Pénzügyek

Ne csak a karácsonyfád legyen zöld!
December a költekezés ideje. Advent idején szívesen nyitjuk ki pénztárcánkat, bátrabban csábulunk el. Biztosan jó ez nekünk? És a környezetünknek?

Másoknak örömet szerezni jó. Bár ezt általában csak akkor érezzük, amikor szeretteink boldogan bontogatják az ajándékokat, és jó ízűen falatoznak a karácsonyi asztal körül. Valljuk be, maguk az előkészületek rendkívül sok stresszel járnak, és időnként vásárlásaink pénzkidobásnak bizonyulnak. Arról már nem is beszélve, hogy környezetünk, bolygónk mekkora károsodást szenvedhet el a karácsony jegyében!

A Föld másik végébe szállított áruk tömege, utazások, autós bevásárlások, egyszer használatos csomagolóanyagok, díszkivilágítás mind-mind részei annak az energiapazarlásnak, ami az ünneplő ember sajátja. Természetesen nem gondoljuk azt, hogy bárkinek le kellene erről mondani, csak annyit kérünk, fontoljuk meg, hogyan lehetnénk egy kissé takarékosabbak. A zöld karácsony jegyében legyünk egy picit környezettudatosabbak és átgondoltabbak.

Sorban állás és dugó helyett

Miközben autóval körbejárjuk a várost, hogy megnézzük, egy-egy termék hol mennyibe kerül, rengeteg káros anyagot pöfékelünk a levegőbe, sőt órákig állunk a dugóban. Ha nagy nehezen találunk parkolóhelyet, akkor pedig több ezer forintot bedobálhatunk az automatába, amire bejárjuk az összes kiszemelt boltot.

Az internetes vásárlás például sokkal kevésbé árt a környezetnek, ráadásul olcsóbb és kényelmesebb is, mint a karácsonyi forgatagban boltról boltra járva beszerezni az ajándékokat.


„Ezzel szemben, ma már otthonról, a fotelből is összevethetjük a boltok árait az interneten található ár-összehasonlító oldalakon” – hívja fel a figyelmet az Árukereső.hu. Az internetes tájékozódással rengeteg pénzt, időt spórolunk, és biztosan naprakész adatokat kapunk anélkül, hogy szennyeznénk a környezetünket.

Az internet és a Föld

Az internetes kereskedelem során nem kell feltétlenül üzleteket fenntartani, kivilágítani, fűteni és hűteni, elég egy sokkal kisebb energiaigényű raktárat üzemeltetni. Az online megvásárolt árucikkeket a futárcégek nagyságrendekkel kevesebb károsanyag-kibocsátás mellett tudják eljuttatni a vásárlóhoz, mint amikor a vásárló megy el a termékért, dugóban ül, parkol, majd hazapöfög saját autójával. Az internetről rendelt áruk házhozszállítása 24-szer kevesebb széndioxid-kibocsátással jár, mint amikor ezekért a termékekért a vásárlók a saját autóikkal mennek el. Így nincs üzemanyagköltségünk sem, ami a dráguló benzinárak mellett nagy anyagi megtakarítást is jelent. Az internetes kereskedelemben ráadásul már egyre több piaci szereplő újrahasznosított csomagolóanyagot használ, és nem nyomtatja ki feleslegesen a számlát, hanem elküldi e-mailben.

Ne csak a karácsonyfánk legyen zöld

A beszerzés módján túl a beszerzett áru kiválasztásakor sem árt figyelembe venni az energiatakarékosság szempontjait. Akár a saját családunk számára, akár barátainknak vásárolunk, sose felejtsük el ellenőrizni az elektronikai termékek gazdaságosságát! Egy rossz hatékonyságú hűtő, mosógép, vagy akár sokat fogyasztó tv üzemeltetése rengeteg energiába és ezáltal pénzbe kerül. Ha egy gép rossz energiahatékonyságú, akkor feleslegesen fogyaszt áramot, és durván megemelheti az ajándék boldog tulajdonosának villanyszámláját. Már önmagában egy energiatakarékos LED-es karácsonyi fényfüzér hihetetlenül sok áramot tud megspórolni a hagyományos égősorokhoz képest.

Ne csak a hulladék maradjon

A karácsonyi vásárlási láz a decembert nemcsak a kereskedelmi forgalomban, de a hulladékok keletkezésében is a rekordok hónapjává teszi. Ha megpróbáljuk csökkenteni a csomagolóanyagok mennyiségét, vagy újrahasznosított papírba csomagoljuk az ajándékokat, akkor is lesz bőven hulladékunk az ünnepek alatt. A felesleges eszközöket és szemetet mindig szelektíven gyűjtsük. Ezzel nagyban hozzájárulunk a hulladékhegyek csökkentéséhez hazánkban. A szelektív szemétgyűjtés többek között segít, hogy a már feleslegessé, használhatatlanná vált hulladékoktól környezetbarát módon váljunk meg, és hozzájárul szakszerű újrahasznosításukhoz.

szerző: Ötvenentúl.hu
Szabadidő 2021. DECEMBER Az igazi Mikulás nyomában
Hogyan alakult ki a Mikulás, vagy ahogy évtizedeken át hívtuk, a télapó-történet? Mi az, amiért valójában emlékezetes ez az este?
Szabadidő 2020. NOVEMBER Vasárnap advent! Villámgyors koszorúk
Rendhagyó, ötperces ötleteinkkel egy szempillantás alatt ünnepi hangulatot varázsolhatsz az otthonodba.
Szabadidő 2019. NOVEMBER Ideális ajándék a nagyszülőknek
Sokan gondolják úgy, hogy egy tárgy maradandó ajándék. Pedig az élmény sokkal erősebb érzelmet képes kiváltani, amelynek köszönhetően sokkal tovább él emlékeinkben. (x)
éppen olvassák
01
Pénzügyek 2024. JÚNIUS Az internetböjt 5 előnye
Sokan a munkahelyen és otthon is napjuk nagy részét a monitor előtt töltik. Alkalomadtán érdemes hosszabb időre is elhagyni a világhálót.
02
Pénzügyek 2024. JÚNIUS Formabontó és ikonikus
Új korszakot nyit a Richter napokban átadott központi irodaháza a világ ötven országában működő, immáron globális magyar gyógyszercég életében.
03
Pénzügyek 2024. JÚNIUS Segítség, betörők! Nem vicces
Magyarországon a betörés az egyik leggyakoribb bűntett: minden hatodik vagyon elleni bűncselekmény betöréses lopás.
Menu