Szabadidő

Büdös, de csodára képes
Néha olyan zöldséget is érdemes főszereplővé avatni, amelyeket amúgy nem szokás. Pláne, ha olyan egészséges és finom, mint a póréhagyma.

A magyar konyha nélkülözhetetlen hozzávalója a hagyma. Vöröshagyma, fokhagyma minden kertben terem, a póréhagyma azonban ritkábban fordul elő a veteményesben és a konyhában is.

A póréhagyma ízének ereje szempontjából valahol a vörös- és az újhagyma között áll, nyersen édeskés, ugyanakkor csípős, párolva azonban egészen édes is lehet. Méregtelenítő, emésztésserkentő és vízhajtó, csökkenti a káros koleszterinszintet, és növeli az ér falainak erejét, sok C-vitamint és vasat tartalmaz. Próbáld ki a következő receptekkel is!

Spagetti póréhagymás-gombás öntettel

Hozzávalók
25 dkg póréhagyma

olívaolaj
25 dkg gomba
2 dl tejszín
1 gerezd fokhagyma
só, bors
friss petrezselyem

A póréhagymát karikázd fel, és az olívaolajon párold meg, majd add hozzá a felszeletelt gombát és az áttört fokhagymát, és sózd, borsozd az egyveleget. Párold őket együtt egészen puhára, majd a levüket is főzd el. Ekkor öntsd fel a tejszínnel, és forrald sűrű mártássá az egészet. A végén vágj hozzá friss petrezselymet. Tálald éppen csak puhára főtt olasz spagettivel, parmezánnal.

Burgonya- és póréhagyma krémleves

Hozzávalók
fél kg póréhagyma

fél kg krumpli
1,2 liter zöldségleves
1 hagyma
2 evőkanál margarin
só, bors

A margarinon párold puhára a felkarikázott póréhagymát, és az apróra vágott vöröshagymát, add hozzá a megpucolt és felkockázott krumplit, sózd, borsozd, majd öntsd fel a levessel. Ha a krumpli puhára főtt, botmixerrel pürésítsd az egészet, tálaláskor pedig díszítsd apróra vágott snidlinggel.

Szójás-póréhagymás csirkefalatok wokban

Hozzávalók
fél kg csirkemell

egy egycentis darab friss gyömbér
egy nagy póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kis friss csili, vagy egy kiskanál szárított ét/mogyoróolaj
1 dl fekete szójaszósz („dark”)

A wokban hevítsd forróra az olajat, dobd bele a lereszelt gyömbért, az áttört fokhagymát és a csilit. Hagyd pirulni egy percig, majd add hozzá a vékony csíkokra vágott csirkét, és pirítsd meg teljesen. Amikor kész, add hozzá a felkarikázott póréhagymát, és pirítsd tovább együtt. Végül a szójaszószt is öntsd hozzá, és pár perc alatt pirítsd össze az egészet.

Fetás póréhagyma-saláta

Hozzávalók
2 nagy póréhagyma

2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál magos mustár
20 dkg száraz, morzsolható feta vagy más sós sajt
só, bors

A póréhagymát vágd egészen vékony karikákra, sózd, borsozd, és keverd el a mustárból és az olajból készített öntettel. Hagyd állni legalább fél órán át. Morzsold hozzá a sajtot tálalás előtt.

szerző: Zoltán Annamária
Egészség 2024. JÚNIUS Fogyasztó zöldségek
Mindegy, milyen évszak van: a zöldségek állnak rendelkezésedre, hogy segítsenek egészségesnek, szépnek, fittnek maradnod. Vagy ha éppen fogyni akarsz.
Egészség 2023. MÁRCIUS 4 finom salátarecept
Szívesen ennél salátákat, csak éppen nem laksz jól velük, és mind ugyanolyannak tűnik? Ideje ennek véget vetni!
Egészség 2022. MÁRCIUS Vörös, édes és gömbölyű: mi az?
A cékla nemcsak egészséges, valódi kulináris élvezet is. Fedezd fel értékes tulajdonságait, és készítsd el változatosan!
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. JÚNIUS Olcsó és egyszerű tipp, hogy feldobd a fürdőszobádat
Ha egy egészen picit besüt a nap a fürdőszobádba, könnyedén felvirágoztathatod a helyiséget!
02
Szabadidő 2024. MÁJUS 11 dolog, amiért Haydn érdekes
215 éve halt meg a bécsi klasszika nagymestere, aki számtalan szállal kötődik Magyarországhoz. De vajon miért olyan fontos a zenetörténetben?
03
Szabadidő 2024. MÁJUS Unokáim szemében látom a csillogást
Nyugdíjas gépészmérnök vagyok, egész életemben Balatonfüreden éltem, szerintem nincs ennél szebb hely a világon. A hobbim sem véletlenül lett a hajómakettépítés. (x)
Menu