Szabadidő

A legbizarrabb múzeumok a Földön
Múzeumot állítottak nem csak a legrosszabb műalkotásoknak, de a vécétörténetnek és a szerelmi csalódásoknak is.

A múzeum szó hallatán legtöbbünknek a festészet, a szobrászat, esetleg a divat jut eszünkbe, pedig van néhány olyan kiállítás, mely közel sem foglalkozik ilyen „hétköznapi” dolgokkal. Ezek a múzeumok különös gyűjteményeikkel csöppet sem mondhatóak szokványosnak, meghökkentő, olykor pedig hátborzongató tárgyaikkal kiérdemelték a világ legfurcsább múzeumai címet.

A legrosszabb műalkotások egy helyen

A Bostonban található Museum of Bad Art egy igencsak furcsa ötlettel rukkolt elő: egy egész múzeumot szenteltek a világ legrosszabb műveinek. A kiállítás egyedi darabjait, melyek szinte folyamatosan változnak, köszönhetően annak, hogy szörnyű remekművekben manapság sincs hiány, különböző témák szerint csoportosították. Így például a kategóriák között helyett kapott a „Rossz tulajdonságok”, a „Legcsúnyább tájképek” és a „Furcsa kék emberek” elnevezés is. A magántulajdonban lévő múzeumot 1994-ben alapították, mostanra körülbelül 500 alkotás kapott helyet a falai között. Bár első hallásra viccnek tűnik az egész, ma legalább annyian, ha nem többen látogatják, mint egy művészeti remekeket felvonultató múzeumot, és számos itt található alkotás is világhírnévre tett szert. 

Víz alatti múzeum

A Cancúnban lévő múzeum látogatása nem csak bámulatos, de igazi élmény is, feltéve, hogy hajlandóak vagyunk búvárruhát húzni és lemerülni a tenger mélyére. Persze nem kell profi búvárnak lenni az itt lévő tárgyak megcsodálásához, a kiállítást üvegfenekű hajón keresztül, illetve vízipipás merüléssel is felfedezhetjük. A víz alatti múzeumban egy több mint 400 darabos szoborgyűjtemény található, melynek megálmodója Jason de Caires Taylor szobrász. A szobrokat PH-semleges anyagból úgy alakították ki, hogy a korallok megtelepedhessenek rajta, tehát a szoborpark nem csupán egy monumentális  víz alatti látványosság, hanem mesterséges korallzátonyként is szolgál.

Vécétörténeti múzeum

Ki gondolta volna, hogy a WC története egészen i.e. 3000-re nyúlik vissza? Az Új-Delhiben lévő múzeum bemutatja, hogyan jutottunk el az egyszeri földbe vájt lyuktól a mai bonyolult szerkezetekig. Alapítója, Dr. Bindeswar Pathak célja, hogy felhívja a figyelmet az Indiában jelen lévő egészségügyi problémákra, mely a helytelen szennyvízelvezetésnek köszönhető. A nem mindennapi gyűjtemény mellett érdekességeket is megtudhatunk királyokról, előkelőségekről és fürdőszoba-használatukról.

Összetört szívek múzeuma

Egy horvát pár, Olinka Vištica és Dražen Grubišić fejéből pattant ki annak a múzeumnak az ötlete, mely az összetört szívek emlékét őrzi. Mindazok, akik egykoron szerelmesek voltak, ám csalódtak, ennek a múzeumnak adományozzák fájó emlékeiket, vagyis szerelmesleveleket, esküvői ruhákat, porosodó plüssmacikat, vagy éppen régi mobiltelefonokat. A kezdetben csak barátok és családtagok által adományozott tárgyak gyűjteménye mostanra hatalmasra dagadt, és megtalálta végleges helyét Zágrábban. A múzeum, melynek lényege, hogy az emberi fájdalomból művészetet farag, ma 40 ezer látogatót vonz minden évben. A közel ezer kiállítási tárgy között, a búcsúlevelek, plüssmackók, ékszerek mellett számos egészen különleges dolog is található. Minden tárgyhoz tartozik egy rövid történet, dátum, illetve helyszín, így a gyűjteményt még személyesebbnek érezhetjük.

Instant levesek múzeuma

Andó Momofuku 1958-ban alkotta meg az első csirkés instant levesét. Az oszakai konyhában megszületett ötlet azóta világkarriert futott be, köszönhetően annak, hogy ez a leggyorsabb és legkényelmesebb módja egy forró leves elkészítésének: mindössze forró víz kell hozzá. A kezdetben egyszerű zacskóba töltött szárított tészta és fűszerek keveréke idővel poharas változatban készült, a hetvenes években pedig már a világ számos országában volt százmilliók kedvence. Ma már szinte megszámlálhatatlanul sok ízben és csomagolásban kapható, s talán nem meglepő, hogy az instant ramen leveseknek is van múzeuma, ahol megismerhetjük, hogyan nézneki ki a világban forgalmazott dobozos levesek. A múzeumban vásárolhatunk, sőt meg is kóstolhatjuk a hagyományos és a különleges ízeket.

szerző: Tóth Péter Zoltán
Szabadidő 2023. MÁRCIUS 5 lenyűgöző szerencsehozó hely a Földön
Ha régóta nem mosolygott rád Fortuna, érdemes lehet ellátogatnod a most következő helyekre!
Szabadidő 2022. OKTÓBER A világ egyik legszebb vidéke
Az utazásnak nem kell véget érnie ősszel: ülj kocsiba és barangold be Itália reneszánsz kisvárosokkal teli, dombos tájait!
Szabadidő 2022. JÚLIUS Gibraltár, a majmok földje
Európa egyetlen területe, ahol a majmok szabadon élhetnek, nem más, mint a kontinens egyik legdélibb pontja, a különleges státuszú Gibraltár.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. MÁJUS A kövek bűvöletében
Victor Hugo írta: „Eleinte a nőket szerettem, aztán az állatokat. Most a köveket szeretem. A kő ugyanolyan szórakoztató, mint az állat vagy a nő, és nincs benne csalárdság.”
02
Szabadidő 2024. MÁJUS Rózsákkal ébredek, rózsákkal álmodom
Boldog életem van. Tudom, manapság ezt nem divat csak úgy kijelenteni, de az én világom valóban kerek. És virágokkal van tele. (x)
03
Szabadidő 2024. MÁJUS A szerelem hálójában
Elmagányosodó világunkban egyre többen keresik a szerelmet is a világhálón: vajon meg lehet-e találni az igazit egy online társkereső oldalon?
Menu