Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Egészség
Mondhatnánk, hogy a cékla egészséges, de ez nem fedi a teljes igazságot, hiszen a cékla valójában gyógyhatással bír. Tartalmazza az összes létfontosságú ásványi anyagot, emellett nagyon magas a vitamintartalma. Elsősorban vérképző és méregtelenítő hatásáról ismert: serkenti a máj működését, így segítve a zsír lebontását.
Magas vitamintartalmának köszönhetően remek ellenszer a náthára és az influenzára. Védi a gyomrot, a szívet és az ereket, csökkenti a vérnyomást, rendszeres fogyasztása pedig tisztító hatásainak köszönhetően jobb közérzetet biztosít. Egyre több kutatás mutat arra utaló jeleket, hogy a cékla a rák ellen is véd. Különleges, gyümölcsös, édes íze és jellegzetes, élénk színe miatt a céklát a csúcsgasztronómia is kezdi felfedezni. Sós sajtokkal, savanykás gyümölcsökkel, ecettel, sülve vagy főve, kockázva, csíkozva vagy reszelve: minden formájában finom.
Nyers céklasaláta
Hozzávalók 4 személyre:
2 közepes méretű céklagumó
2 kisebb alma
1 nagyobb sárgarépa
só, bors
citromlé
ecet
A céklát nyersen hámozd meg, majd aprítógépben vagy késsel vágd gyufaszálnyi méretűre. Az almával járj el hasonlóan, azzal a különbséggel, hogy aprítás után csepegtesd le citromlével. A sárgarépát ugyancsak gyufaszálakra aprítsd, majd az egészet forgasd össze, és ízesítsd.
A legegyszerűbb céklaleves
Hozzávalók 4 személyre:
2 közepes méretű céklagumó
1 liter húsleves
2 dl joghurt
só, bors, méz
citromlé
A céklát alufóliába csomagolva, magas hőfokon, kb. másfél óra alatt süsd puhára, majd pucold meg, vágd negyedekre, és tedd turmixgépbe. Önts hozzá annyi húslevest, amennyi ellepi, és turmixold le. Fokozatosan add hozzá a maradék levest, a joghurtot, majd kóstolgatva ízesítsd sóval, borssal, mézzel, citromlével. Hidegen tálald.
Cékla-brownie
Hozzávalók:
4 közepes cékla
10 dkg vaj
20 dkg magas kakaótartalmú csokoládé
10 dkg cukor
3 tojás
10 dkg liszt
3 evőkanál kakaó
A céklát egészben főzd vagy alufóliába burkolva süsd puhára, pucold meg, és aprítógépben vagy turmixgépben pürésítsd. A csokoládét törd apróra, a vajat kockázd fel. Szórd a céklához a csokit és a vajat, és pürésítsd őket tovább együtt. A tojásokat a cukorral verd fehéredésig, majd add hozzá a céklás masszát, és dolgozd össze. Fokozatosan add hozzá a lisztet és a kakaót, majd alaposan kivajazott formába töltve, 180 fokon, 25-30 perc alatt süsd meg.