Szabadidő

Hódít az urbex-turizmus!
Míg egyesek boldogan lapozgatják az utazási katalógusok napsütötte úti célokat bemutató oldalait, másokat a városi hanyatlás tölt el ugyanilyen izgalommal!

Az urbex-turizmus egyre népszerűbb a kalandorok körében. A szó az angol urban exploration kifejezésből fakad, mely a város felfedezését jelenti. Ezúttal azonban nem akármilyen városokról van szó. Az urbex-turisták megszállottjai a régi, elhagyott, romos szellemvárosoknak, de előszeretettel kalandoznak a városi közművek munkaterületein, erőművekben, katakombákban, esetleg csatornákban.

Minél rémisztőbb, minél veszélyesebb az úti cél, annál jobb, ami természetesen együtt jár azzal is, hogy többségében e helyek látogatása nem csupán illegális vagy tilos, de nem is biztonságos. Mégis mi hajtja ezeket a felfedezőket? Tulajdonképpen nem más, mint a természetes kíváncsiság. Az urbexet sokan művészetnek tekintik, hiszen a kalandorok számára fontos, hogy a felfedezett helyeket meg is örökítsék.

Jogszerűség és biztonság

Érthető módon tehát az urbex nem a legbiztonságosabb hobbi, és senkinek sem ajánlott, hacsak nem tapasztalt és képzett kalandor. Az efféle helyeken a legfőbb veszélyforrások közé tartozik, hogy rohad a padló, mérgező hulladék hever szanaszét, esetleg kutyák őrzik a területet. Aki ilyen helyre merészkedik, fontos, hogy alaposan ismerje az adott környezetet, emellett megfelelő védőfelszereléssel rendelkezzen.

A másik nem elhanyagolható szempont, hogy a hasonló kirándulásokat illetéktelen behatolásnak tekintik, ami akár börtönbüntetéssel is járhat. A hivatásos urbex-felfedezők épp ezért mindig engedélyt kérnek a területre lépéshez, és szigorú magatartási kódexet követnek, amely megtiltja a vandalizmust és a lopást. A felfedezők célja, hogy dokumentálják az elfelejtett városrészeket, ezáltal pedig új értelmet adjanak nekik, valamint felhívják a figyelmet arra, hogy a magányos, elhagyatott terek is szervesen hozzátartoznak a városképhez, és a hanyatlásban is sajátos szépség rejlik.

A legfőbb úti célok

Az olyan elhagyott komplexumok, mint a kórházak, gyárak, uszodák, vidámparkok vagy vasútállomások, a legnépszerűbb urbex-célpontok, hiszen nagyszerűen fényképezhetők. A szellemvárosok, amelyek általában hivatalos turisztikai látványosságnak számítanak, ugyanakkor az urbex felfedezőknek is vonzó célpontok, különösen azoknak, akik nem szívesen vállalják a kockázatot.

Az urbex-rajongókat természetüknél fogva érdekli a morbiditás és a halál. Az egyik legkeresettebb célpont például számukra a Párizs alatti alagút- és bányarendszer, annak ellenére is, hogy a belépést súlyos pénzbírsággal büntetik. A hálózat egy része, az úgynevezett párizsi katakombák hivatalosan is látogathatók: a legfőbb látványosságuk a csontraktár. Az urbexbe ma már beletartozik a craning is, ami különböző magasságú építmények, esetleg daruk megmászását jelenti.

A legelszántabbak a csatornákba is lemerészkednek, amelyek egyébként a mérgező gázok miatt a legveszélyesebb célpontok közé tartoznak. Az urbex-jelenség a benne rejlő veszélyek miatt már a mozikészítőket is megihlette. Városi felfedezők címen került mozikba az a horrorfilm, amely néhány fiatal véres kalandját mutatja be a város rettegett helyszínein.

szerző: Tóth Péter Zoltán
Szabadidő 2023. SZEPTEMBER A legbizarrabb múzeumok a Földön
Múzeumot állítottak nem csak a legrosszabb műalkotásoknak, de a vécétörténetnek és a szerelmi csalódásoknak is.
Szabadidő 2023. MÁJUS A színek városai
Többféle árnyalatban pompázó városok, szemet kápráztató épületek, melyeket látni kell ahhoz, hogy elhiggyük, valóban léteznek. Íme, a világ legszínesebb városai!
Szabadidő 2022. JÚLIUS 4 elképesztő úszó város a Földön
Az emberiség lakóterülete egy bizonyos határon túl már nem növelhető. Egyesek szerint, előbb-utóbb eljön az az idő, amikor rákényszerülünk, hogy a tengerre építkezzünk.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. JÚLIUS Mi történt a jószomszédi viszonnyal?
A gangos házakban felnövekvők közül sokaknak meghatározó közösségi élményük ma is, hogy „régebben” jobban figyeltek egymásra a szomszédok, mint manapság.
02
Szabadidő 2024. JÚLIUS Ahol remény és jövő születik
Nyolcszáz gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermek és fiatal érkezett ma egy különleges táborba, ahol élményekkel teli tíz nap vár rájuk.
03
Szabadidő 2024. JÚLIUS Ez Kalifornia!
A nyugati parti arany állam: napsütés, nyüzsgő városok, végtelen tengerpartok, egyedülálló nemzeti parkok és persze Hollywood.
Menu