Szabadidő

5 meglepően trükkös szőlőrecept
Tudod, miért egészséges a szőlő? És van már ötleted, milyen húsételt vagy desszertet készíts belőle? Nekünk van.

A szőlő nemcsak a bor miatt kedves számunkra, hanem azért is, mert a legnagyobb cukortartalmú, ugyanakkor a legegészségesebb gyümölcsök egyike. Rengeteg olyan tápanyagot tartalmaz, amelyre minden nap szükségünk van. Nagy százalékban találhatók benne értékes ásványi anyagok – vas, cink, magnézium, réz, szelén –, C- és B-vitaminok, legfontosabb összetevője pedig magas káliumtartalma. Jótékony hatásait leginkább az emésztésre fejti ki: vízhajtó, segíti a vese és az epe működését, tisztítja és méregteleníti a bélrendszert.

Nagy mennyiségű vizet és rostot tartalmaz, így bármilyen fogyókúra vagy méregtelenítő diéta kiváló kiegészítője lehet. Jelentős szőlőcukortartalma segíti a koncentrációt és a szellemi teljesítőképességet, továbbá idegerősítő, nyugtató hatású, energiatartalma ugyanakkor igen alacsony. A szőlő mindezeken felül gyógyító, gyulladáscsökkentő polifenolt is tartalmaz. Erősíti a szervezet védekezőképességét, magja és héja pedig tele van flavonoidokkal, amelyek leginkább a rákosodás ellen védik meg a sejteket. Leggyakrabban magában szokás fogyasztani, mi viszont úgy gondoltuk, még a szőlő is alkalmas némi bolondításra.

Rokfortos szőlőfalatok

Hozzávalók:
sok erős fogpiszkáló

kb. 1 kg nagy szemű szőlő
20 dkg rokfort (vagy más sajt)

A szőlőt mosd meg alaposan, majd szedd le a szemeket a fürtről. A rokfortból vágj körülbelül olyan nagyságú kockákat, mint amekkorák a szőlőszemek. A szemeket vágd vízszintesen félbe, helyezd a két fél közé a sajtkockát, majd szúrd át az egészet fogpiszkálóval. Izgalmas vendégváró falatkákat készíthetsz, ha többféle sajtból vékony szeleteteket vágsz sós kekszkarikákra és mellé kínálod a megtisztított szőlőszemeket.

Szőlős-currys rizssaláta

Hozzávalók:
10 dkg barna rizs

1 fej lilahagyma
1 csirkemell
1 nagyobb fürt szőlő
1 kiskanál curry
1 pohár joghurt

A barna rizst főzd puhára és csöpögtesd le. A csirkemellet grillezd ropogósra, majd ha kihűlt, tépkedd kis falatokra, és tedd egy salátatál aljába. Add hozzá a rizst és a nagyon apróra vágott lila hagymát. Sózd, borsozd és hintsd meg a curryvel. Keverd össze alaposan, és forgasd hozzá a szőlőszemeket úgy, hogy ne törjenek össze. A végén öntsd nyakon natúrjoghurttal, forgasd össze, és hűtsd be.

Karamellizált szőlős máj

Hozzávalók:
fél kg csirkemáj

1 vöröshagyma
25 dkg szőlő
3 evőkanál cukor
5 evőkanál vaj

2 evőkanál vajon pirítsd át a májat, majd ha kész, tedd félre. A serpenyőben maradt zsiradékhoz adj még egy kanál vajat, és párold meg rajta a karikákra vágott vöröshagymát. Szedd a félretett májra, majd tedd a serpenyőbe a maradék vajat. Szórd rá a cukrot, és kevergetve karamellizáld. Mielőtt megmerevedik, dobd rá a szőlőszemeket, és forgasd össze. Öntsd az egészet a várakozó májra, és tálald mazsolás rizzsel.

Szőlővel és almával sült csirke

Hozzávalók:
1 bontott csirke (vagy pulyka)

1 nagyobb fürt szőlő
2 nagyobb narancs
2 nagy alma
2 dl fehérbor

Állítsd egy nagy tűzálló tálba a csirkét. Sózd meg alaposan. Az egyik alma és a narancs felét felszeletelve dugd a csirke hasüregébe. Szemezd le a szőlőt, és egy keveset dugj a csirkébe az alma mellé. A többi szőlőszemet szórd a csirkére, illetve köré. A maradék almát és narancsot vágd cikkekre, és szórd a csirke köré. A bort öntsd rá, majd alufóliával vagy a tűzálló tál tetejével lefedve, 160 fokon süsd másfél-két órán át, közben pedig locsolgasd a saját levével. A végén vedd le a fóliát és 180 fokon süssd aranybarnára a csirke bőrét. Narancsszeleken tálald, szórj mellé néhány szem szőlőszemet.

Szőlős túródesszert

Hozzávalók:
25 dkg szőlő

25 dkg túró
1 pohár tejföl
2 evőkanál porcukor

A túrót villával törd össze, és add hozzá a tejfölt, majd keverd el a porcukorral. A szőlőt mosd meg, szemezd le, és keverd a masszához úgy, hogy a szőlőszemek ne törjenek össze. Simítsd őket üvegtálakba, és azonnal tálald.

szerző: M. Kovács Szilvia
Egészség 2021. JANUÁR 6 természetes vírusölő
A legyengült immunrendszer nem véd hatékonyan a vírusoktól és baktériumoktól. Íme hat növény, amely segít a tipikus őszi betegségek – megfázás, influenza vagy felfázás – legyőzésében.
Egészség 2020. OKTÓBER Fogyasztó zöldségek
Mindegy, milyen évszak van: a zöldségek állnak rendelkezésedre, hogy segítsenek egészségesnek, szépnek, fittnek maradnod. Vagy ha éppen fogyni akarsz.
Egészség 2020. FEBRUÁR Így nem puffaszt - trükkök a konyhából
Száműzted étrendedből a káposztaféléket és a hüvelyes zöldségeket, mert kellemetlen panaszokat okoznak? Varázsold őket könnyen emészthetővé egyszerű módszerekkel!
éppen olvassák
01
Szabadidő 2021. MÁRCIUS Így marad sokáig szép a vágott virág!
Gyönyörű csokrot kaptál szeretteidtől, de tudod, hogy csupán néhány napig gyönyörködhetsz bennük? Íme, néhány tipp, amely segít, hogy a vágott virágok is tovább tündököljenek!
02
Szabadidő 2021. FEBRUÁR Ezt árulja el rólad az otthonod!
Otthonunk fontos üzeneteket közvetít személyiségünkről. Kalandvágyó, kreatív, esetleg sokat látott utazó vagy? Bármelyik légy is, lakásod árulkodik róla!
03
Szabadidő 2021. FEBRUÁR Miért nem szeretjük a Valentin-napot?
A Valentin-nap legfrissebb népszokásaink egyike – jelenlegi formájában. Üzleti szempontból kutakodtunk szerelmes hagyományaink között.
Menu