Szabadidő

Gluténmentes karácsonyi sütik
A gesztenyeliszt kevésbé ismert nálunk, pedig gluténmentes, így lisztérzékeny diétában remekül használható. Íme két egyszerű, ízletes süteményrecept.

A gesztenyeliszt Olaszországból került hozzánk, a mai Toszkána környékén használták először a középkorban. Kezdetben a szegények eledele volt, ám a későbbiekben különleges íze miatt egyre népszerűbbé vált. Napjainkban elsősorban azért kedvelt, mert gluténmentes, így lisztérzékeny diétában is alkalmazható. A gesztenyeliszt vitaminban gazdag, és sok benne az esszenciális aminosav. Megtalálható benne több B-vitamin, némi vas, kálium, foszfor és folsav is.

Az egészben szárított, pörkölt gesztenye megőrölve sokkal aromásabb, olajokban gazdagabb, a hagyományos fehér liszthez képest zsírosabb állagú, illatosabb. Az ételek készítése során érdemes más lisztekkel együtt használni. A következő receptekben kölesliszttel és kókuszliszttel kombináltuk.

A köles – magas rosttartalma mellett – nagy mennyiségben tartalmaz többek között magnéziumot, folsavat, B-vitaminokat, vasat.

A kókuszliszt készítéséhez az érett kókuszdiókat leszedik, a húsát zsírtalanítják, kiszárítják és leőrlik. Az így készült liszt gluténmentes, alacsony szénhidráttartalmú és rostokban gazdag.

Glutén- és tejmentes csokis piskótatekercs

Hozzávalók:
4 db tojás
1 púpozott evőkanál gesztenyeliszt

1 púpozott evőkanál kölesliszt
4 evőkanál cukor
2 dl Cocomas kókuszkrém
2 evőkanál kakaópor

A kókuszkrémet felhasználás előtt 30 perccel mélyhűtőbe tesszük, majd az így lehűtött Cocomast habosra keverjük a kakaóporral és kevés cukorral. A tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját fehéredésig keverjük 3 evőkanál cukorral, majd hozzákeverjük a két különböző lisztet. Közben kemény habbá verjük a tojásfehérjét, ezt követően szépen lassan hozzákeverjük a lisztes masszát, figyelve, hogy a tojásfehérje ne törjön össze. A tésztát szilikon sütőpapíron egyenletesen eloszlatjuk, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. A papírt melegen lehúzzuk róla, majd megfordítjuk, és visszafele feltekerjük a piskótát. Ha kissé kihűlt, kitekerjük, majd kakaós krémmel megkenjük, és megint feltekerjük.

Gluténmentes gesztenyés keksz

Hozzávalók:
160 gramm gesztenyeliszt

60 gramm kókuszliszt
150 gramm cukor
100 gramm étcsokoládé
100 gramm vaj
2 db tojás
1-1,5 dl tej
2 teáskanál sütőpor

A tojásokat összekeverjük a cukorral, felolvasztott vajjal, majd apránként hozzáadjuk az átszitált liszteket és a sütőport. Annyi tejet öntünk hozzá, hogy muffintészta sűrűségű masszát kapjunk. Végül hozzákeverjük az apró darabokra tört étcsokoládét.

A tésztából kisebb darabokat szakítunk és sütőpapíron keksztallér formájúra lapítjuk, esetleg szilikonos formákba adagoljuk. 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük kb. 30 perc alatt.

szerző: M. Kovács Szilvia
Szabadidő 2022. DECEMBER 6 módszer a karácsonyi hangulathoz
Legyen egyszínű vagy színpompás, feltűnő vagy visszafogott – a lakás ünnepi díszbe borításának csak a fantáziánk szab határt!
Pénzügyek 2021. DECEMBER Ne csak a karácsonyfád legyen zöld!
December a költekezés ideje. Advent idején szívesen nyitjuk ki pénztárcánkat, bátrabban csábulunk el. Biztosan jó ez nekünk? És a környezetünknek?
Szabadidő 2019. NOVEMBER Ideális ajándék a nagyszülőknek
Sokan gondolják úgy, hogy egy tárgy maradandó ajándék. Pedig az élmény sokkal erősebb érzelmet képes kiváltani, amelynek köszönhetően sokkal tovább él emlékeinkben. (x)
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. ÁPRILIS Vizelethajtó, tisztító és puffadásgátló
A sóska és a spenót nemcsak finom, de számos remek egészségtani hatása is van. Kóstold meg egészséges receptjeinket!
02
Szabadidő 2024. ÁPRILIS Miért flörtölünk, ha süt a nap?
Kétségtelen a kapcsolat: tavasz közeledtével mindenki nyitottabb a másik nem közeledésére. Jobb a kedvünk, és nagyobb a libidónk. Miért?
03
Szabadidő 2024. ÁPRILIS Szuper tippek a tavaszi nagytakarításhoz
Valamit valamiért – tartja a mondás. Ha itt a mesés tavasz, eljön a nagytakarítás ideje.
Menu