Szabadidő

5 kreatív tojásfestő módszer
A tojásdekorálás az egyik legélvezetesebb húsvéti hagyomány. Íme, öt látványos eredménnyel járó technika!

Csakúgy, mint a karácsony, a húsvét legjobb részének is az ünnepi előkészületek számítanak. Ilyen a tojásfestés, amely gyerekek és felnőttek számára egyaránt élvezetes lehet, és nem csupán a fejlett kézügyességgel rendelkezők kiváltsága. Következik 5 mutatós megoldás, amelyek között felfedezheted a régi idők hagyományait is!

Természetes színezők

A hímes tojások elkészítéséhez használhatsz tojásfestéket, természetes anyagokat, gyümölcs- vagy zöldségalapú festékeket, élelmiszer-színezőket, akrilfestéket vagy olvasztott zsírkrétát. A természetes színezéshez nem kell más, mint néhány zöldség vagy gyümölcs. A hagyma, cékla, áfonya, szeder, vörös káposzta, körömvirág és a kamilla mind nagyszerű megoldás lehet.

A kékhez jó a vöröskáposzta, a sárgához a kurkuma, a zöldhöz spenót, a lilához pedig lilahagyma szükséges. Forrald fel a kiválasztott gyümölcsöt vagy zöldséget 5-6 csésze vízben kb. 20-25 percig, vagy amíg a víz elég sötét nem lesz. Minél több zöldséget teszel a vízbe, annál mélyebb árnyalatot kapsz. Ezután helyezd a kihűlt lébe a korábban megfőzött tojásokat – minél élénkebb színt szeretnél, annál tovább hagyd őket a vízben. Végül adj hozzá egy kis ecetet, így fokozhatod a hatást.

Befőttes gumi

A tojás dekorálásához egy egyszerű, ám nagyszerű eszköz a befőttes gumi. A tojásokra tegyél 3-4 darab befőttes gumit. Tedd a festékbe a gumis tojást, és várj, amíg megszíneződik. Ezután vedd ki, és szárítsd meg: ha megszáradt, leveheted a gumikat róla.

Következő cikk

Kréta-módszer

Gyönyörű márványtojásokat készíthetsz némi pasztellkrétával. Első lépésként reszeld le a krétát egy papírlapra, majd dobd bele a darabkákat egy vízzel teli üvegedénybe. Ha a kréta olvadni kezd, tedd hozzá a kifújt tojást. Ezzel a technikával nagyon szép mintákat varázsolhatsz rá. Ezután vedd ki, és engedd, hogy megszáradjon, befejezésképpen pedig fújd be hajlakkal, hogy a festék tartós maradjon.

Tojásírás

A tojásírás igazi néphagyomány, napjainkban azonban sajnos egyre kevesebben alkalmazzák. A hagyományos hímes tojás elkészítéséhez szükség van írókára, a festést pedig viasszal végezzük. A forró viasz és az íróka segítségével rajzolj mintákat a tojásra, majd tedd langyos festékfürdőbe az egyes darabokat. Miután végeztél, olvaszd le a viaszt a sütőben, és már kész is.

Levelek és virágok

Arra is van megoldás, ha nem szívesen bajlódsz a festéssel. A természet erejével mutatós húsvéti tojásokat készíthetsz. Nincs hozzá másra szükséged, mint zsinegre, amellyel erősíts hozzá a tojáshoz néhány petrezselyemzöldet vagy falevelet. Ha illatot is szeretnél, válassz hozzá rozmaringot vagy kakukkfüvet.

szerző: Ötvenentúl.hu
Egészség 2023. ÁPRILIS Hasznos tudnivalók a tojásról
Húsvét közeledtével különösen hasznos néhány praktikus tanácsot meghallgatni a tojás kezeléséről, a főzésről, a tojásvásárlás fortélyáról.
Szabadidő 2023. MÁRCIUS Így marad sokáig szép a vágott virág!
Gyönyörű csokrot kaptál szeretteidtől, de tudod, hogy csupán néhány napig gyönyörködhetsz bennük? Íme, néhány tipp, amely segít, hogy a vágott virágok is tovább tündököljenek!
Szabadidő 2022. ÁPRILIS Húsvéti sonka, felsőfokon
Ízletes és ugyanakkor egészséges is lehet a hagyományos sonkamenü. A titok a helyes választás és elkészítés.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. MÁJUS Rózsákkal ébredek, rózsákkal álmodom
Boldog életem van. Tudom, manapság ezt nem divat csak úgy kijelenteni, de az én világom valóban kerek. És virágokkal van tele. (x)
02
Szabadidő 2024. MÁJUS A szerelem hálójában
Elmagányosodó világunkban egyre többen keresik a szerelmet is a világhálón: vajon meg lehet-e találni az igazit egy online társkereső oldalon?
03
Szabadidő 2024. MÁJUS A legfinomabb tavaszi leves: a minestrone
Ez a könnyű, de sűrű, forró és laktató leves teljes, ám egyáltalán nem hízlaló vacsora lehet, ami csupa-csupa tavasz.
Menu