Szabadidő

6 módszer a karácsonyi hangulathoz
Legyen egyszínű vagy színpompás, feltűnő vagy visszafogott – a lakás ünnepi díszbe borításának csak a fantáziánk szab határt!

Ünnepi hangulat fogja el azt, aki belép a lakásodba, ha már a bejárati ajtón vagy kertkapun egy szép ajtókoszorú fogadja. Készítheted saját magad, vagy megveheted készen, feldíszítve – koszorú helyett egy szép, legyező alakú fenyőágcsokor is megteszi!

Természetes hangulat

A Mikulásvirág hálás dísze a téli lakásnak. Locsold sokat, és ne tedd hőforrás közelébe – hűvösben nagyon sokáig élvezheted a hirtelen-piros fellevelek látványát! A miniváltozat arany vagy piros kaspóban csodaszép dísze lehet az ablakpárkánynak, dohányzóasztalnak, kandallópárkánynak, vagy éppen az ünnepi asztalnak.
A természetes dekorációk kedvelőinek egyik kedvence a potpourri – szárított növényi termések, száraz virágok és gyümölcsszeletek keverékére cseppents narancs-, fahéj- vagy fenyőillatú illóolajat, és a nappalid máris karácsonyi illatárban úszik!

Az angyalok ideje

A szeretet, a türelem és a béke angyala legyen mindnyájunkkal az ünnepek időszakában! Miért éppen ezeket a kedves lényeket ne testesítenénk meg? Csillogó fóliából, tüllből, tollból magad is eszkábálhatsz néhányat – hobbiboltban megszerezheted a hozzávalókat –, de rendelhetsz csodaszép gótikus angyalkákat katalógusból vagy éppen az internetről is.

Pislákoló, meleg fények

A gyertyagyújtás mindig rituális szertartás – az ünnepi várakozás időszakában kiváltképp. A természetes anyagú, méhviasz gyertyák édes illatukkal is hozzájárulnak a varázshoz, az úszógyertyák egyszerű, mégis különleges díszítőelemei a lakásnak. A mécsesek különösen akkor szépek, ha valamilyen színes, fénytörő felületen át ragyognak. A világító gyertyákat idéző ablakdísz minden évben visszakerülhet a „helyére”, az ablakpárkányra.

Terítők

A textíliának már az anyaga, textúrája is lehet alkalmi, de ha a lakás nincs túldíszítve, bátran választhatsz karácsonyi motívumokkal díszített, horgolt csipkés vagy éppen modern, sematikus csillagmintás asztalterítőt. Fontos, hogy összhangban legyen a lakás többi textíliájával, a díszpárnákkal, függönyökkel és természetesen a szalvétákkal.

Egyedi díszek

A hófehér, angyalszárnyakat idéző tollak, a belőlük készült girlandok különleges díszei lehetnek a klasszikus stílusú és a modern lakásoknak egyaránt.

Még mindig loboghat a lángja!

Az első karácsony, amelyen a koszorú az áhítatos várakozás részévé vált, 1860-ban volt, amikor a berlini árvaház evangélikus lelkipásztora gyertyákkal díszített kör alakú, abroncsos csilláron jelezte a karácsonyig hátralévő idő múlását. Az adventi koszorút századunk elején az északnémet területeken, főleg protestáns környezetben már fenyőből készítették, majd Ausztriában a katolikus lakosság körében is népszerűvé vált. Magyarországon főleg a második világháborút követő időben jött szokásba, hogy templomokban, középületekben, otthonokban adventi koszorút függesszenek a csillárra.

Az adventi koszorút nagyon egyszerű saját kezűleg elkészíteni, ha veszünk hozzá egy fenyőágakkal vagy mohával tűzött alapot: 4 alacsony gyertya, termések (toboz, dió, fagyöngy, csipkebogyó), masnik, szárított gyümölcsszeletek, angyalkák, apró karácsonyfadíszek mind-mind jól mutatnak rajta.

Ha meguntad a hagyományos formát, egy hosszú alátétre vagy szögletes tálcára helyezz egymás mellé négy különböző magasságú, zömök, szögletes gyertyát, tehetsz melléjük egy szép fenyőágat, de magukban is jól mutatnak. Készíthetsz adventi díszt egy különleges, például króm gyümölcskosárból – nézd meg a galériában! Kapható fából készült változat is – ezt elteheted, és jövőre csak a gyertyákat kell kicserélned rajta. A koszorú alternatívája lehet a galériánkban bemutatott adventi állvány, mely különösen jól mutat tágas térben vagy modern lakásban.

szerző: Ötvenentúl.hu
Szabadidő 2022. DECEMBER Karácsony, magányosan...
Sokan töltik egyedül a karácsonyt, emlékeik vagy a képernyő segítségével élve túl a szeretet ünnepét, ha nincs, akire gyertyagyújtáskor örömmel pillanthatnának.
Szabadidő 2018. DECEMBER Az ünnepi előkészületek logisztikája
Minél közelebb kerülünk az ünnephez, minél későbbre halasztjuk a különféle ajándékok beszerzését, annál több feszültéggel kell számolnunk.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. JÚNIUS Olcsó és egyszerű tipp, hogy feldobd a fürdőszobádat
Ha egy egészen picit besüt a nap a fürdőszobádba, könnyedén felvirágoztathatod a helyiséget!
02
Szabadidő 2024. MÁJUS 11 dolog, amiért Haydn érdekes
215 éve halt meg a bécsi klasszika nagymestere, aki számtalan szállal kötődik Magyarországhoz. De vajon miért olyan fontos a zenetörténetben?
03
Szabadidő 2024. MÁJUS Unokáim szemében látom a csillogást
Nyugdíjas gépészmérnök vagyok, egész életemben Balatonfüreden éltem, szerintem nincs ennél szebb hely a világon. A hobbim sem véletlenül lett a hajómakettépítés. (x)
Menu