Szabadidő

4 elképesztő úszó város a Földön
Az emberiség lakóterülete egy bizonyos határon túl már nem növelhető. Egyesek szerint, előbb-utóbb eljön az az idő, amikor rákényszerülünk, hogy a tengerre építkezzünk.

A festői kis olasz város mellett még számos hely létezik a Földön, ahol vízre építkeztek. Ezek azok a víz felszínén lebegő, vagy éppen apró szigetszerű városok, melyek olykor annyira sűrűn lakottak, hogy a házak tengerétől alig lehet megállapítani, hogy cölöpök vagy szárazföld rejtőzik-e alattuk.

Afrika Velencéje

A legnagyobb vízre épült falu Afrikában, Ganvie a Nokoué-tónál található. A nem mindennapi cölöpökre épült tavi falu a 16–17. században épült, ma több mint 30 ezer ember lakja. Gyakran nemes egyszerűséggel csak Afrika Velencéjeként emlegetik, a helyiek főként halászatból és a turizmusból élnek – bár ez utóbbi jelenleg még csekély, lassacskán fejlődik. Egyelőre egy kisebb szálloda és egy szuvenírbolt várja a látogatókat. A település kapcsolatban áll a szárazfölddel, annak ellenére, hogy valójában nincs rá szüksége, az emberek nélküle is megvannak, még ha szegényesen is. A faluban egy iskola, egy mecset és egy vízi piac működik.

Ko Panyi, Thaiföld

A festői Phang Nga tartományban található Ko Panyi igazi paradicsom azok számára, akik szeretik a vizet és a trópusi időjárást. A thaiföldi úszó halászfalu mintegy kétezer embernek ad otthont, ma népszerű turistalátványosság. A helyiek ősei kb. A 18. században a thai törvények a külföldieknek nem engedélyezték a háztulajdont az országban, az Indonéziából érkező halászok azonban a kiváló halászati adottságok miatt szerettek volna itt letelepedni, így a vízen kezdtek el építkezni. A helyi iskolába sok gyerek jár csónakkal a közeli Phang Nga vagy Phuket szigetéről. A középpontban álló mecset egyfajta közösségi találkozóhelyként szolgál, a falu legérdekesebb látványossága mégis az úszó focipálya, melyet a helyi gyerekek építettek régi, maradék fából és öreg halásztutajokból. A nem mindennapi pályához az 1986-os FIFA-világbajnokság adta az ihletet.

Uros úszó falu, Peru

A perui Uros falu a világ leghíresebb vízi települése. A szigeteket egy uros nevű indián törzs hozta létre még évszázadokkal ezelőtt, védekezésül az ellenséges törzsektől. A szigetek alapját totora nádból készítik, melyet folyamatosan cserélni kell, a vízben lévő rész ugyanis rohad. Az egyes szigeteken kb. öt család és egy vezető lakik. A helyiek főként a turizmusból, halászatból és a kézművességből élnek.

Chioggia, Olaszország

Velencétől mindössze 50 kilométerre fekszik a jóval kevésbé ismert Chioggia nevű, szintén cölöpökre épült halászfalu. Chioggiát állítólag Claudius alapította még a 6. században. Festői hidak, színes házak és romantikus gondolák uralják a város látképét, mely sokak szerint jóval hangulatosabb, mint a túlzsúfolt és felkapott Velence.

szerző: Takács Ágnes Emília
Szabadidő 2023. DECEMBER Álomsziget: Zanzibár
Hófehér, lisztfinomságú homok és a kék ezernyi árnyalata, ameddig csak a szem ellát.
Szabadidő 2022. JANUÁR Lenyűgöző vízesések a nagyvilágból
Félelmetes erejű és különleges szépségű természeti csodák, melyek még a tapasztalt utazókat is lenyűgözik!
Szabadidő 2021. NOVEMBER Lenyűgöző lombhotelek a Földön
Egyre többen választják ezt a szállásformát, melyben természet és ember tökéletes harmóniában él egymás mellett!
éppen olvassák
01
Szabadidő 2023. SZEPTEMBER A legbizarrabb múzeumok a Földön
Múzeumot állítottak nem csak a legrosszabb műalkotásoknak, de a vécétörténetnek és a szerelmi csalódásoknak is.
02
Szabadidő 2023. SZEPTEMBER 5 tipp a nyárvégi depresszió ellen
A hosszú, forró nyár után a hideg őszi esték közelsége hirtelen ijesztőnek tűnhet. Íme, néhány tipp, hogyan győzheted le könnyen a nyárvégi depressziót!
03
Egészség 2023. SZEPTEMBER 7 érdekes tény a paprikáról
Hétköznapi konyhai hozzávalónk vitamintartalma mellett megdöbbentő érdekességeket is tartogat számunkra. Íme hét meglepő és érdekes információ. Te tudtad?
Menu