Szabadidő

Tavaszi konyhakert a balkonon
A napfényes erkélyek, és az ablakpárkányok kitűnő lehetőséget nyújtanak ahhoz, hogy saját magunk termesszünk az ételek elkészítéséhez szükséges friss fűszernövényeket!

A konyhakertek története egészen a középkorig nyúlik vissza, akkoriban a szerzetesek és apácák előszeretettel alkalmazták a növényeket főzéshez, gyógyításhoz vagy éppen meditációhoz. A fűszernövények nemcsak ízletesek, de dekoratívak is. Saját fűszernövényeink felhasználásával az ételek ízletesebbek lehetnek, és egészségesebbek is egyúttal, hiszen a szemünk láttára növekszenek. Megpróbáltunk összeszedni néhány hasznos tanácsot a tökéletes konyhakerthez!

Előkészületek

Mindenekelőtt fontos, hogy felmérjük a fényviszonyokat az erkélyen vagy éppen a konyhaablakunkban. A levélzöldségekkel, salátákkal ellentétben, amelyek akár az északi oldalon is jól érezhetik magukat, a fűszernövények számára a legoptimálisabb a déli vagy délnyugati fekvés.

A palántaneveléshez kezdetben akár egy kis pohár is megfelel, ha azonban elegendő helyünk van hozzá, balkonládákban is elkezdhetjük nevelni növényeinket. A fűszernövények számára rendkívül fontos a napfény, hiszen ettől alakul ki az illóolajuk, amely a fűszer zamatát adja. Minél erősebben süti növényeinket a nap, az aromájuk annál intenzívebb lesz.

A tökéletes termőföld

A fűszernövényeket a növekedési idő alatt tápanyaggal kell ellátni – csakis biotápanyagot használjunk, ha étkezés céljából termesztjük őket! A termőföld vagy virágföld is legyen bio, ha lehet. Mindenképp érdemes olyan földkeveréket választani, amely kellő mennyiségű tápanyagot és nyomelemet tartalmaz, a növény igényeitől függően jó vízáteresztő vagy vízraktározó.

A ládákat úgy töltsük fel földdel, hogy kb. 5 cm maradjon szabadon. A legegyszerűbb, ha palántát veszünk, a vetőmag ültetése és gondozása bonyolultabb feladat és jóval több időbe telik, mire kifejlett növényhez jutunk belőle, ám ha mégis a magok mellett döntünk, érdekes és izgalmas végigkövetni a fejlődésüket. A legtöbb fűszernövénymagot általában 0,6 cm mélyre kell elhelyezni, vetni. Lehetőleg olyan helyre tegyük, ahol nincs közvetlen napfénynek kitéve. Ha lyukacsos műanyag zacskóval letakarjuk, az segít megőrizni a nedvességet. Az ültetéskor fontos, hogy ügyeljünk a növények igényeire. Az oregánót, a bazsalikomot és zsályát például nem célszerű egymás mellé ültetni, mert később nagyon terebélyesednek.

A laposabb ládát tartogassuk a bazsalikomnak és a tárkonynak. A rozmaringhoz, kaporhoz és kakukkfűhöz pedig használjunk mélyebb edényeket. Ültetéskor érdemes arra is ügyelni, hogy laza legyen a föld, ezáltal jobban felszívódhat a nedvesség a talajban, emellett pedig ügyeljünk arra, hogy alul lyukacsos ládát vagy edényt válasszunk, mivel a fűszernövények gyökerei nem bírják a tartós nedvességet.

Gondozás

A fűszernövények gondozása szempontjából fontos, hogy rendszeresen vágjuk vissza őket, így a levelek jobban fejlődnek. A vízigény sok mindentől függ, többek között a talaj típusától illetve a növény természetétől is. A fűszernövények növekedési ideje alatt csakis biotápanyagot használjunk! Komposztot magunk is készíthetünk házilag. Amennyiben később télire is szeretnénk a levelekből félretenni, fejjel lefelé szárítsuk és lehetőleg árnyékos helyen tároljuk őket.

Népszerű fűszernövények

Bazsalikom

Ez finom illatos növény tökéletes mártásokhoz, salátákhoz vagy levesekhez is. Nyugtatóan hat az idegrendszerre, segít gyomorpanaszok esetén, és étvágyfokozó hatása van. Közepes méretű tartóba ültessük, és napsütötte déli fekvésű oldalon helyezzük el.

Lehetőleg kora tavasszal kell elültetni a magokat, nedves gazdag talajban kb. 3-4 centi mélyen. Folyamatosan tartsuk nedvesen a földet. Kb. 5-8 napon belül bekövetkezik a csirázás. Napi legalább 6-8 óra napfény kell hogy érje, talaja legyen állandóan nedves. Benti termesztéskor 5-7 naponta kell alaposan megöntözni, kint vegyük figyelembe a csapadékot is, lehetőleg egy időben, délben öntözzük. A cserepes bazsalikom hamarabb kiszáradhat, mint a szabadban, ezért legalább 5 naponta öntözzük. Gondoskodjunk arról, hogy a cserepek lyukacsosak legyenek, a vízelvezetés miatt.

A még fiatal leveleket jobb leszakítani vagy levágni. Nem jó az egész szárat levágni: ha csak a leveleket csípjük le, akkor könnyebben nőnek helyette újak. Fontos, hogy virágzáskor elveszíti az ízét, kevesebb levele lesz, megfásodik, ezért már megjelenésük kezdetén érdemes leszakítani a virágokat.

Zsálya

Amellett, hogy kiváló dekorációs elem, jellegzetes aromája különleges ízt ad a húsoknak. A zsálya nagy mennyiségű napfényt igényel, ami miatt érdemes déli napsütötte ablakban, vagy erkélyen elhelyezni. A legjobb, ha homokos, meszes, száraz talajba ültetjük, lehetőleg napos helyre, és csak mérsékelten kell öntözni. Az idősebb, nagyobb töveket érdemes mindig visszavágni.

Oregánó

Az optimális termőhely a napos meleg kert, terasz, esetleg a sziklakert. Az oregánó – vagy szurokfűnek, vadmajorannának is nevezett fűszernövény – íze fanyar és intenzív, ezért csak mértékkel kell adagolni az ételhez. Az oregánó szaporítható magvetéssel, dugványozással vagy tőosztással. A magokat 1 cm mélyre ültessük, és a magvetés után tömörítsük a földet. Az oragánót akár az ablakpárkányon is nevelhetjük cserépben, az első évben célszerű gyakrabban öntözni. Szárazság tűrő növény, jól viseli a nagy nyári hőséget.

Snidling

A snidling, vagy más néven metélőhagyma kiváló salátákba, vajas, zsíros kenyérre szórva, de húsok mellé is adhatjuk. Nevelhetjük akár egy közepes méretű cserépben is az erkélyen vagy a teraszon. Jól viseli a napot, ugyanakkor mégis jobb, ha félárnyékos helyen tartjuk. Ültetéshez a legjobb a virágföld és komposzt keveréke, melybe tehetünk némi szerves trágyát is. A snidlinget mindig frissen használjuk fel, mert ezt a fűszernövényt nemigen lehet szárítani.

Kakukkfű

A furcsán erős ízű fűszernövényt rengeteg ételhez felhasználhatjuk, igazán egyedivé teszi a krumplis, illetve húsos ételeket. Felhasználhatjuk levesekbe, sültek mellé, és nagyon jól illik egyes hal- és zöldségételekhez is. Igen erős aromája van, ezért a friss kakukkfűből célszerű csak kis mennyiséget használni a főzés során. Segíti az emésztést, mézzel kombinálva enyhíti a megfázás és torokfájás tüneteit.

Kevesen tudják, hogy a kakukkfű és a majoránna közeli rokonságban állnak egymással. Csodás aromás illatú, emellett nagyon mutatós a teraszon, vagy az erkélyen balkonládába ültetve. Kedveli a jó vízlevezetésű homokos talajt, mindemellett nem igényel sok vizet. Legjobb, ha félig árnyékban neveljük. Később egész évben szedhető, de tartsuk szem előtt, hogy júniusban és júliusban van a legjobb íze. Magról és palántáról is szaporíthatjuk, de figyelembe kell venni gyors növekedését, ha balkonládában szeretnénk nevelni a növényt. A friss hajtásokat már folyamatosan szüretelhetjük, de jó alaposan vágjuk vissza a növényt, így serkentjük az újabb hajtások kialakulását. Ma már többfajta kakukkfű közül választhatunk, a legismertebb a kerti kakukkfű, de citromillatú kakukkfüvet is érdemes ültetni, kellemes illata miatt.

szerző: F. Kalmár Teodóra
Szabadidő 2023. MÁJUS A tökéletes kerti grillezés. Mi kell hozzá?
Megunhatatlan nyári program grillezni a szabadban. Pácolj ízletes húsokat, teríts meg a kertben, hívd meg a barátaidat és máris minden adott egy felejthetetlen élményhez.
Egészség 2022. MÁRCIUS Vörös, édes és gömbölyű: mi az?
A cékla nemcsak egészséges, valódi kulináris élvezet is. Fedezd fel értékes tulajdonságait, és készítsd el változatosan!
Egészség 2021. JANUÁR A legjobb roboráló gyógynövények - kezdd józanul az új évet!
Ne ágyban, másnaposan töltsd az újévet, főzz le egy ízletes gyógyteát!
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. JÚLIUS Mi történt a jószomszédi viszonnyal?
A gangos házakban felnövekvők közül sokaknak meghatározó közösségi élményük ma is, hogy „régebben” jobban figyeltek egymásra a szomszédok, mint manapság.
02
Szabadidő 2024. JÚLIUS Ahol remény és jövő születik
Nyolcszáz gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermek és fiatal érkezett ma egy különleges táborba, ahol élményekkel teli tíz nap vár rájuk.
03
Szabadidő 2024. JÚLIUS Ez Kalifornia!
A nyugati parti arany állam: napsütés, nyüzsgő városok, végtelen tengerpartok, egyedülálló nemzeti parkok és persze Hollywood.
Menu