Szabadidő

4 elképesztő úszó város a Földön
Az emberiség lakóterülete egy bizonyos határon túl már nem növelhető. Egyesek szerint, előbb-utóbb eljön az az idő, amikor rákényszerülünk, hogy a tengerre építkezzünk.

A festői kis olasz város mellett még számos hely létezik a Földön, ahol vízre építkeztek. Ezek azok a víz felszínén lebegő, vagy éppen apró szigetszerű városok, melyek olykor annyira sűrűn lakottak, hogy a házak tengerétől alig lehet megállapítani, hogy cölöpök vagy szárazföld rejtőzik-e alattuk.

Afrika Velencéje

A legnagyobb vízre épült falu Afrikában, Ganvie a Nokoué-tónál található. A nem mindennapi cölöpökre épült tavi falu a 16–17. században épült, ma több mint 30 ezer ember lakja. Gyakran nemes egyszerűséggel csak Afrika Velencéjeként emlegetik, a helyiek főként halászatból és a turizmusból élnek – bár ez utóbbi jelenleg még csekély, lassacskán fejlődik. Egyelőre egy kisebb szálloda és egy szuvenírbolt várja a látogatókat. A település kapcsolatban áll a szárazfölddel, annak ellenére, hogy valójában nincs rá szüksége, az emberek nélküle is megvannak, még ha szegényesen is. A faluban egy iskola, egy mecset és egy vízi piac működik.

Ko Panyi, Thaiföld

A festői Phang Nga tartományban található Ko Panyi igazi paradicsom azok számára, akik szeretik a vizet és a trópusi időjárást. A thaiföldi úszó halászfalu mintegy kétezer embernek ad otthont, ma népszerű turistalátványosság. A helyiek ősei kb. A 18. században a thai törvények a külföldieknek nem engedélyezték a háztulajdont az országban, az Indonéziából érkező halászok azonban a kiváló halászati adottságok miatt szerettek volna itt letelepedni, így a vízen kezdtek el építkezni. A helyi iskolába sok gyerek jár csónakkal a közeli Phang Nga vagy Phuket szigetéről. A középpontban álló mecset egyfajta közösségi találkozóhelyként szolgál, a falu legérdekesebb látványossága mégis az úszó focipálya, melyet a helyi gyerekek építettek régi, maradék fából és öreg halásztutajokból. A nem mindennapi pályához az 1986-os FIFA-világbajnokság adta az ihletet.

Uros úszó falu, Peru

A perui Uros falu a világ leghíresebb vízi települése. A szigeteket egy uros nevű indián törzs hozta létre még évszázadokkal ezelőtt, védekezésül az ellenséges törzsektől. A szigetek alapját totora nádból készítik, melyet folyamatosan cserélni kell, a vízben lévő rész ugyanis rohad. Az egyes szigeteken kb. öt család és egy vezető lakik. A helyiek főként a turizmusból, halászatból és a kézművességből élnek.

Chioggia, Olaszország

Velencétől mindössze 50 kilométerre fekszik a jóval kevésbé ismert Chioggia nevű, szintén cölöpökre épült halászfalu. Chioggiát állítólag Claudius alapította még a 6. században. Festői hidak, színes házak és romantikus gondolák uralják a város látképét, mely sokak szerint jóval hangulatosabb, mint a túlzsúfolt és felkapott Velence.

szerző: Takács Ágnes Emília
Szabadidő 2024. ÁPRILIS Lenyűgöző lombhotelek a Földön
Egyre többen választják ezt a szállásformát, melyben természet és ember tökéletes harmóniában él egymás mellett!
Szabadidő 2022. JANUÁR Lenyűgöző vízesések a nagyvilágból
Félelmetes erejű és különleges szépségű természeti csodák, melyek még a tapasztalt utazókat is lenyűgözik!
Szabadidő 2020. JANUÁR Álomsziget: Zanzibár
Hófehér, lisztfinomságú homok és a kék ezernyi árnyalata, ameddig csak a szem ellát.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. ÁPRILIS Szuper tippek a tavaszi nagytakarításhoz
Valamit valamiért – tartja a mondás. Ha itt a mesés tavasz, eljön a nagytakarítás ideje.
02
Szabadidő 2024. ÁPRILIS Ismét Magyarországra jön Bryan Adams
Ha valamelyik dalát játssza a rádió, azonnal felismerjük jellegzetes rekedt, erőteljes hangját. Ha rockos számot énekel, ha lírai hangvételű dalt.
03
Szabadidő 2024. ÁPRILIS Így mentsd meg a húsvéti maradékot!
4 tipp a maradék sonka és tojás új formába öntésére, hogy ne maradékként, hanem ínyencfalatként gondolj a húsvéti romokra.
Menu