Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Szabadidő
Most még tobzódunk a nyárban és mesés ízeiben. Egymást követik a különböző gyümölcsök szezonjai: málna, szeder, ribizli, fekete ribizli, egres, sárgabarack.
Sajnos hamar véget érnek az időszakok, amikor ezeket a gyümölcsöket frissen élvezhetjük, ezért ilyenkor érdemes minél többet fogyasztanunk belőlük. Számos finomságot is készíthetünk, amelyek szintén friss gyümölcsből a legfinomabbak. Alapszabály, hogy csak jó minőségű, érett, de nem romlott gyümölcsöt használjunk. Ha elég időd van, és kedvvel fogsz hozzá az elkészítéshez, garantáltan páratlan finomsággal lepheted meg a családot.
Ribizlis crumble, azaz morzsa
Hozzávalók:
fél kg feketeribizli (esetleg más, lédús gyümölccsel vegyesen)
3 evőkanál cukor
20 dkg liszt
10 dkg vaj
3 marék szeletelt mandula vagy durvára tört dió
1 csipet só
A ribizlit szárazd le és mosd át többször, folyó víz alatt. Keverd el a cukorral és szórd egy tűzálló tál, tepsi vagy piteforma aljára. A lisztet morzsolgasd a puha vajjal és a sóval, valamint 2 marék mandulával addig, míg morzsás állagú tésztát nem kapsz. A morzsát szórd a gyümölcsre, majd a tetejét hintsd meg a maradék mandulával. Kb. 180 fokon süsd arany színűre. Meleg napokon egy-egy kanál fagylaltot is tálalhatsz mellé!
Sárgabarack-krémleves hidegen
Hozzávalók:
fél kg sárgabarack
5 dkg vaj
5 dkg cukor
1 vaníliarúd
1 fahéjrúd
1 mokkáskanál szerecsendió
2 dl joghurt
1 evőkanál étkezési keményítő vagy liszt
A barackokat öntsd nyakon forró vízzel, és húzd le a héjukat. A magjait távolítsd el. A lábas aljában olvaszd fel a vajat, majd gyorsan szórd rá a cukrot, és kevergetve karamellizáld. Dobd rá a kopasz sárgabarackokat, és keverd át alaposan. Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd rakd bele a fahéjat, a szerecsendiót és a vaníliát. Forrald fel, majd pár perc után dolgozd össze egy botmixerrel. A joghurtot keverd el a liszttel vagy a keményítővel, majd öntsd a leveshez. Hagyd egyet rottyanni, majd állítsd a mosogatóba, hideg vízbe a lábast. Ha lehűlt, mehet a hűtőbe, tálald jéghidegen!