Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Szabadidő
A magyar konyha nélkülözhetetlen hozzávalója a hagyma. Vöröshagyma, fokhagyma minden kertben terem, a póréhagyma azonban ritkábban fordul elő a veteményesben és a konyhában is.
A póréhagyma ízének ereje szempontjából valahol a vörös- és az újhagyma között áll, nyersen édeskés, ugyanakkor csípős, párolva azonban egészen édes is lehet. Méregtelenítő, emésztésserkentő és vízhajtó, csökkenti a káros koleszterinszintet, és növeli az ér falainak erejét, sok C-vitamint és vasat tartalmaz. Próbáld ki a következő receptekkel is!
Spagetti póréhagymás-gombás öntettel
Hozzávalók
25 dkg póréhagyma
olívaolaj
25 dkg gomba
2 dl tejszín
1 gerezd fokhagyma
só, bors
friss petrezselyem
A póréhagymát karikázd fel, és az olívaolajon párold meg, majd add hozzá a felszeletelt gombát és az áttört fokhagymát, és sózd, borsozd az egyveleget. Párold őket együtt egészen puhára, majd a levüket is főzd el. Ekkor öntsd fel a tejszínnel, és forrald sűrű mártássá az egészet. A végén vágj hozzá friss petrezselymet. Tálald éppen csak puhára főtt olasz spagettivel, parmezánnal.
Burgonya- és póréhagyma krémleves
Hozzávalók
fél kg póréhagyma
fél kg krumpli
1,2 liter zöldségleves
1 hagyma
2 evőkanál margarin
só, bors
A margarinon párold puhára a felkarikázott póréhagymát, és az apróra vágott vöröshagymát, add hozzá a megpucolt és felkockázott krumplit, sózd, borsozd, majd öntsd fel a levessel. Ha a krumpli puhára főtt, botmixerrel pürésítsd az egészet, tálaláskor pedig díszítsd apróra vágott snidlinggel.
Szójás-póréhagymás csirkefalatok wokban
Hozzávalók
fél kg csirkemell
egy egycentis darab friss gyömbér
egy nagy póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kis friss csili, vagy egy kiskanál szárított ét/mogyoróolaj
1 dl fekete szójaszósz („dark”)
A wokban hevítsd forróra az olajat, dobd bele a lereszelt gyömbért, az áttört fokhagymát és a csilit. Hagyd pirulni egy percig, majd add hozzá a vékony csíkokra vágott csirkét, és pirítsd meg teljesen. Amikor kész, add hozzá a felkarikázott póréhagymát, és pirítsd tovább együtt. Végül a szójaszószt is öntsd hozzá, és pár perc alatt pirítsd össze az egészet.
Fetás póréhagyma-saláta
Hozzávalók
2 nagy póréhagyma
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál magos mustár
20 dkg száraz, morzsolható feta vagy más sós sajt
só, bors
A póréhagymát vágd egészen vékony karikákra, sózd, borsozd, és keverd el a mustárból és az olajból készített öntettel. Hagyd állni legalább fél órán át. Morzsold hozzá a sajtot tálalás előtt.