Szabadidő

Farsangi népszokások
A farsangot országszerte megünneplik. Ismerd meg milyen népszokások, hiedelmek kötődnek ehhez az ünnephez Magyarországon.

Farsang a vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak, amely hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, karneválok jellemeznek. A farsang jellegzetessége, hogy a keresztény liturgikus naptárban nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően a gazdag néphagyományokra épül, mint amilyen például a torkos csütörtök. (Ennek lényege, hogy – a közelgő nagyböjt előtt – ezen a napon bőségesen fogyasztottak zsírban gazdag s egyben a farsangi időszakhoz kötődő ételeket, például fánkot, valamint megengedett volt a szokásosnál mohóbban, torkosabban étkezni.) A kereszténység előtti időkből származó farsangi mulatságokat a 16. és 17. században nem eredetük, hanem bujaságot szimbolizáló szokásaik miatt tiltották. Első írásos említését 1283-ból, bajor–osztrák adatokból ismerjük. Magyarországon a farsang megjelenése a középkorra tehető. 

Busójárás

A farsangról legtöbbünknek a busójárás jut eszünkbe, amely 2009-ben az UNESCO szellemi örökség listájára is felkerült. A mohácsi busójárás sokác eredetű népszokás, melyet farsang vasárnapján tartanak meg. A műsor első eleme a partraszállás, amikor a busók ladikon eveznek át a városba a túlparti „Szigetből”. A jelmezes felvonulás a Koló térről a főtérre tart. A mulatság következő szakaszában vízre bocsátják a farsangi (télbúcsúztató) koporsót, majd sötétedéskor az egybegyűltek máglyán „elégetik” a telet, és a főtéren körtáncokat járnak. Az utóbbi években az Eszék-Baranya megyében található néhány faluban is újjáélesztették a népszokást.

Farsangi köszöntő

A farsangi köszöntő többnyire gyermekek, egyes helyeken lányok adománygyűjtő, köszöntő, jókívánságmondó felvonulása. Néhol csak legények és nős férfiak járnak házról-házra farsangot köszönteni, többnyire hosszú nyárssal a kezükben, bekormozott arccal. Esetleg valamilyen hangszer kíséri az éneküket. Néhol bizonyos varázscselekmények kapcsolódnak a köszöntéshez, például Baranya megyében kukoricát szórnak a farsangolók lába alá, hogy sok csirkéjük keljen ki, mint ahogy a letaposott kukorica is kikel. Heves megyében a lányok köszöntenek. Ha nem kapnak tojást a háziaktól, így fenyegetőznek: „Ne keljen meg a cipójuk!” A köszöntők állandó versszaka a következő:
Hipp, hopp farsang,
itt ölték az átányt,
nem adják a máját,
csak a szalonnáját.

Talalajvasárnap, lányok vasárnapja

A talalajvasárnap farsang utolsó előtti vasárnapjának neve a Nyitra vidéki magyar falvakban. Ez a lányok vidám farsangi adománygyűjtő szokásának ideje. Az iskolás korú lányok kora reggel házról házra járnak, énekelnek, s énekükért a háziasszonytól tojást vagy pénzt kapnak. A vasárnap neve az énekszöveg első sorával áll kapcsolatban, amely így kezdődik: „Talalaj, Talalaj Tök Lőrinc! | Láncba szökött a kakas, | feldöntötte a vajat | mivel sütjük a rétest? | Kutyi vízzel | Hát a bélest? | Pataki vízzel | Agyigó, agyigó, fassang, fassang!” Az Ipoly mentén a farsang utolsó előtti vasárnapját lányok vasárnapjának nevezik. Ezen a napon a leányok rendezik a táncmulatságot, napközben sorra járják a házakat, kezükben nyársat tartanak és énekelnek. Kolbász, szalonna, tojás a jutalmuk, amiből a fonóházban mulatságot rendeznek.

Asszonyfarsang

A farsangi mulatozás gyakran nemek szerint elkülönült. Temesvári Pelbárt már a 15. században írt a dunántúli falvak asszonyainak erről a szokásáról. Az asszonyok közös összejövetelén a férfiak nem vehettek részt. Ez volt az év egyetlen napja, amelyet kötetlen mulatozással tölthettek. Az összejövetel színhelye rendszerint valakinek a háza, pincéje, a fonóház, esetleg a kocsma volt. Az előadott szövegek legtöbbször rögtönzések voltak, és az álarcok is a pillanat hevében, szigorú szabályok nélkül készültek. Az asszonyfarsang legtovább a Mátra északi lejtőjén fekvő, elsősorban szlovák, morva településű falvakban maradt fenn.

szerző: Ötvenentúl.hu
Szabadidő 2024. FEBRUÁR Ellenállhatatlan farsangi fánk
Egyszer egy évben megengedheted magadnak ezt a kényeztetést. A csodás farsangi fánk hagyományőrző receptje.
Egészség 2024. JANUÁR Ünnepek után: vissza a stresszhez
A stressz olyan, mint a gitár húrja. Ha nem feszítjük meg, használhatatlan, ha túlfeszítjük, elszakad.
Szabadidő 2023. DECEMBER A legfinomabb forraltbor-receptek
Finom, forró, és könnyen elkészíthető. A vásárok állandó hangulatfokozó hozzávalója, karácsonyi ital és influenzaelhárító csodaszer.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. JÚLIUS Mi történt a jószomszédi viszonnyal?
A gangos házakban felnövekvők közül sokaknak meghatározó közösségi élményük ma is, hogy „régebben” jobban figyeltek egymásra a szomszédok, mint manapság.
02
Szabadidő 2024. JÚLIUS Ahol remény és jövő születik
Nyolcszáz gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermek és fiatal érkezett ma egy különleges táborba, ahol élményekkel teli tíz nap vár rájuk.
03
Szabadidő 2024. JÚLIUS Ez Kalifornia!
A nyugati parti arany állam: napsütés, nyüzsgő városok, végtelen tengerpartok, egyedülálló nemzeti parkok és persze Hollywood.
Menu