Szabadidő

Nem mondok le a színházról!
„Szenvedélyesen szeretem a színházat. El sem tudom elképzelni az életemet anélkül, hogy havonta legalább kétszer ne nézzek meg egy-egy előadást. De mit kezdjek az inkontinenciámmal?” – ismerd meg Zsuzsanna történetét! (x)

Sokáig keresgéltem a hivatásom. Nem azért, mert nem tudtam, hogy mivel foglalkozzak, éppen ellenkezőleg, minden érdekelt a gyógyítástól a gasztronómián át az idegen nyelvekig. Bölcsészkarra jártam, de még akkor sem tudtam eldönteni, hogy igazából mit szeretnék csinálni. Aztán egy grafológus megvizsgálta az írásképemet és közölte a „nyilvánvalót”: Zsuzsi! Téged a jóisten is újságírónak teremtett! Ez 28 éve volt, azóta is írok, mindenfelé, sőt egy blogot is vezetek. Imádom! A másik szenvedélyem a színház.

Egyszerűen nem tudom elképzelni az életemet anélkül, hogy havonta legalább kétszer ne menjek el színházba, két bérletem is van. Nyaranta szabadtérikre járok, nekem a színház a levegő. Most is, ahogy beszélek róla, már érzem is azt az izgalmat, amikor elsötétül a nézőtér, egy későn érkező néző még bepréseli magát a helyére, és tudom, hogy pillanatokon belül megkezdődik a varázslat. Ám aki színházba jár, annak pontosan tudnia kell, hogy ahol fény van, ott árnyék is. Az én árnyékom a korai menopauzámmal együtt érkező vizeletcsepegés volt. A menopauzára felkészültem, elolvastam a szakirodalmat, tudtam, hogy ez mivel jár, elfogadtam. De inkontinenciáról nem volt szó – gondoltam, aztán ennek is utána olvastam. A lényeg: A menopauzán átesett nők akár 50 százalékánál fordul elő időnként vizeletszivárgás. Anélkül, hogy belemennénk a részletekbe: Amikor átesünk a menopauzán, a szervezetünk már nem termel annyi ösztrogént, mint korábban.

Az ösztrogén számos szerv működésében érintett, és fontos szerepet tölt be a húgyhólyag és a húgyutak egészségének megőrzésében. Az ösztrogénszint csökkenése eredményezheti például a hüvelyszárazságot, leküzdhetetlen vizelési ingert és vizeletszivárgást. Az első gondolatom – nem is gondolat, helyesebb lenne talán riadalomról beszélni – az volt, hogy hogy fogok én így kibírni egy színházi előadást. Ki kell kéredzkednem, aztán meg vissza? Nem, ilyen drámában én nem akarok szereplő, de még statiszta sem lenni!

Következő cikk

A megoldást a neten találtam meg: nekem a TENA Lady Pants vált be, gyakorlatilag azonnal. Már akkor tudtam, hogy erre a diszkrét és biztonságos fehérnemű-pelenkanadrágra van szükségem, amikor elolvastam a leírását. Rendeltem egy csomaggal – semleges csomagot hozott a futár –, és belül az alsóneműkhöz hasonló, krémszínű, légáteresztő anyagokból készült, kényelmes és egészséges holmit találtam. Persze, az esztétikum mellett az is fontos, hogy mit tud; hármas védelmet nyújt a szivárgás, a nedvesség és a kellemetlen szagok ellen. Kettős nedvszívó magja gyorsan magába zárja még a nagyobb szivárgásokat is. Velem ez még nem fordult elő, de jó tudni, hogy biztonságban vagyok. A TENA Lady Pants nálam gyorsan a hétköznapok részévé vált:

Kényelmes és ideális viselet mindennapi használatra is, légáteresztő, puha anyagból készül, amely kíméli a bőrt. Tulajdonképpen semmi extra, de pontosan ez benne a zseniális: semmi feltűnés – imádom ezt a decens krémszínt – csak pontosan az, amiért megvettem: ott van, vigyáz rám, megóv a kellemetlenségtől. Egy kicsit segített átértékelni a dolgokat: ha lehet, talán még jobban élvezem a színházat, megélem a pillanatokat. Azt pedig, hogy ebben a TENA Lady Pantsnek is fontos szerepe van, nem kell tudnia senkinek, ez az én titkom.

(x) A cikk megjelenését az Essity Hungary Kft. támogatta.

szerző: Ötvenentúl.hu
Pénzügyek 2023. OKTÓBER A katedrán is magabiztosan
„Tudom, hogy nem vagyok már fiatal, de a katedrán állva fontos a magabiztosság. A diákjaim nem vehetik észre, hogy egy ideje inkontinenciával élek.” – ismerd meg Klára történetét! (x)
Szabadidő 2023. OKTÓBER Együtt élni, sőt táncolni az inkontinenciával
„Jól érzem magam a bőrömben, talán azért is, mert mindig is a harmóniát keresem mindenben. Nekem erről szól a tánc, és ebben az inkontinencia sem akadályozhat meg!” – ismerd meg Kamilla történetét! (x)
Egészség 2023. OKTÓBER 10+1 tévhiteloszlató tény az inkontinenciáról
Sokszor tévesen azt gondoljuk, hogy a vizelettartási zavarok csak az idősebb korosztályt érintik, és azoknak a problémái, akik már koruknál fogva magatehetetlenek, vagy más betegségektől szenvednek. Pedig ez egyáltalán nem így van! (x)
éppen olvassák
01
Szabadidő 2023. DECEMBER 4 lenyűgöző irodalmi kávéház Európában
Különleges kávéházak, ahol a friss kávéillat mellé patinás múlt jár.
02
Szabadidő 2023. DECEMBER 5 olcsó tipp az adventi előkészülethez
Bármennyire hihetetlen is, hamarosan itt a karácsony – ma van advent első vasárnapja.
03
Szabadidő 2023. NOVEMBER Apró trükkök tésztafőzéshez
Nem a tészta, hanem a nagy mennyiségű tészta az egészségtelen. Ismerkedj meg egy egyszerű, ám kihagyhatatlan étellel.
Menu