Egészség

10+1 tévhiteloszlató tény az inkontinenciáról
Sokszor tévesen azt gondoljuk, hogy a vizelettartási zavarok csak az idősebb korosztályt érintik, és azoknak a problémái, akik már koruknál fogva magatehetetlenek, vagy más betegségektől szenvednek. Pedig ez egyáltalán nem így van! (x)

Az inkontinencia önmagában nem betegség, mindig valamilyen más egészségügyi probléma vagy változás tünete. Rengeteg ok létezik, amelyek következtében már fiatalabb korban is kialakulhat. Ezek közé tartozik nők változókora is. Nemzetközi adatok azt mutatják, hogy a 45-49 éves nők közel egyharmada szenved a menopauza ezen rendkívül kellemetlen tünetétől, az ötven fölötti menopauzán átesett nők pedig akár 50 százalékánál is előfordul időnként vizeletszivárgás.

Mi az az inkontinencia? Az inkontinencia nem más, mint az akarattól függetlenül jelentkező, húgycsövön keresztül történő vizeletvesztés. Hazánkban közel félmillió embert érint. Többféle típusa is létezik. A stresszinkontinencia akkor fordul elő, amikor a húgyhólyagot tartó medencefenéki izomzat meggyengül. Nevetés, ugrálás, köhögés vagy emelgetés közben megnövekszik a hólyagot érő nyomás, ám a medencefenék izmai nem tudnak elegendő erőt kifejteni ahhoz, hogy a teljes vizeletmennyiség a hólyagban maradjon. Ilyenkor rendszerint csupán kis mennyiségű vizelet távozik, csöpög. A késztetéses inkontinencia egy hirtelen és sürgető vizelési inger, amely akaratlan vizeletszivárgással jár. Ennek oka, hogy a húgyhólyag akkor húzódik össze, amikor nem kellene, és így a vizelet átszivárog a hólyagot zárva tartó izmokon. Ilyenkor jellemzően nagyon kevés idő van eljutni a mellékhelyiségig, irányíthatatlanná válik a vizelettávozás. Jellemzően idős korban fordul elő, pontos okát még kutatják. A túlfolyásos inkontinencia ismérve, hogy egy kis mennyiségű vizelet folyamatosan szivárog, akarattól függetlenül. Legtöbbször elzáródás vagy a húgyhólyag gyenge izom-összehúzódása okozza. Létezik reflex inkontinencia is, amikor a beteg a vizelést nem képes akaratlagosan befolyásolni, vizelési ingert nem is érez. Kevert inkontinenciáról akkor beszélünk, ha a vizelet visszatartási panaszok több típusa egyidejűleg van jelen.

Összefügg-e a menopauza és az akaratlan vizeletvesztés? Nos, a menopauzán átesett nők akár 50 százalékánál is előfordulhat időnként vizeletszivárgás.

Ha babát várok, inkontinenciám is lesz? A babavárás az ember életének legszebb időszaka, de a terhesség azzal is együtt jár, hogy a plusz súly nyomás alá helyezi a medencefenék izomzatát, az ínszalagokat és a húgyhólyagot, ami átmeneti inkontinenciát okozhat. Szülés után vizeletszivárgásra is lehet számítani, mivel a szülés meggyengíti a gátizomzatot, ennek pedig stresszinkontinencia lehet a következménye.

Tehetünk bármit is? Igen. A háziorvos meg tudja állapítani, hogy melyik típusú inkontinenciáról van szó, de van néhány olyan tanács, ami szinte valamennyi inkontinencia típus esetén segít. A Kegel-gyakorlatokkal megerősíthetjük a medencefenék izomzatát, hogy jobban tudjuk kontrollálni a hólyagot és az enyhe szivárgásokat. Ne igyunk sok kávét, energiaitalt és alkoholt, mivel ezek irritálhatják a hólyagot, és leküzdhetetlen késztetést okozhatnak. Korlátozzuk az esti folyadékbevitelt, így kevésbé valószínű, hogy éjszaka gyakran ki kell menni a mosdóba. Ugyanakkor a folyadékbevitelről se mondjunk le, hiszen, ha nem iszunk elég vizet, nemcsak a hólyagunk, de a testünk egésze sem fog megfelelően működni. A kiszáradás megelőzéséhez legalább napi hat pohár víz elfogyasztása ajánlott. Az egészséges életmód mellett válasszunk magunknak egyet a TENA Lady Pants inkontinencia fehérneműk közül!

Mire jó egy ilyen fehérnemű? Gondtalanná teszi a hétköznapokat. A TENA Lady Pants különlegesen diszkrét női fehérneműi kinézetükben is csinosak, ráadásul biztonságérzetet nyújtanak a vizeletszivárgással és a kellemetlen szagokkal szemben. Ideális megoldást jelentenek vizelettartási problémával élő nőknek, a műtéti út elkerülésével. Ezek a termékek komoly nedvszívó maggal rendelkeznek. Hivatalosan középsúlyos, sőt súlyos inkontinencia felfogására is alkalmasak. Egy teljes hólyagürítést is biztonsággal felszívnak és magukba zárnak.

Hogy néznek ki? Pont, mint egy igényes, elegáns alsónemű. A vizelettartási problémával élőknek készült nőies TENA Lady Pants többféle színben és méretben kapható, így bármely színű és fazonú ruhaneműhöz viselhető alkalomtól függetlenül, könnyű hozzá melltartót választani, sokféle ruhaneműhöz és alkalomra viselhető. A gyártó nagy gondot fordított a praktikum és design összhangjára, hivatásos fehérnemű-tervezők álmodták meg a formát és a fazont. A TENA Lady Pants minden ízében nőies termék, elegáns és divatos viselet. A sima, lágy anyag finom tapintása alsóneműre emlékeztet, mintája ízléses, nem hivalkodó.

Hogyan működik a TENA Lady Pants? Észrevétlenül. Diszkrét segítőként, fehérneműnek álcázva nyújt védelmet a szivárgás, a kellemetlen szagok és a nedvesség ellen, így a száraz, biztonságos és magabiztos érzés egész nap velünk lesz.

Hogyan kell használni? Egyszerűen. A TENA Lady Pants egyszer használatos fehérnemű. A hátulján jól látható jelölések mutatják, hogyan kell megfelelően viselni. Az oldalvarrások könnyen széttéphetők az eltávolításhoz.

És mi lesz éjszaka? Nem csúszik el? Nem. A betéteknél oldalt fekvés esetén előfordulhat oldal irányú szivárgás, ha a csepegésnél nagyobb mennyiségű vizeletvesztés - elfolyás jelentkezik - és nem tökéletesen, szorosan testhez simuló fehérneműben viselik. A betétekkel szemben a TENA Lady Pants olyan combgumírozással rendelkezik, ami oldalt fekvő helyzetben is szépen besimul a combrésznél (nem túl szorosan, de biztosan illeszkedik), így oldalirányú szivárgás helyes méretválasztás esetén nem jelentkezik. Ha bizonytalanok vagyunk a méretünkben, segítséget kaphatunk a márka hivatalos weboldalán.

+1.  Visszanyerhető a korábbi életminőség? Csak rajtunk múlik! Az inkontinencia keretek között tartható, és az a tapasztalat, hogy a világban nők milliói élnek kifejezetten jó életminőséget a TENA Lady Pants termékeknek köszönhetően. Csak a viselője tudja, hogy mi az a kis plusz segítség, amelynek köszönhetően a munkahelyi-, baráti-, társas-, és intim kapcsolatok is teljes értékűen megélhetők, szinte ugyanúgy, mint a vizeletvesztést megelőző időkben. Az inkontinencia miatt ma már senkinek sem kell lemondani a nőiességéről és a méltóságáról.

(x) A cikk megjelenését az Essity Hungary Kft. támogatta.

szerző: Ötvenentúl.hu
Pénzügyek 2023. OKTÓBER A katedrán is magabiztosan
„Tudom, hogy nem vagyok már fiatal, de a katedrán állva fontos a magabiztosság. A diákjaim nem vehetik észre, hogy egy ideje inkontinenciával élek.” – ismerd meg Klára történetét! (x)
Szabadidő 2023. OKTÓBER Együtt élni, sőt táncolni az inkontinenciával
„Jól érzem magam a bőrömben, talán azért is, mert mindig is a harmóniát keresem mindenben. Nekem erről szól a tánc, és ebben az inkontinencia sem akadályozhat meg!” – ismerd meg Kamilla történetét! (x)
Szabadidő 2023. OKTÓBER Nem mondok le a színházról!
„Szenvedélyesen szeretem a színházat. El sem tudom elképzelni az életemet anélkül, hogy havonta legalább kétszer ne nézzek meg egy-egy előadást. De mit kezdjek az inkontinenciámmal?” – ismerd meg Zsuzsanna történetét! (x)
éppen olvassák
01
Egészség 2024. JÚNIUS Mi mindenre jó a citrom?
A citrom nem csak a tea ízesítésére, vagy nátha ellen jó. Felhasználási területe igen széles. Tudj meg többet erről a sokoldalú sárga gyümölcsről!
02
Egészség 2024. MÁJUS A legegészségesebb kórházak Magyarországon
Három intézmény nyerte el a Magyar Kórházszövetség Egészségfejlesztő Kórház Díját, amellyel az egészségügyi dolgozók és lakosság egészségtudatosságának erősítését szolgáló legjobb programokat ismerte el a szakmai szervezet.
03
Egészség 2024. MÁJUS 11 szuper ötlet, amely megszépíti a napodat
Mire jó a reggeli rituálé? Néhány trükk segítségével a reggeli rohanást a nap fénypontjává varázsolhatod.
Menu