lett a hajómakettépítés. (x)
Menu