Szabadidő

5 jel, hogy válságban van a kapcsolatod
Ismerd fel időben a következő figyelmeztető jeleket, melyek azt mutathatják, hogy rossz irányba halad a kapcsolatod! 

Amikor kimondjuk a boldogító igent, általában azért tesszük, mert hiszünk abban, hogy boldogságunk a párunkkal örökké tart majd. Idővel azonban előfordulhat, hogy egyre távolabb kerülünk egymástól, és mire észbe kapunk, már szinte idegenekként élünk egymás mellett. Éppen ezért fontos, hogy már a korai jeleknek figyelmet szentelj, így ha kellően elkötelezettek vagytok egymás iránt, talán megakadályozhatjátok, hogy házasságotok válással végződjön!

Beszéltek, de nem kommunikáltok

Nem kell mindig mélyreható beszélgetésekbe merülnünk párunkkal, de az aggodalomra ad okot, ha másról sem folyik a társalgás, mint az időjárásról vagy a mindennapok teendőiről. A pszichológus szerint az egyik legaggasztóbb jel, ha a beszélgetések otthon felszínessé válnak.Ha magadban tartod a problémáidat, aggodalmaidat, illetve örömeidet, az távolságot szül köztetek. Ez egyúttal csökkenti az egymás iránt érzett vonzalmat, szerelmet és megbecsülést is. A problémáinkat, kapcsolati konfliktusainkat leggyakrabban a rossz kommunikációnak köszönhetjük. „Kezdd mindig azzal, hogy meghallgatod, amit a másik mond, és győződj meg arról, hogy megértetted az álláspontját!” – tanácsolja Gladeana McMahon életvezetési tanácsadó.

Ez azt jelenti, hogy bár nem kell egyetértened vitapartnered érveivel, de meg kell mutatnod, hogy megértetted az üzenetét. Ha nem látja, hogy figyeltél rá, azt feltételezi, hogy nem érdekel, amit mond, így ő sem vesz komolyan téged. Ezzel pedig csupán annyit érsz el, hogy mindketten kompenzálni akartok, ezért felemelitek a hangotokat.  

Egyre kevesebb időt töltötök együtt

Nem baj, ha olykor szükségetek van külön töltött időre, teljesen természetes, hogy néha szeretnétek egyedül tévét nézni, könyvet olvasni, netán szörfözni az interneten. Ám ha az említett tevékenységeket figyelemelterelésnek használjátok, és így szeretnétek elmenekülni a párkapcsolati problémák elől, úgy érdemes ezt jelenséget figyelmeztető jelnek venned! Gyakran a párok annyira beleszoknak az együttélés monoton mindennapjaiba, hogy a romantika egyszerűen elhalványul, egy idő után pedig teljesen eltűnik a kapcsolatból. Ilyenkor úgy érezhetjük, hogy szinte lehetetlen visszacsempészni a régi szenvedélyt.

Következő cikk

Párkapcsolati szakértők szerint azonban még ilyenkor sem késő, bizonyos módszerekkel megmenthető a házasság. Az első találkozás emlékét egy idő után elhalványíthatják olyan jelentős mérföldkövek, mint az esküvő napja, az első gyermek születése, esetleg a 10. vagy akár a 30. házassági évforduló. Érdemes azonban időt szakítani arra, hogy újra átéljük a kapcsolat kezdeti pillanatait, így ugyanis feléleszthetjük a régi érzéseket, amelyek akkoriban kerítettek hatalmukba minket. Ha régóta vagytok együtt, még nem jelenti azt, hogy mindent tudtok a másikról. Szánjatok minél több időt a beszélgetésre, hogy jobban megértsétek egymást, vagy próbáljátok ki az interneten is fellelhető számtalan kapcsolatépítő társasjáték egyikét!

Nem tisztelitek egymást

Az egész általában egy ártatlan megjegyzéssel kezdődik, ám idővel előfordulhat, hogy ezek az apró kritikák állandó szemrehányásokká változnak. Ha szüntelenül kritizáljátok egymást, az azt jelenti, hogy nem tisztelitek egymást. A tisztelet hiányában a szeretet is eltűnik, létfontosságú tehát, hogy visszaszerezzétek az egymás iránt érzett megbecsülést. Létezik néhány negatív töltetű kifejezés, amelyeket érdemes elkerülni párkapcsolati vitákban, ha nem akarjuk tovább gerjeszteni a feszültséget. Ilyen lehet például: „Sajnálom, hogy így érzed, de…”, „Most miért vagy olyan ideges?”, „Én mindig… Te soha…”, „Nem érdekel”. Pszichológusok szerint ezek a kifejezések már önmagukban konfliktust gerjesztenek. Sosem szabad elfeledkeznünk arról, hogy a szavaknak nagy erejük van, és bizonyos kijelentések azonnali védekezést, vagy éppen támadást válthatnak ki. Megakadályozzák a kompromisszumkötést, illetve gátolják a másikat abban, hogy odafigyeljen a mondandónkra.

Hiányzik az intimitás

A házastársak közötti kémia időről időre változhat különböző okok miatt. Egyáltalán nem szokatlan tehát, hogy vannak időszakok, amikor kevésbé érzünk vonzalmat párunk iránt. A kor előrehaladtával a szexualitás mennyisége és minősége is megváltozik, ám egyáltalán nem törvényszerű, hogy el kell tűnnie. Amennyiben hiányzik az intimitás a kapcsolatból érdemes utánajárni, hogy vajon mi lehet ennek az oka, és változtatni rajta.

Az érintés az egyik legfőbb eszköz a kapcsolatteremtésre. Megállapították, hogy egy egyszerű ölelés hatására jelentősen megemelkedik az oxitocin, azaz a szeretet-, vagy más néven bizalomhormon szintje a szervezetben. Elég egy 20 másodperces ölelés, máris boldogabbnak érezhetjük magunkat, mindemellett pedig csökken a vérnyomásunk, a pulzusszámunk és a kortizol- (stresszhormon-) szintünk.

Állandóan ugyanarról vitatkoztok

Gyakori probléma a pároknál, hogy újra meg újra ugyanarról vitatkoznak, anélkül hogy végül megoldásra jutnának. Ha azonban hagyjuk a vitát és a haragot eluralkodni magunkon, akkor az előbb-utóbb válással végződik. Próbálj kompromisszumokat kötni, a legjobb, ha ilyenkor lejjebb adtok egy kicsit az elvárásaitokból, így olyan megoldás születhet, amely mindkettőtök számára előnyös.

szerző: M. Kovács Szilvia
Pénzügyek 2022. MÁJUS Digitálisan is tudni kell elválni
Egy szakításkor életünk digitálisan összefonódó szálainak gondos szétválasztására is ügyelnünk kell, különben nem várt kellemetlenségekkel szembesülhetünk.
Pénzügyek 2022. MÁRCIUS Az internetböjt 5 előnye
Sokan a munkahelyen és otthon is napjuk nagy részét a monitor előtt töltik. Alkalomadtán érdemes hosszabb időre is elhagyni a világhálót.
Egészség 2019. ÁPRILIS 6 érv a rendszeres szex mellett
A szex nemcsak kellemes, de egészségünknek is jót tesz – ez ma már tudományos tény. De miért is?
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. MÁJUS Rózsákkal ébredek, rózsákkal álmodom
Boldog életem van. Tudom, manapság ezt nem divat csak úgy kijelenteni, de az én világom valóban kerek. És virágokkal van tele. (x)
02
Szabadidő 2024. MÁJUS A szerelem hálójában
Elmagányosodó világunkban egyre többen keresik a szerelmet is a világhálón: vajon meg lehet-e találni az igazit egy online társkereső oldalon?
03
Szabadidő 2024. MÁJUS A legfinomabb tavaszi leves: a minestrone
Ez a könnyű, de sűrű, forró és laktató leves teljes, ám egyáltalán nem hízlaló vacsora lehet, ami csupa-csupa tavasz.
Menu