Szabadidő

Nem mondok le a színházról!
„Szenvedélyesen szeretem a színházat. El sem tudom elképzelni az életemet anélkül, hogy havonta legalább kétszer ne nézzek meg egy-egy előadást. De mit kezdjek az inkontinenciámmal?” – ismerd meg Zsuzsanna történetét! (x)

Sokáig keresgéltem a hivatásom. Nem azért, mert nem tudtam, hogy mivel foglalkozzak, éppen ellenkezőleg, minden érdekelt a gyógyítástól a gasztronómián át az idegen nyelvekig. Bölcsészkarra jártam, de még akkor sem tudtam eldönteni, hogy igazából mit szeretnék csinálni. Aztán egy grafológus megvizsgálta az írásképemet és közölte a „nyilvánvalót”: Zsuzsi! Téged a jóisten is újságírónak teremtett! Ez 28 éve volt, azóta is írok, mindenfelé, sőt egy blogot is vezetek. Imádom! A másik szenvedélyem a színház.

Egyszerűen nem tudom elképzelni az életemet anélkül, hogy havonta legalább kétszer ne menjek el színházba, két bérletem is van. Nyaranta szabadtérikre járok, nekem a színház a levegő. Most is, ahogy beszélek róla, már érzem is azt az izgalmat, amikor elsötétül a nézőtér, egy későn érkező néző még bepréseli magát a helyére, és tudom, hogy pillanatokon belül megkezdődik a varázslat. Ám aki színházba jár, annak pontosan tudnia kell, hogy ahol fény van, ott árnyék is. Az én árnyékom a korai menopauzámmal együtt érkező vizeletcsepegés volt. A menopauzára felkészültem, elolvastam a szakirodalmat, tudtam, hogy ez mivel jár, elfogadtam. De inkontinenciáról nem volt szó – gondoltam, aztán ennek is utána olvastam. A lényeg: A menopauzán átesett nők akár 50 százalékánál fordul elő időnként vizeletszivárgás. Anélkül, hogy belemennénk a részletekbe: Amikor átesünk a menopauzán, a szervezetünk már nem termel annyi ösztrogént, mint korábban.

Az ösztrogén számos szerv működésében érintett, és fontos szerepet tölt be a húgyhólyag és a húgyutak egészségének megőrzésében. Az ösztrogénszint csökkenése eredményezheti például a hüvelyszárazságot, leküzdhetetlen vizelési ingert és vizeletszivárgást. Az első gondolatom – nem is gondolat, helyesebb lenne talán riadalomról beszélni – az volt, hogy hogy fogok én így kibírni egy színházi előadást. Ki kell kéredzkednem, aztán meg vissza? Nem, ilyen drámában én nem akarok szereplő, de még statiszta sem lenni!

Következő cikk

A megoldást a neten találtam meg: nekem a TENA Lady Pants vált be, gyakorlatilag azonnal. Már akkor tudtam, hogy erre a diszkrét és biztonságos fehérnemű-pelenkanadrágra van szükségem, amikor elolvastam a leírását. Rendeltem egy csomaggal – semleges csomagot hozott a futár –, és belül az alsóneműkhöz hasonló, krémszínű, légáteresztő anyagokból készült, kényelmes és egészséges holmit találtam. Persze, az esztétikum mellett az is fontos, hogy mit tud; hármas védelmet nyújt a szivárgás, a nedvesség és a kellemetlen szagok ellen. Kettős nedvszívó magja gyorsan magába zárja még a nagyobb szivárgásokat is. Velem ez még nem fordult elő, de jó tudni, hogy biztonságban vagyok. A TENA Lady Pants nálam gyorsan a hétköznapok részévé vált:

Kényelmes és ideális viselet mindennapi használatra is, légáteresztő, puha anyagból készül, amely kíméli a bőrt. Tulajdonképpen semmi extra, de pontosan ez benne a zseniális: semmi feltűnés – imádom ezt a decens krémszínt – csak pontosan az, amiért megvettem: ott van, vigyáz rám, megóv a kellemetlenségtől. Egy kicsit segített átértékelni a dolgokat: ha lehet, talán még jobban élvezem a színházat, megélem a pillanatokat. Azt pedig, hogy ebben a TENA Lady Pantsnek is fontos szerepe van, nem kell tudnia senkinek, ez az én titkom.

(x) A cikk megjelenését az Essity Hungary Kft. támogatta.

szerző: Ötvenentúl.hu
Pénzügyek 2023. OKTÓBER A katedrán is magabiztosan
„Tudom, hogy nem vagyok már fiatal, de a katedrán állva fontos a magabiztosság. A diákjaim nem vehetik észre, hogy egy ideje inkontinenciával élek.” – ismerd meg Klára történetét! (x)
Szabadidő 2023. OKTÓBER Együtt élni, sőt táncolni az inkontinenciával
„Jól érzem magam a bőrömben, talán azért is, mert mindig is a harmóniát keresem mindenben. Nekem erről szól a tánc, és ebben az inkontinencia sem akadályozhat meg!” – ismerd meg Kamilla történetét! (x)
Egészség 2023. OKTÓBER 10+1 tévhiteloszlató tény az inkontinenciáról
Sokszor tévesen azt gondoljuk, hogy a vizelettartási zavarok csak az idősebb korosztályt érintik, és azoknak a problémái, akik már koruknál fogva magatehetetlenek, vagy más betegségektől szenvednek. Pedig ez egyáltalán nem így van! (x)
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. JÚLIUS Mi történt a jószomszédi viszonnyal?
A gangos házakban felnövekvők közül sokaknak meghatározó közösségi élményük ma is, hogy „régebben” jobban figyeltek egymásra a szomszédok, mint manapság.
02
Szabadidő 2024. JÚLIUS Ahol remény és jövő születik
Nyolcszáz gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermek és fiatal érkezett ma egy különleges táborba, ahol élményekkel teli tíz nap vár rájuk.
03
Szabadidő 2024. JÚLIUS Ez Kalifornia!
A nyugati parti arany állam: napsütés, nyüzsgő városok, végtelen tengerpartok, egyedülálló nemzeti parkok és persze Hollywood.
Menu