Szabadidő

Nyári finomságok percek alatt
Isteni szezonális gyümölcsök, amelyekből negyedóra alatt akár leves vagy sütemény is készíthető. Íme, néhány remek tipp!

Most még tobzódunk a nyárban és mesés ízeiben. Egymást követik a különböző gyümölcsök szezonjai: málna, szeder, ribizli, fekete ribizli, egres, sárgabarack.

Sajnos hamar véget érnek az időszakok, amikor ezeket a gyümölcsöket frissen élvezhetjük, ezért ilyenkor érdemes minél többet fogyasztanunk belőlük. Számos finomságot is készíthetünk, amelyek szintén friss gyümölcsből a legfinomabbak. Alapszabály, hogy csak jó minőségű, érett, de nem romlott gyümölcsöt használjunk. Ha elég időd van, és kedvvel fogsz hozzá az elkészítéshez, garantáltan páratlan finomsággal lepheted meg a családot.

Ribizlis crumble, azaz morzsa

Hozzávalók:
fél kg feketeribizli (esetleg más, lédús gyümölccsel vegyesen)
3 evőkanál cukor
20 dkg liszt
10 dkg vaj
3 marék szeletelt mandula vagy durvára tört dió
1 csipet só

A ribizlit szárazd le és mosd át többször, folyó víz alatt. Keverd el a cukorral és szórd egy tűzálló tál, tepsi vagy piteforma aljára. A lisztet morzsolgasd a puha vajjal és a sóval, valamint 2 marék mandulával addig, míg morzsás állagú tésztát nem kapsz. A morzsát szórd a gyümölcsre, majd a tetejét hintsd meg a maradék mandulával. Kb. 180 fokon süsd arany színűre. Meleg napokon egy-egy kanál fagylaltot is tálalhatsz mellé!

Következő cikk

Sárgabarack-krémleves hidegen

Hozzávalók:
fél kg sárgabarack
5 dkg vaj
5 dkg cukor
1 vaníliarúd
1 fahéjrúd
1 mokkáskanál szerecsendió
2 dl joghurt
1 evőkanál étkezési keményítő vagy liszt

A barackokat öntsd nyakon forró vízzel, és húzd le a héjukat. A magjait távolítsd el. A lábas aljában olvaszd fel a vajat, majd gyorsan szórd rá a cukrot, és kevergetve karamellizáld. Dobd rá a kopasz sárgabarackokat, és keverd át alaposan. Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd rakd bele a fahéjat, a szerecsendiót és a vaníliát. Forrald fel, majd pár perc után dolgozd össze egy botmixerrel. A joghurtot keverd el a liszttel vagy a keményítővel, majd öntsd a leveshez. Hagyd egyet rottyanni, majd állítsd a mosogatóba, hideg vízbe a lábast. Ha lehűlt, mehet a hűtőbe, tálald jéghidegen!

szerző: M. Kovács Szilvia
Szabadidő 2022. JÚLIUS A nyár ízei, üvegekbe zárva
A befőzést még a lelkes háziasszonyok közül is sokan nagyon "macerásnak" tartják. Íme néhány praktika, hogy érdemes legyen házilag üvegekbe zárni a nyár ízeit.
Egészség 2021. JÚLIUS Mit egyél a nyári melegben?
A melegben megnövekedett vízszükséglet fedezéséhez fontos ismerni a szilárd táplálékok folyadéktartalmát.
Egészség 2021. MÁJUS Magas víztartalmú ételek
A folyadékpótlás nem csak vízzel, hanem magas víztartalmú ételek fogyasztásával is segíthető.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. JÚLIUS Mi történt a jószomszédi viszonnyal?
A gangos házakban felnövekvők közül sokaknak meghatározó közösségi élményük ma is, hogy „régebben” jobban figyeltek egymásra a szomszédok, mint manapság.
02
Szabadidő 2024. JÚLIUS Ahol remény és jövő születik
Nyolcszáz gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermek és fiatal érkezett ma egy különleges táborba, ahol élményekkel teli tíz nap vár rájuk.
03
Szabadidő 2024. JÚLIUS Ez Kalifornia!
A nyugati parti arany állam: napsütés, nyüzsgő városok, végtelen tengerpartok, egyedülálló nemzeti parkok és persze Hollywood.
Menu