Szabadidő

3+5 tipp, hogy konfliktusmentes legyen az iskolakezdés
Elkezdődött az iskola! Szeretnél segíteni a gyerekeknek, az unokák iskolakezdésében, de az együttműködés mégsem mindig zökkenőmentes? Számodra is dilemma, hogy mikor, mit, hogyan teszel jól, esetleg rosszul?

Valljuk be őszintén: a nagyszülők segítsége nélkülözhetetlen a dolgozó anyukák és apukák számára. Akár nyári szünetről, akár iskolaidőről van szó, nagymama vagy nagypapa nélkül a kisgyermekes családok nehezen boldogulnak. Az együttműködés azonban nem mindig zökkenőmentes. Ha gyakorló nagyszülő vagy, biztosan számodra is dilemma, hogy mikor, mit, hogyan teszel jól, esetleg rosszul.

Tippjeink hozzájárulhatnak, hogy mindannyian örömmel emlékezzetek az iskolakezdésre.

Egyeztesd az elvárásokat

Mielőtt elindulnál iskolatáskát vagy füzetborítót vásárolni, esetleg szabadságot vennél ki az évnyitó napjára, kérdezd meg a szülőt – a fiad vagy lányod, sőt a vejed és menyed –, mi az ő elképzelésük, ők hogyan szeretnék. Néhány szülő számára a nyári szünet vége kellemes izgalmat jelent. Könyveket kötni, tornazsákot választani, ceruzát hegyezni mind-mind olyan feladat, amelyet szívesen végez. Talán megbeszélte ezt a gyerekekkel is, és külön családi programmá alakították. Ebben az esetben nem fog örülni, ha a nagymama merő jó szándékból kiveszi a feladatokat a kezéből, vagy feleslegesen szerez be olyan holmikat, amelyekre nincs szükség. Annál boldogabb lesz, ha biztosan számíthat arra, hogy a nagyszülő szerdánként mindig elviszi a kisiskolást úszni, vagy matekpéldákat gyakorol vele.

Mindenképpen üljetek le, és beszéljétek meg a dolgot jó előre. Kérdezd meg, miből vehetnéd ki a részed, és ajánld fel, amiben szeretnél segíteni. Biztosan találtok olyan konstrukciót, amely mindenki számára kedvező, a szülő pedig hálás lesz azért, mert elismerted, hogy a döntés az övé.

Tisztázd a gyakorlati teendőket

Mi szükséges ahhoz, hogy a megbeszélt elvárások megvalósuljanak? Milyen feladatok hárulnak rád, és hogyan tudod elvégezni őket?

Gondold végig elfoglaltságaid, és készíts heti tervet, hogy kedvvel tudj segíteni, és ne terheld túl magad. Noha a felelősség már nem a tiéd, a gyakorlati teendők hatékony összehangolásában rengeteget segíthetsz. Ez valószínűleg erőfeszítést igényel tőled, de nem kell, hogy a család mártírja légy. Ne felejtsd el, hogy sok szülő boldogan elvállalna gyermeke körül rengeteg feladatot, de az anyagi, a munka- és egyéb körülményei miatt nem teheti. Tekintsd megállapodásotokat a bizalom és a szeretet jelének, és légy jó példája annak, amit tanácsolsz.

Lelkesítsd az unokád

Bármilyen feladatban egyeztetek is meg a szülőkkel, vond be az unokádat is. Lehet, hogy a te teendőid nem kapcsolódnak szorosan az iskolai tanulmányokhoz. Ahhoz, hogy a szülő foglalkozhasson délutánonként a gyerekével, neked kell tehermentesítened őt a háztartás más területén.

Akár bevásárlás, ebédfőzés, nagymosás vagy vasalás a feladatod, minden kellemes családi szórakozássá alakítható, amely által rengeteg tudást és tapasztalatot adhatsz át.
Mialatt átválogatjátok a szennyest, vagy krumplit hámoztok, kérdezgesd az unokád, és adj neki apróbb feladatokat.

  1. Mi van a mosóporos dobozra írva? Hányféle színű zoknit talált a kosárban? Hány almája marad, ha hatból kettőt megevett?
  2. Mit vár leginkább az új tanévtől? Mit szeretne? Mitől fél esetleg? Mihez nincs kedve? Mit élvezett leginkább a nyárban?
  3. Kösd kedvenc tevékenységét valamilyen iskolai foglalkozáshoz! Kérd el az órarendet, az ajánlott olvasmányok és a szorgalmi feladatok listáját.
  4. Ösztönözz és dicsérj! Légy mindig lelkes hallgatóság, ha unokád az iskoláról beszél. Ugyanakkor tájékozódj is, hogy ne csak passzív résztvevő legyél az ilyen beszélgetésekben.

Öt tipp arra, hogyan kerüld el a klasszikus csapdákat

Rugalmasság

Mondd el, te mit gondolsz, nálad mi hogyan vált be, de ne essen rosszul, ha tanácsaid mégsem vagy csak részben fogadják el.

Nyitottság

A világ nem áll meg. Ami ma vagány, holnap unalmas. Ami ma trendi, tegnapelőtt be volt tiltva. Az eltérő vélemények békésen megférhetnek egymás mellett, ha felháborodás vagy szörnyülködés helyett engeded, hogy unokád érveljen. Könnyebben elfogadja javaslataid, ha nem ellenfelet, hanem partnert lát benned.

Tisztelet

Légy aktív hallgató, és biztosítsd unokád érzelmi támogatásodról. Ez azonban ne jelentse azt, hogy cinkosa vagy a szülőkkel szemben. Inkább segítsd, hogy belássa anya vagy apa igazát. Ne éreztesd vele, ha valamiben nem értesz egyet a szülőkkel.

Tanulási készség

Kérd unokád segítségét, engedd, hogy ő tanítson téged. Legyen szó a mobiltelefon csengőhang-beállításáról, internetes keresésről vagy gyurmaállatka-formázásról, biztosan ő is tud neked újat mutatni. A sikerélmény, amellyel így megajándékozod, még akkor is jó befektetés, ha a megszerzett tudást soha életedben nem akarod alkalmazni. Ugyanakkor olyasmire is rávehet, amiről sosem gondoltad, hogy egyszer kipróbálod!

Dicséret

Öleld meg az unokád, fejezd ki, milyen büszke vagy arra, hogy első – vagy egy újabb – osztályba lép; de ne felejtsd el, hogy a szülőknek is jólesik néhány elismerő szó nemcsak gyermekükről, hanem saját erőfeszítéseikről is.

szerző: Ötvenentúl.hu
Pénzügyek 2022. MÁJUS Zöld háztartási tippek az öko-otthonért
Nem kell hozzá napenergia, néhány egyszerű módszerrel nem csak pénzt és energiát spórolhatsz, de környezetedet is megóvhatod!
Szabadidő 2021. FEBRUÁR Ezt árulja el rólad az otthonod!
Otthonunk fontos üzeneteket közvetít személyiségünkről. Kalandvágyó, kreatív, esetleg sokat látott utazó vagy? Bármelyik légy is, lakásod árulkodik róla!
Egészség 2019. MÁJUS Tuti módszerek stressz ellen
Egy kicsit túlterhelted magad az utóbbi időben? Szeretnéd megtalálni vagy megtartani lelki egyensúlyod? Íme 6 egyszerű tipp, hogy megszabadulj a feszültségtől.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2023. SZEPTEMBER Gyors, finom és zsírszegény tésztaételek
Ha durumtésztából, könnyű, zöldséges feltétekkel készül, a tésztaétel is lehet diétás fogás, ezekkel a receptekkel pedig valódi kényeztetés.
02
Szabadidő 2023. SZEPTEMBER José Carreras gálakoncert
A zene ünnepét ígéri budapesti koncertjén a világhírű tenor.
03
Szabadidő 2023. SZEPTEMBER Pofonegyszerű és isteni almás receptek
Legyen szó akár reggeliről, ebédről, vacsoráról, vagy desszertről, az almát számtalan módon felhasználhatod!
Menu