Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Szabadidő
A karalábé az egyik legváltozatosabban elkészíthető zöldségféle. Főzhetünk belőle levest, főzeléket, ízesíthetjük sajttal, tejföllel, vagy pikáns fűszerezéssel. Főételként vagy köretként, levesként vagy előételként is kiváló, ráadásul nem csak a gumója, hanem a levelei is ehetők.
A karalábé nem csak finom, hanem nagyon egészséges is. Rostokban gazdag, nincs benne koleszterin és alacsony a kalóriatartalma. Gazdag A-, B- és C-vitaminban, valamint káliumban. Vannak benne omega-3 és -6 zsírsavak, és olyan a szervezetünk számára fontos ásványi anyagok, mint a szelén, nátrium, mangán, réz, vas, kalcium, foszfor.
Fontos, hogy a felhasznált karalébé még zsenge és roppanós legyen, mert öreg, fás karalébéból a legjobb recepttel sem tudsz igazán élvezetes ételt készíteni. A legjobb, ha olyan hibátlan gumókat választasz, melyeknek harsány, telt zöld levelei vannak. Íme az egyik legegyszerűbb és legfinomabb fogás, ami laktató és kalóriaszegény is egyben.
Töltött karalábé
Hozzávalók (4 személyre):
4 nagyobb fej karalábé
30 dkg darált pulyka- vagy csirkemell
1 tojás
10 dkg rizs
10 dkg sovány sajt
friss petrezselyem
só, bors
A megmosott és megpucolt karalábéknak vágd le a „tetejét” és vájd ki a közepét. A törmeléket tedd félre. A húst dolgozd el a megfőtt rizzsel, a tojással, a fűszerekkel. A masszával töltsd meg a karalábékat. Helyezd hőálló edénybe a törmelékekkel együtt, szórj rá még egy kis sót, borsot és fedd le alufóliával. 180 Celsius-fokon párold addig, amíg a karalábé puha nem lesz, vedd le az alufóliát, szórd meg a reszelt sajttal és 200 Celsius-fokon pirítsd meg. Tálald friss petrezselyemmel és sok-sok tejföllel!


